Czyli co? Kupiłem auto z silnikiem, który de facto jest tykającą bombą?
Printable View
Nadinterpretacja. Każde auto moze się zepsuć. Przy dzisiejszej motoryzacji właściwe pytanie to nie CZY się zepsuje a KIEDY się zepsuje, niestety.
Skutek w.w to wypadkowa wszystkich elementów o których pisałem. Dla pewności zdjąć miskę, wymienić uszczelkę, zobaczyć panewki tyle mozna zrobić asekuracyjnie - to ad smarowania. Jak auto było eksploatowane wcześniej - wpływu na to kolejny użytkownik nie ma. Ad klap wirowych - w mojej ocenie usunąć.
Tykającą bombą są silniki w oplu przy polityce tej firmy i braku jakichkolwiek reakcji ze strony użytkownika.
Też to właśnie wyczytałem jak szukałem info na temat skąd jest fuel na stacjach.
- - - Updated - - -
Ja wtedy kupie coś z duzym silnikiem benzynowym starego typu i żegnajcie diesele a na razie jeżdżę i się nie przejmuje bo i tak nie mam na to wpływu czy silnik padnie.
Zgadzam się co do wszystkich 95-tek "premium".
Zadziwia mnie duża waga przywiązywana do słów dostawców różnych produktów , których sami nie wyprodukowali...
Skąd oni mogą wiedzieć co wożą?
Może z forum...
Mam 2.0 jtdm w Bravo i tak czytając ten temat to chyba dla zabezpieczenia silnika dziś doleję sobie do oleju Motorlife firmy Plastmal bo to redukuje tarcia w silniku.
U mnie przez pierwsze 120k przebiegu pierwszy właściciel wymieniał olej właśnie co 30k i jeszcze mam dpf który często się wypala co sprawy nie polepsza...
Wracając do tematu myślę, że moją zabiło ciągłe gonienie po autostradach BE-PL.Często wpadałem na 2-3 dni.Chip pewnie też zrobił swoje.AR156 wytrzymywała takie traktowanie mimo chipa i 300tys.Wniosek mój jest taki po 2 latach użytkowania AR159, że 2.0 jtdm to gówno[emoji2] I lepiej kupić auto od razu z mocą wystarczającą dla użytkownika, a kasę z chipa przeznaczyć np.na wódkę i mieć święty spokój[emoji14] Zastepczo jeżdżę Octavia 105 koni i też nie jest źle[emoji38]Dodatkowo wqurwił mnie fakt, że wymieniłem dwumasę pół roku temu a jak wiadomo cena też nie jest mała.
CUBELITE twoja sie posypala? pytam bo nie widzialem, zebys wspominal o tym w tym temacie. Czy to jedna z tych co stoi u Cinka czy ten co stoi u Darka?
To nie tak.
Nie tylko prawidłowe smarowanie jest odpowiedzialne za zużycie elementów silnika.
Wraz ze wzrostem mocy, wzrastają siły działające na poszczególne elementy silnika w tym i tłoka i jego panewki w korbowodzie.
Jeśli ten element w seryjnym silniku jest zaprojektowany ,, na granicy'' trwałości, to w wysilonym silniku padnie dużo prędzej.
- - - Updated - - -
Dokładnie tak.