On chce kupić gówniane kombi z masą tabletów, bez fizycznych pokręteł, z totalnie zamuloną skrzynią i słabym zawieszeniem - to jest jego cel. Wtedy będzie spełniony.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Przeczytałeś co napisałem, czy to co chciałeś przeczytać? :) W 2015 na rynku poza Giulią były tylko taczki? Jeśli jako konkurencję dla niej przyjmujesz Passata, Talismana czy Mazdę to z pewnością masz rację. Ja jednak byłem przekonany, że pod względem konstrukcji bliżej jej do BMW, a to zdecydowanie taczką nie jest i w 2015 nie było :)
Karbonowy wał? Świetnie, że nawet w cywilnych wersjach go zastosowali. Cóż jeszcze tam jest tak zaawansowanego technologicznie, że zaprzeczałoby sensowi istnienia SW?
Dzięki za ciekawą odpowiedź - jak widzę, posiadacza Alfy w wersji SW.
No i to rozumiem - funkcjonalność kombi przeważa nad estetyką.
Osobiście - takich rzeczy nie wożę - dlatego do dla mnie nie jest korzyścią.
Do samochodu osobowego i tak się wielu rzeczy nie załaduje (na wyjazdy nie zabieram pół domu), więc +/- 20-30% wielkości bagażnika, moim skromnym zdaniem, i tak jakościowo niewiele zmienia (zawsze zabraknie miejsca na kolejną waliżkę").
Osobiście, w przypadku konieczności przewiezienia od czasu do czasu większej ilości rzeczy - wolałbym użyć bagażnika dachowego (pozostając w terminologii pogrzebowej - "trumny" na dachu) albo przyczepki i w ten sposób to załatwić.
Natomiast, kolejny raz to piszę, uważam Alfa powinna mieć ofertę kombi - bo tego oczekują klienci (oczywiście po skalkulowaniu dodatkowych kosztów).
Natomiast - moje osobiste preferencje/obraz marki jest taki, że kombi mi "nie wchodzi" w żaden sposób.
Jeżeli chodzi o Giulie, to podejrzewam, że brak nadwozia kombi może wynikać z następujących czynników:
1. Design - nadwozie kombin naruszyłoby całą koncepcję (np. tył dachu jest niski, słupek A mocno pochylony)
2. Wyważenie 50:50, przy utrzymanych pozostałych parametrach (np. waga), może nawet prowadzenie (ale chyba nie)
3. Gdyby punkt 2 drugi rzeczywiście "był w grze" - mogłoby to wpłynąć negatywnie na (marketingowy) obraz najepiej wyważonego/prowadzącego się/wyglądającego itd./itp. samochodu w swoim segmencie - nie można byłoby go już nazywać najlepszym usportowionym sedanem ; ).
Czyli, generalnie - nie chcieli jej "popsuć".
4. Proponują Stelvio dla osób preferujących większe bagażniki.
Nie wiem - spekuluję.
Włochów trudno odgadnąć jaką mają "strategię marki" :) :) :)
- - - Updated - - -
Tyś mi brat! :) :)
BMW 3 wtedy było moim zdaniem znacznie brzydsze, niz Giulia. Audi A4 również. Nie było tam jakiś kosmicznych technologii, na sile tam podoklejali tablety i powsadzali brzydkie virtual cockpity. Konstrukcyjnie Giulia to był i jest majstersztyk i dobrze o tym wiesz. Oczekujesz ze jakie technologie ci wymienię? HUD/matrixy czy kamerę 360? No bez jaj. Cały czas podaje wyróżniki Giulii które sprawiają, ze to auto cudownie jeździ, nie starzeje się. O to właśnie w tym chodzi. Radość z jazdy, a nie większy o 2 cale tablet, który wystaje. W zasadzie każda recenzja potwierdza, ze Giulia Veloce jest świetna w swojej klasie, wręcz najlepsza patrząc na to, co w danej cenie oferuje zestawiając z konkurentami MB/Audi/BMW/Lexus, a ze ludzie wybierają gołe Audi 35TFSI ośce czy Arteona 2.0 TDI z zamulonym DSG to ich sprawa. Najczęściej decyduje brak jaj, wiedzy oraz życie stereotypami.
Nadal czytasz coś zupełnie innego niż napisałem i o co pytam...
Co ma HUD czy matrixy do wersji kombi? Potrafisz to jakoś wytłumaczyć?
Fajnie, podajesz jakieś tam wyróżniki, które w Twojej opinii sprawiają, że Giulia jest wyjątkowa, ale nadal nie wymieniłeś chociaż jednego wyróżnika, który zaprzeczałby możliwości zrobienia wersji SW.
Matko, jeszcze raz. Alfa założyła, ze kombi nie powstanie. Nie musi, wiec nie powstało. Nie zrobiłoby nagle cudów sprzedaży. Założeniem byl sedan i zachowanie proporcji, designu. Dla tych potrzebujących więcej przestrzeni i większego progu zaladunkowego powstało Stelvio. Co ja tu mam jeszcze dodawać? Dlaczego nie ma Lexusa ES w kombi? Lub S klasy? Przecież zaraz ludzie rzuciliby się, bo można deski przewieźć. Sam wiesz, ze to tak nie działa i pomimo, ze to chodliwy i popularny segment D to nie uwzględnili kombi, a samą Giulię robili po nocach byleby się wyrobić.
To po co jakieś głodne kawałki w tym stylu:
Serio myślisz, że ktoś to kupuje? :) W tym samochodzie nie ma żadnej technologii, która by zaprzeczała możliwości stworzenia SW. Skoro byli w stanie stworzyć świetnie prowadzące się Stelvio, to tym bardziej SW nie byłoby problemem.Cytat:
Giulia w kombi byłaby zaprzeczeniem swojego bytu. Poczytajcie kto i jak ją projektował, jakie technologie użyto ( np. wał karbonowy ).
Tak, tak :) Tak samo jak Tonale :)Cytat:
a samą Giulię robili po nocach byleby się wyrobić.
Mogliby stworzyć - jasne, ale najpewniej premiera mogłaby się przedłużyć ( a czekać już nie chcieli ), a mysle, ze…nie chcieli posiadać wersji SW. Na moje chciano zrobić z Giulii takiego Lux sedana i to się nawet udało, bo Giulia jest naprawdę dopracowana, ale rynek tego niestety nie kupił i sprzedaje się ona marnie. Tonale tez za późno zostało pokazane i raczej sukcesu nie odniesie. Może będę w odosobnieniu, ale naprawdę nie chciałbym Giulii w kombi :)
Jaka premiera miałaby się przedłużyć?
AR (chyba inne marki również) nigdy nie prezentowała jednocześnie dwóch wersji, zawsze SW było później.
Tonale rodzi się w bólach już 3 lata. Koncept i zapowiedź w 2019 roku i dopiero teraz premiera, serio?
Możesz nie chcieć Giulii w SW, tyle, że tym tropem, za kilka lat nie będziecie mieli żadnej AR, bo marka nie przynosząca wymiernych zysków po prostu umiera, a AR nie jest marką, którą ktoś będzie długi czas utrzymywał mimo przynoszonych strat.