Nie widzę, żeby była inna - właśnie sprawdziłem Twoje źródło (alfetta.pl/modelli/) - i co tam widzimy??
156 saloon - 331 686 szt.
156 Sportwagon - 33 800 szt.
... czyli niewiele ponad 10% ... więc prawdy w tym stwierdzeniu niewiele ; )
Łączenia diesli ze SW w celu odniesienia się do tezy o "potężnym" powodzeniu kombi nie będę już komentował. ; )
Danych dla 159 tam nie znalazłem. ; )
Ciągle interesuje mnie motywacja do wyboru nawozia kombi w Alfie.
Mną kieruje design - co przekreśla wybór kombi. Kombi jest brzydkie. SW w Alfie uznaję za najlepszą realizację nadwozia kombi - al ciągle do sedana (dla mnie) "nie ma podejścia".
Więc co to może być?
Może decyduje, legendarne, "pasatowe" kryterium - wielkość bagażnika??
No to spójrzmy - wielkość bagażnika:
156
Siedzenia rozłożone 378 l
156 SW
Siedzenia rozłożone 360 l
Siedzenia złożone 1180 l
(źródło: encyklopedia.moto.pl/alfa-romeo/156/pojemnosc-bagaznika/ )
Czyli co? SW przy niezłożonych siedzeniach ma MNIEJSZĄ (!) pojemność ...
Wiec - why kombi??
Można powiedzieć - że rozłożone siedzenia mają jednak większą pojemnośc. OK ....
Ile razy w roku statystycznie korzysta się z rozkładania siedzeń w miesiącu? Nie ma jednej odpowiedzi, bo każdy użytkuje samochód inaczej.
Jeżeli ktoś nie świadczy usług transprotowych i nie przeprowadza się częściej niż co tydzień- to zakładając użycie 1 raz na tydzień otrzymujemy wykorzystanie tej wspaniałej funkcjonalności na poziomie 1/52 < 2% ....
To znaczy, że trzeba się "męczyć" z nadwoziem kombi przez 98% dni w roku ... ; )
Należy dodać, że w wersji SW "męczyć" się trzeba z mniejszym bagażnikiem, w porównaniu z sedanem, na codzień (!) ; )
Więc - why kombi??? ; )