Dla Veloce Ti 2020 możesz wziąć Harmana, ot kolejny błąd cennika.
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Printable View
NIe zgadzam się. O ile wycisnąć te 30 KM z silnika biturbo V6 to nie jest problem to odelżenie i tak najlżejszego auta w klasie o dalszych 100 kg to już mega wyczyn.
Jako,że dłużej siedzę w motocyklach to dam Wam przykład z Ducati- jedynie słusznej dla mnie marki moto ;) :
Topowy model Ducati to Panigale V4R który kosztuje 185 tys pln ale jest też wersja specjalna V4R Superleggera która przy podobnym silniku jest ochudzona dzięki zastosowaniu karbonu i magnzeu o jakieś 13 kg ale cena wynosi ok. 380 tys!! Też wyjdzie 500 szt. i też rozeszły się praktycznie jak bułki. Niby tylko 13 kg ale w motocyklu to jest bardzo dużo.
Sa klienci, którzy tylko czekają na takie modele.
To prawda, patrzmy na skalę i liczby...
Na świecie żyje ponad 7 miliardów ludzi.
Z czego jakieś półtora miliarda w krajach wyżej rozwiniętych.
Zatem można załozyć, że WSZYSTKO da się sprzedać w ilości 500 sztuk. ZAWSZE w takiej masie znajdzie się taki promil, a własciwie promilek osób, które coś nietypowego, ekstremalnie drogiego albo totalnie odjechanego kupią.
Jakbyście zrobili nadmuchanego krokodyla z silnikiem rakietowym do latania na ksieżyc, siedząc na nim na oklep i tyłem, to 500 sztuk się sprzeda. trzeba tylko zadbać o właściwe przekazanie INFORMACJI.
Dlatego puszcza się takie serie. To znakomity nośnik reklamy i informacji o marce. I o to tu chodzi.
Jakbym miał 800 tys na zbyciu - brałbym :D dobrze że nie mam, bo ciężko wybrać między czerwoną, a białą :-) biała GTA z tymi czarnymi wstawkami, miodzio.
Niech sobie będzie nawet mega wyczyn. Policz to. Na okrągło, będzie łatwiej: Giulia Q 400tys, GTA/GTAm 900tys. Mamy +500tys zł czyli 120tys EUR na górkę. Teraz x1000szt. Chcesz mi powiedzieć, że przygotowanie tego modelu (bo to jest jeden model GTAm, bądźmy szczerzy) kosztowało 120mln Euro???
Serio? :D:D:D
Zejdźmy na ziemie. To jest MARKETING. Nie umniejszam fajności tego wozu. Twierdzę tylko, że cena jest z czapy wzięta :P
A tych aut nie będzie przypadkiem 500 a nie 1000?
Czyli nie 120 mln euro tylko 60?
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
po pierwsze doposażona Q kosztuje więcej niż 400, po drugie GTA kosztuje 800, różnicy jest znacznie poniżej 400tyś. po obecnym kursie piewnie 80kEUR czyli niby 80MEUR, ale to nie jest tylko cena za przygotowanie. Zobacz choćby ile kosztuje Akrapowic do Q - to jest coś 6k, ten oczywiście specjalny więc pewnie 10k - sam wydech. Masz kupę nowych elementów na które trzeba było przygotować formy itp. wiesz ile jedna forma kosztuje? Do tego marketing, homologacje. Wnętrze bardzo się zmieniło. Pewnie też kilka szt trzeba rozbić (testy), no i się zbiera. Pewnie dałoby się to wszystko zrobić za powiedzmy cenę końcową 550-600k przy tej ilości szt, ale nie o to chodzi - to ma być coś co kupi niszowy klient bo nie przelicza czy się opłaca czy nie, dostanie sedana drogowego który znów zrobi pokaz na Nurburgringu i objedzie na torze niejeden supersamochód za znacznie większą kasę.
- - - Updated - - -
500xGTA i 500xGTAm
No z tego co wiem to 500+500, ale nawet gdyby było to 60mln, to i tak zarobią na tym krocie. I jeśli to jest obliczone tylko na zysk, ok. Ale proszę nie mydlić mi tu oczu, jakie to drogie przedsięwzięcie było i że musi tyle kosztować. Nic z tych rzeczy. Nie MUSI tylko MOŻE, i właśnie kosztuje tyle bo MOŻE, bo i tak kupią. Czyli de facto auto nie jest warte tej ceny, tylko jest ona sztucznie napompowana dla bogatych freaków, którzy chcą się pochwalić, że mają takie cudo.
Przed akcyzą czy po?
No i sam sobie odpowiedziałeś. To auto nie dla Ciebie tylko dla bogatych freaków. Poza tym masz rację po rozszerzeniu _ żadne auto nie jest warte swej ceny _ nawet Rolls-Royce. Ale czemuś kupiłem Stelvio, obiektywnie drogie auto, a mogłem poszukać używanego Matiza też nie wartego swej ceny i też z dużym prawdopodobieństwem przejechałbym się nim z punktu A do B.
A ja mam pytanie o nagłośnienie w Stelvio/Giulia, bo chyba podobne są jeśli nie identyczne.
Oczywiście to subiektywne - ale czy te podstawowe głośniki grają "jakotako" czy to jest totalny szmelc? I jak się maja wzajemnie te poziomy: Baza do Audio Plus i do HK? Możliwe że pytanie z serii retorycznych, ale ciekawi mnie czy jeśli samochód jest w ciekawej wersji, ale ma podstawę audio to bralibyście? Nigdy nie zlecałem montażu audio w samochodzie i nie chodzi o koszt, ale trochę mi nie leży to że spec od caraudio musiałby mi rozdzierać drzwi i bógwieco jeszcze aby zamontować lepsze głośniki, wzmacniacz, bas itd. Boję się że nie zostanie to zmontowane już jak fabrycznie.
Podstawa w Giuli gra na moje ucho jako-tako. Do przeżycia, ale ja i tak mam suba+wzmak i mam wolne kanały w wzmacniaczu, żeby przerobić wszystko z przodu w niedalekiej przyszłości.
W Stelvio audio musisz być identyczne, choćby przez to, że kiedy mamy w konfiguracji subwoofer to idzie on w ścianę bagażnika a nie w półkę jak w Giuli (gdzie jest 6x9).
Spece od caraudio niejedne drzwi już rozdzierali ;)
Wszystkich poziomów audio nie słyszałem, więc ciężko porównać. HK w Giuli Q szału nie robił (choć jeździłem niewygrzaną świeżynką).
Dowodem na to,że GTA i GTAm to nie tylko kosmetyka i marketing są plany pobicia rekordu na Nurgburgring. Włosi celują w czas 7:10-7:15.
https://www.clubalfa.it/153499-alfa-...NRILZnKVu13Jp0
Proszę was, przenieśmy dyskusję o GTA do innego tematu https://www.forum.alfaholicy.org/giu...wierdzona.html
Rozmowa o GTA nie ma wiele wspólnego z zakupem Giuli po faceliftingu. Jakby nie patrzeć GTA ma nowy środek i z zewnątrz jakby lift, ale to skrajne tematy i nikt tutaj raczej nie dyskutuje o własnym zakupie GTA.
Ja już skończyłem ;)
Wie ktoś do czego służą te przyciski w prawym, górnym rogu?
Załącznik 268834
Ok, przepraszam - faktycznie offtopic.
Przyciski do przywoływania i zapisywania ustawień fotela są na drzwiach. Nic też nie wiem o elektrycznej regulacji kierownicy w Stelvio.
Z innej beczki - bawiłem się nowym systemem infotainment i niestety on mocno laguje. Myślicie że jest opcja by na którymś przeglądzie ASO załadowało nowe oprogramowanie przyspieszającego jego pracę? Pomimo ekranu dotykowego wygodniej operowało mi się dalej pokrętłem.
znów średnio w temacie. jeśli będa problemy zgłaszane przez wielu użytkowników to udostępnią nowsze wersje z poprawkami (nie równa sie to temu że w nowszych autach będa takie, nie są chętni do usostępniania poprawek), a inny temat czy w ogóle poprawią (czy się łatwo da)
u mnie problemy z android auto to były odmowy udostępnienia nowszego firmwaru radia (na nowszych nie było problemów), skończyło się gwarancyjną wymianą radia na takie z nowszym firmwarem i problem się rozwiązął (ale po co tak?)
- - - Updated - - -
nie wiesz nie pisz. no przecież napisałem że do pompowania boczków
napisałem średnio, zakup rozumiem dosłownie, a detale działania systemów w poliftach to już trochę wątek poboczny - wiesz zrobi się dyskusja na kolejne 20 postów z której i tak nic nie będzie wynikało
dla kolegi najważniejszy jest infotaimnent, inaczej nie kupi auta.. musi mieć zabawkę. Trzeba to uszanować. Ja tymczasem chciałem te nowe wersje aut zobaczyć u dealerów na Dolnym Slasku ale jakoś nie widzę. "Mają przyjechać".
Jakby ten wątek tyczył się samochodów wyczynowych z przeznaczeniem do jazdy jedynie na tor, to może i bym się nie dziwił kpinom jakie sobie urządzają: ale to chyba wątek o pojazdach cywilnych wiec co w tym dziwnego, że ktoś zapyta o elementy wyposażenia dodatkowego jakim jest infotainment???
No i stało się :) Giulia Business 2.0 RWD MY'2020 skonfigurowana bez konfiguratora :P odebrana dzisiaj i prosto z salonu udałem się na wycieczkę do Częstochowy do kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] ( pozdrawiam serdecznie :) ) na zmiane obuwia z seryjnych 17 na 19. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nie bede sie szczegolnie rozwijal bo kazdy wlasciciel zdaje sobie z tego sprawe ale uklad kierowniczy i skrzynia w tym aucie to mistrzostwo. Jak to powiedzial Clarkson w ktoryms z testow Giulii uklad kierowniczy jest wrecz telepatyczny :D Zmiany infotainmentu rowniez na plus, choc za duzo sie nim nie zajmowalem bo tak jak mowie wsiadlem w salonie podpialem android auto, google maps, tidal i w droge. Nie jezdzilem tez wczesniej z adaptacyjnym tempomatem - swietna sprawa. Osiagow rzecz jasna nie potestowalem bo silnik swiezutki, tak wiec max 2-3k obrotow, co w zupelnosci wystarczylo na S-ki bo przy 125 mialem ponizej 2k obrotow. Nie sadzilem ze bede kiedys korzystac z trybu A ale w sumie na tempomat ma on sens. Czerwone przeszycia na fotelach i wstawki robia mega robote IMO, jak dla mnie must have jesli bierzemy nizsze wersje wyposazenia, doplaca sie tylko 500 bo przeszycia ida tylko razem ze sportowa kierownica i drazkiem zmiany biegow, ktore wowczas tez sa obszyte czerwona nicia.
Szereg modyfikacji juz z grubsza zaplanowany takze pewnie sie podziele jak cos przy niej nowego dlubne.
fotki pogladowe
Załącznik 268904Załącznik 268905Załącznik 268903Załącznik 268902
pozdro
Czyżby polift miał Android Auto na cały ekran? Brawo Alfa, chociaż tego nie popsuli :D
Widzę jeszcze kilka zmian na plus:
- przeszycia - aż sam sobie kiedyś zrobię na kierownicy i drążku :)
- oprócz przeszyć - czerwone boczki - na pewno ożywiają smutno-czarny środek
- prędkość podana na środkowym wyświetlaczu nawet jeśli jesteśmy w innej zakładce
PS. no ładnie. 124 w 70 i mamy 3 miesiące odpoczynku od Giuli ;)
Cytat:
Napisał Shimmy
Co do srodkowego wyswietlacza w standardzie sa 4 ekrany, musze sprawdzic czy nie da sie tego edytowac w ustawieniach rowniezCytat:
Napisał Shimmy
3 takie same z zalezna od trybu kolorystyka (1. sama predkosc 2. dane tripa wraz z predkoscia na gorze i graficzna wizualizacja spalania chwilowego i sredniego na dole, 3. aktywny tempomat) i jeden specyficzny dla danego trybu (dla D G-Meter, dla N nie pamietam, dla A jakas kula ziemska i 3 ikonki na dole, cos tam o ecodrivingu ;P)
tu pelne zdjecie tego ekranu z tripem, taki raport spalania z trasy Czestochowa - Lublin, mix S-ek z normalnymi krajowkami przez miasteczka, jazda raczej spokojna, w roznych trybach, na S-kach tempomat 125
Załącznik 268914
przepraszam ale 70 obowiazuje za znakiem a nie przed :D zaraz zwolnilem, poza tym na trasie nie traci sie prawka przy przekroczeniu o 50+Cytat:
Napisał Shimmy
z Jazzem nie moge sie rozstac, bo nadal stoi pod blokiem ;) w czw przeglad i opony mu jeszcze robie zanim oddam wlascicielce :PCytat:
Napisał Kurynio
z tego co wiem to jeszcze nie, planowali od 4 maja ale chyba sie przesunelo. Moj wyprodukowali tuz przed zamknieciem w polowie marca ale przyjechal 2 tyg temuCytat:
Napisał konrad26
bodajze 12 ale wyprodukowali jeszcze w 11
[MENTION=23389]method[/MENTION], gratulacje! Piękne auto!
dziekuje ! :)Cytat:
Napisał So What!
dzieki, tez tak uwazam, dlatego sie na nie zdecydowalem, po prostu zadne seryjne do mnie do konca nie przemawialy a gdybym chcial 19 brac OEMy jako opcje konfiguracji to wychodzilo kosmicznie drogo. Jedyny drobny minus to taki ze nie wiadomo czemu ale przednie felgi 8J sa delikatnie wypukle a tylne 9J delikatnie wklesle, na wizualizacjach wygladaly na plaskie na obu osiach. Miejsca na zacisk z przodu jest jeszcze baardzo duzo a zrobili przednie jakby chcieli ominac cos znacznie wiekszego, jednak z boku tego praktycznie nie widacCytat:
Napisał QVerde
aha male sprostowanie co do ekranu miedzy zegarami, predkosc pokazywana jest na kazdym ekranie na gorze, oczywiscie oprocz ekranu gdzie jest sama predkosc :)