Jeśli auto ma LPG to wylacz gaz na centralce wyłącz i włącz zapłon i dopiero wtedy próbuj się łączyć.
Jeśli auto ma LPG to wylacz gaz na centralce wyłącz i włącz zapłon i dopiero wtedy próbuj się łączyć.
Spróbuj na różnych sterownikach, coś tam pamiętam że mają być chyba jedne ze starszych. Były też jakieś od PM Factory.
Gdzieś dzwoni ale nie wiadomo gdzie. Nie, starsze sterowniki były potrzebne do chińskich elmów (które też PMFactory sprzedawało) na podrabianych chipach FDTI czy Prolifica - z czasem sterowniki podmieniane przez Windowsa miały jakiś mechanizm wykrywania że chip to podróbka. Wtedy trzeba było stary sterownik wymuszać bo nie było żadnej komunikacji z ELMem (w rzeczywistości po UART sterownik zwracał systemowi coś w stylu "NOT GENUINE CHIP" zamiast stringów z danymi/komunikatami). Tu nie ma tego przypadku - ELM normalnie gada sobie z kompem.
W skrócie, chińskie ELMy to syf, robi dużo problemów.
Viaken ma dość dobre (ok 180zł), ale to ELM więc żonglerka adapterami które też kosztują (2x25żł) i się psuć potrafią, źle wchodza często itp
Na dzień dzisiejszy najlepszym rozwiązaniem wydaje się vLinker MS (ok 350zł), sam go zamierzam dokupić (mimo że mam już komp Autela, jeden laptop w pracy z MES Multiplexed i CANtieCARem, inny w domu MES zwykły z liftime updatami z ELMem od Viakena i adapterami - tu chcę domowy zmienić na vLinkera dla wygody)
Dokładnie jak mówi epsonix odnośnie driverów. Ja co prawda nigdy do tej pory nie spotkałem podróbki ftdi a tym bardziej ch340 (a sprowadzilismy bardzo dużo interfacow usb/serial), zaś prolifici z Chin to 100% podróbki działające tylko na chińskich sterownikach i stabilnie tylko na windows7. Od W10 każdy update czegokolwiek w systemie równa je z ziemią do wbudowanych systemowo i moduł przestaje działać, trzeba sterowniki recznie podmieniać ponownie. Mieliśmy z tym w firmie masowy problem u klientów.
Osobiście wydaje mi się, że kupowanie ifc z multiplexerem to super rozwiązanie ale dla profesjonalistów jak epsonix którzy grzebią w samochodach na dużą skalę i często. Dla pojedynczej zmiany proxi statystycznego forumowicza to chyba przerost firmy nad treścią. Przejściówka się raczej nie rozpadnie po kilku podłączeniach na krzyż. Ja używam zwykłego starego elma1.3/ftdi z dołożonym mechanicznym switchem i jest full wypas jak dla amatora.
PMFactory sprzedawał chińczyki z podróbkami - z bardzo dawnych lat (sprzed kilkunastu), mam od nich taki na prolificu.
Co do drivera, driver jest nawet ori tylko stary, a windows podmienia nie tylko przy aktualizacjach, wystarczy net i zwykle parę minut i już po driverze. To się da jakoś tam w trybie zaawansowanym zmienić dla konkretnego urządzenia - robiłem to ale lata temu i nie pamietam.
Jeśli chodzi o vLinkera MS, to kosztuje jedynie 350zł chyba ze Smartem wysyłką z allegro . Dobry ELM z Viakena + 2 adaptery + wysyłka to już 250zł, tak więc różnica żadna.
Nie grzebię aż tak dużo akurat z narzędziami diagnostycznymi, sporadycznie naprawdę i tylko w swoich 3 autach od lat jeśli już. vLinkera MS tylko do domu chciałem kupić dla wygody żeby nie machać adapterami z domowego ELMa (i kompa na którym mam MESa i AlfaOBD w domu), tak wiec to można powiedzieć przypadek domowy - w firmie mam Autela i MES Multiplexed, te można uznać za w jakiś sposób bardziej profesjonalne narzędzia (4tys/1.5tys + subskrybcje roczne blisko 3tys/rok). Tak wiec to amatorom polecam lepsze rozwiazanie i tu właśnie vLinker MS by się nasuwał jako właściwe. Na pewno nie chińskie ELMy które w ogóle np z praca z komórki z AlfaOBD się wywalają po odczytaniu statusu, trzeba odłączać i na nowo się łączyć - np na Viakenie to się nie dzieje.
Chińczyk jest dla dziadowania, tracenia czasu i fałszywych oszczędności.
Jeżeli różnica 100zl do tego vlinkera - to faktycznie brzmi nieźle.
Problemy z driverami zauwazylismy głównie po updatach i tylko W10. Na W7 moduly które sprowadzalismy nie chciały poprawnie działać na driverach ze strony Prolifica tylko na jakichś modyfikowanych (ori moduły też na nich działały). Ogolnie Prolific = kłopoty. Ch340 działa wszędzie bez problemów. Ftdi też. Póki co...
Zapytam przy okazji jak rozpoznać vlinkera który nie potrzebuje adapterów?
Mam vlinker ms, na pudełku pisze mode cv305. Chodzą takie widzę koło 350-400zl.
Mój jednak woła o adaptery. Np w MES.