https://www.forum.alfaholicy.org/sho...=1#post2366043
Kurcze kupiłem ELM-a od PM factory i zainstalowałem MES-a 5.4 z licencją i wielkie g. Nie mogę się połączyć z autem- Giulia 2017 USA. Co jest nie tak?
Załącznik 290725Załącznik 290726Załącznik 290729Załącznik 290727Załącznik 290728
Pokaż jak masz ustawiony kabel w ustawieniach. Poza tym to może być zbyt wolny kabel jak na połączenie z tym samochodem.
La bellezza non basta
Na zdjęciac powyżej jest wersja przed rejestracją. Po rejestracji, niestety jest tak samo.
Załącznik 290730
- - - Updated - - -
Kabel jest integralną częścią skanera.
Załącznik 290731Załącznik 290732
O to chodziło?
Auto ma LPG, może w tym tkwi problem.
A.Powinieneś o support prosić sprzedawcę, ale u nich słabo z tym
B.ELMy które sprzeają to zwykłe chińczyki (tylko niby spradzony model), które często słabo działają, a pomaga im usunięcie rezystora terminującego CAN. Niby takie PMFactory sprzedaje pod fiata/alfę/lancię jak się poprosi (czy jak ofertę dają), ale z dekadę temu niby taki mi wysłali (oznaczony nawet naklejką, może sami usuwają) a w praktyce był rezystor który jak usunąłem to dopiero kabel dobrze działał (to jeszcze jak miałem Alfę 159)
Generalnie lepiej IMHO kupić dobry interfejs z multiplexerem (nie potrzeba adapterów), i takim jest vLinker MS (ok 350zł) polcany (nawet oferowany w pakiecie na stronie MESa, ale u nas można go kupić no porblem taniej) do tego bezpośrednio ze strony Multiecuscana samą licencje (bodajże 50EUR). Machanie adapterami to masakra, do tego one mają kable niewiele grubsze przekroje niż włos, bardzo szybko padają.
Trudno wyczuć po co kupiłeś pmfactory zamiast dużo lepszego i sprawdzonego viakena z o wiele lepszym chipem. Ale i tak masz fart że ifc ch340 a nie prolific.
Sprobuj ustawienia high-speed, znajdziesz na liście. Mój stary kabel bez tego nie działa pomimo ze tez przechodzi test połączeń.
[QUOTE=epsonix;2377725]A.Powinieneś o support prosić sprzedawcę, ale u nich słabo z tym
B.ELMy które sprzeają to zwykłe chińczyki (tylko niby spradzony model), które często słabo działają, a pomaga im usunięcie rezystora terminującego CAN. Niby takie PMFactory sprzedaje pod fiata/alfę/lancię jak się poprosi (czy jak ofertę dają), ale z dekadę temu niby taki mi wysłali (oznaczony nawet naklejką, może sami usuwają) a w praktyce był rezystor który jak usunąłem to dopiero kabel dobrze działał (to jeszcze jak miałem Alfę 159)
Kupiłem to co polecają na forach min. i tu, ale skoro to taki bubel, to zwrócę i kupię coś lepszego.
Wybierz elm327 high speed i obstawiam że pójdzie.
Albo zmien na Viakena, znajdziesz link pare postów wcześniej, ja co prawda go nie mam ale wszyscy zadowoleni z niego.
PS. Zmierz omomierzem rezystancję pomiedzy pinami linii CAN. Jeżeli 120ohm to bez rozbierania pudelka I usunięcia rezystora komunikacja nie pójdzie.