a ja zamontowałem zegary z sportpack-a
bajka....
:D
Printable View
a ja zamontowałem zegary z sportpack-a
bajka....
:D
Wymiana oleju z filtrem.
Alfa dostała nowy akumulator stary całkowicie odmówił posłuszeństwa :)
Umyta i nawoskowana wygląda po prostu pięknie :)
ja wreszcie wymieniłem oponki na zimowe XD, no i akumulatorek na nowy bo bella przy -10 niedawała rady już na starym 8latku
Wymieniłem olej w skrzyni biegów.
Pozdrawiam.
- Rafał
zalałem do pełna :) BP Ultimate 98 Pb , zamówione tarcze brembo i klocki lucas
Założyłem nowe wycieraczki - teraz nie mam smug na szybie
też założyłem nowe wycieraczki :)
Bella dostała nową Centre Future 60AH/600A
co prawda wczoraj to bylo... ale nie pojechalem bella na litwe tylko firmowka. byla taka slizgawka zeby nie ars i esp itd, to lezalbym do tej pory gdzies w rowie... i nie narzekajmy na naszych drogowcow bo oni naprawde sie staraja w porownaniu z drogowcami z litwy...
zalane do pełna, pozbyłem się falowania i wreszcie normalnie jadę niunią
bella dostała nowy akumulator.
Wymieniłem żarówki w pokrętłach temperatury, nawiewu. Zwykłe żarówki 1,2W wlutowałem w oryginalne oprawki, koszt kilka PLN. Trochę się bałem tej roboty po przeczytaniu o zwarciach, spalonych bezpiecznikach i podrapanych rękach, ale gładko poszło. Robota, sama przyjemność.
wita ja mam problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalniczki alfa 146
http://www.zola.neostrada.pl/
od 208 masz opisane bezpieczniki
dolalem plynu do spryskiwaczy:P:P
Zalana do pełna i opłukana z piasku i soli na myjni bezdotykowej.
Łożysko tylnego koła, obie linki do ręcznego, klocki z tyłu, gumy łączników stabilizatora i tuleje zwrotnicy (silentblocki).
drogo wyszło :(
taki centra przewiduje (według sprzedawcy) a jak miałem większy to miałem wiecznie niedoładowany. Myślę że okaże się w praniu.http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._1_9_jtdm.html a tu też cosik można poczytać.
Naładowany akumulator na te przyszłe mrozy :)
Odnowiłem kierownicę cudnym specyfikiem o nazwie renoskór. Trudno powiedzieć, że jest "jak nowa", ale efekt bardzo zadowalający. Za całe 6 zł :)
zatankowałem do pełna za 130PLN:)
w u mnie tak, wprawdzie nie ja tylko tomaszmagiera ale jednak
- nowa skrzynia biegów (używana ale dla mnie nowa) :)
- nowy olej w skrzyni
- nowe sprzęgło i docisk
- nowe klocki tył
- zregenerowane tłoczki hamulcowe tył
- swap czujników ABS
- nowy płyn w chłodnicy
pewno jeszcze zapomniałem coś ale za wszystko ładnie dziękuję bo ogarnąć to był meksyk:)
a ja sobie dzisiaj zatankowałem, umyłem, i włożyłem płytę do zmieniarki by nie słuchać milion razy "świątecznych" przebojów radiowych. Dodatkowo kupiłem wycieraczki szyby przedniej, i dolałem płynu do spryskiwacza.
a ja musialem kupic akumulator:(:(
Dzisiaj wymieniłęm wszystkie żaróweczki od podświetlenia zegarów na konsoli środkowej. Troche mi zeszło bo pierwszy raz to robiłem ale teraz już nie bede miał problemu jak przyjdzie znowu owe żarówki wymienić.
bella dostala nowa przednia szybe - porfel chudszy o 350zl.
odebrałem felgę po prostowaniu i znów jeździmy razem ;)
kupiony termostat i tuleje na tył.. teraz czekam do poniedziałku na wolny termin u mechanika.. a sam to wykasowalem błędy poduszek za pomocą kabla OBD II
A ja wczoraj odebrałem Alfę od mechanika i tak:
- wymieniony pasek wielorowkowy
- wymienione łożysko alternatora
- regeneracja tłoczków na tyle
- wymiana klocków z tyłu
- wymiana płynu hamulcowego i odpowietrzenie hamulca
- poprawienie linki od hamulca ręcznego (już się nie zaświeca kontrolka przy przyspieszaniu:))
- prawidłowe złożenie pompy paliwa i pływaka (jakiś dzięcioł pomotał coś w tym temacie i dlatego nie miałem dobrze działającego wskaźnika), (miłe zaskoczenie bo w baku ponad 3/4 paliwa:D)
- ogólny przeglad auta: zawieszenie w bdb stanie, układ hamulcowy w bdb stanie, nie ma korozji, układ kierowniczy w bdb stanie. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Silnik ładnie pracuje. Słowa mechanika.
Efekt?? Silnik cicho pracuje, nie słychać już łożyska. Hamulec trochę słabszy jest ale za 2 miesiące mam się ponownie udać do mechanika na porządne naciągnięcie ręcznego. No i ręczny już nie trzyma podczas jazdy jak to było wcześniej(bo jedna tarcza cały czas mi się grzała). Cieszyłem jak dziecko wracając wczoraj od mechanika:)))
To tyle. Łączny koszt 670zł. Robocizna to 320zł.
W następnej kolejności silniczek wycieraczek;/ ale myślę żę z kolegą to ogarniemy. Jest jeszcze parę rzeczy do zrobienie,a le to już bardziej żeby poprawić efekt wizualny. Pozdro
---------- Post dodany o godzinie 11:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:32 ----------
Tak na marginesie ja proponuje żeby podawać przybliżone ceny napraw. Będziemy mieli jasne i przejrzyste porównanie z cenami w naszym regionie i nie będziemy niepotrzebnie pytali o koszty poszczególnych napraw na forum. Co wy na to koledzy?
w końcu założyłem zaślepkę i wyczyściłem EGR :)