Pewnie podobny gang będzie w Puretechu bo tam tez 3 gary...Jeździłem przecież siostry Lexusem 350h poprzedniej generacji i komfort jest (z wyjątkiem akustycznego) ale ja nie tego szukam w samochodzie. Dla mnie do przełknięcia jest hybryda oparta na normalnej skrzyni, tak jak jest w Tonale czy będzie w Juniorze - oparta na zwykłych przełożeniach, mniej wydajna w mieście ale za to nie męcząca w trasie. Klasyczne, bardziej uniwersalne rozwiązanie niż hybryda Toyoty.
Tak jak pisałem, nie mam nic do hybryd Toyoty jako środka transportu ale ich "złote czasy" miną wraz z elektryfikacją, która jest po prostu kolejnym krokiem w rozwoju motoryzacji.
Jakieś trzy lata temu opieprzyłem sąsiada - który jeździł starą Toyotą w benzynie i kupił nowego Lexusa UX tez w benzynie. Pytam się go dlaczego nie w hybrydzie ? A on na to, że miał kupić hybrydę ale po jeździe próbnej zrezygnował bo wkurzało go jednostajne wycie przy ostrzejszym depnięciu.
Ja na to odpowiedziałem, że popełnił błąd i powinien myśleć też o ekologii.
Do kręcenia się na działkę i z powrotem hybryda była by dla niego w sam raz.
Rożnica między Yarisem GR a Juniorem Veloce jest zasadnicza - Alfa będzie w regularnej sprzedaży a nie limitowanej. Normalny samochód do jazdy a po torze śmiga aż miło i do tego bezemisyjnie.