Napisał
grzes08
witam .. może na poczatek sie przedstawię .. na imie mam Grzesiek i trafiłem na Wasze forum z forum Opla za pomocą linka jakie ktos u nas umieścił. Przeczytałem cały wątek .. a jest już tego trochę :) .. i mam jeszcz ekilka pytań i wątpliwości. Po pierwsze dalej mnie zastanawia .. dlaczego tak ważna jest temperatura zapłonu, aby była zbliżona lub równa temperaturze ON. Przecież podczas spalania i tak jest temperatura dużo wyższa. Wiec nie ma jakiejś obawy, że czynnik sie nie spali?? a tak sugerujecie .. dla mnie wazniejszym parametrem jest temperatura samozapłonu .. jaka dla ON wynosi ok. 330C. Niestety takiego parametru dla dwusuwu nie ma, bo jest niebadany.
Dlaczego więc uważacie, że półsyntetyk jest lepszy od syntetyka .. choc inne parametry poza temperaturą zapłonu ma lepsze syntetyk.
Zastanawia mnie jeszcze .. jakie przebiegi macie już na tych miesznkach .. ile tyś km zrobiliście i od jakich przebiegów zaczynaliście (interesuje mnie po jakich przebiegach zastosowaliście w/w preparaty) i w jakim wieku macie już auta. Jezeli kilka osób mogłoby sie wypowiedzieć.
Przyznaję, że sam użytkowałem już kilka diesli .. od 2003r. jeżdżę taki autami, od Renault Thalia 1.5 dCi, poprzed Opel Vectra z dobrze znanym Wam silnikiem 1.9 CDTI 150 KM no i teraz Merivą 1.7 CDTI 130KM .. i zawsze korzystałem z dostepnych środków czyszczących i dodatków firmy shell dostępnych na stacjach .. renault przejechało 160kkm; Vecta 240kkm, Meriva 75kkm i nigdy nie miałem problemów z wtryskami. Dlatego zastanawia mnie i daje pod ocenę .. czy to jest potrzebne, czy warto ryzykować jakiś problemów itd.
Wielkie dzięki za odpowiedzi i Wasze opinie.