Busso to Busso to najbardziej szlachetna V-ka w historii motoryzacji, dla mnie to wzór benzynowego widlastego silnika
Printable View
Busso to Busso to najbardziej szlachetna V-ka w historii motoryzacji, dla mnie to wzór benzynowego widlastego silnika
Do sportowego auta chyba lepszy prąd niż diesel.
Coś takiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/05/486.jpg
z silnikiem z Tesli mogłoby być ciekawe.
Wolę już diesla v6 który jakoś brzmi a nie jak odkurzacz. Oglądałem ostatnio kawałek Formuły E i to było złe ;)
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
M62 B44 też ładnie bulgota z kolei V8 w 8C jeszcze lepiej ale to w końcu forum poświęcone Alfie :-)
Umówmy się: wśród aut użytkowych był Holden Bathurst a cała reszta mogła się przyglądać i starać naśladować brzmienie tego silnika. Ciekawe czy w Giulii przyłożą się do brzmienia silnika, czy też raczej zrobią coś na wzór Ghibli (czyli w sumie nic rewelacyjnego).
Myślę że czasy robienia samochodów z dobrą akustyka silnika i wydechu powoli przemijają jednak 2.9 v6 biturbo zapowiedziane w Giuli będzie miało rodowód Ferrari a tu z kolei wiadomo że marki typu BMW czy Mercedes jedynie mogą pomarzyć o takim brzmieniu silnika nie mówiąc już o prestiżu, z resztą Ferrari to jedna z nielicznych marek ktora pcha technologię z bolidów F1 do cywilnych wersji samochodów choćby nawet kierownica z manettino która jest niemal identyczna jak w bolidzie F1. Jeżeli taka wersja GTA ujrzy światło dzienne to zastanawia mnie jaka będzie cena. Jeżeli to ma być rywal dla M3 to musi kosztować podobnie a nawet mniej żeby zachęcić potencjalnego klienta.
Kolego ja nie chce się czepiać ale to Mercedes wygrał sezon F1 2014 konstruktorów a w 2013 był na drugiej pozycji (w obu wyprzedzając Ferrari) - nie wspomnę o zwycięstwie Reb bull-a nad Ferrari miażdżącą przewagą punktową :). Merol BMW itp. mają doświadczenie wiedze i zaplecze. Jak będą chcieli/będą potrzebowali to dopracują brzmienie silnika.
A tak w ogóle, to ktoś pogardzi brzmieniem M-power? :)
Wiem że wygrał. Jednak po dziś dzień Ferrari jeśli chodzi o tytuły mistrzowskie w F1 jest nie pokonane bo ma ich aż 16 a Mercedes jak narazie tylko 1 bo Mclaren to co innego a ma ich 8 z czego tylko jeden zdobyli jako Mclaren Mercedes a 4 jako Mclaren Honda . BMW nigdy nic w F1 nie osiągnęło i już raczej nigdy nie osiągnie a nie od dziś wiadomo że F1 to królowa motorsportu. Poza tym Ferrari to marka z wyścigowa tradycja, te samochody od zawsze ścigały się na torach.
W rankingu konstruktorów Alfa jest podobno na 11 miejscu (nie było podane na który rok są dane) pomimo ponad 30 lat nieobecności w tym sporcie.. :)
No ba [emoji1] Alfa jeździła w wyścigach F1 i konkurowala z Ferrari. Podobno Enzo Ferrari który wystawił swoje ferrari 375 w wyścigu GB w 1951 i pokonał alfe 159 prowadzoną przez Juana Fangio powiedział "zabiłem własną matkę" bo w końcu w Alfie nauczył się tworzyć wyścigowe auta.
AMG już od dłuższego czasu bardzo zbliża się do mojego ideału brzmienia, czyli do Maserati :)
A45 to malutki silnik (choć i tak dali radę), ale ich V8 brzmią obłędnie!
No ja za to lubię Gran Turismo bo pięknie się drze :D
Delikatnie mówiąc - 4C brzmi jak 4-cylindrówka, AMG jak V8 (moim zdaniem lepiej niż Busso, aczkolwiek słyszałem tylko, jak przeleciało koło mnie na S-ce), chociaż wiadomo, że to nie silnik, tylko wydech. C63 jest EPICKIE i ciężko mi powiedzieć, czy gorsze, czy lepsze od Masera GT - a oba słyszałem na pełnym gazie na prostej Toru Poznań.
unofficial ... oby to były tylko wymysły jakiegoś "dizajnera" bo jeśli tak to ma wygląda to bardzo lichutko ...
http://www.worldcarfans.com/11506019...tches-released
Kompilacja różnych modeli Alfy:
a/ przednie światła - 156
b/ scudetto + wloty - 4C
c/ szyby boczne - Giulietta
d/ tyłek mocno inspirowany Giuliettą
Ściema. Wystarczy porównać MiTo z Giuliettą - niby ten sam styl, a w zasadzie żadnych elementów wspólnych (wziętych "na żywca", jak w szkicach z linku).
oby to była sciema bo bardzo slabo to wygląda i z takim czyms to temat spalony na panewce ...
Jak tam, żadnych nowych wieści? Dla przykładu, dziś widziałem artykuł w którym Lambo potwierdza budowę suv-a za trzy lata - uprzedzają dużo wcześniej i pewnie poślizgu terminu nie będzie. Giulia ma niby ratować markę, do premiery pozostało "parę dni" i żadnego szumu?! Od długiego już czasu szczątkowe info o czerwcu i nic więcej.... teraz jeszcze dziwne teorie o tym silniku elektrycznym? :) Zaskakujący jest też fakt że do teraz nie wyciekło żadne, nawet kiepskiej jakości szpiegowskie zdjęcie - tak pilnują? ... czy nie ma co "focić" ? :)
Nie muszą robić szumu bo robi się sam.
Teorie o silniku elektrycznym - dobrze napisałeś - teorie - bo ja nie widziałem żadnej oficjalnej notki prasowej.
Focić raczej jest co - poczytaj wcześniejsze posty - od paru tygodni jest już zmontowana pewna ilość egzemplarzy.
"Szpiegowskie" zdjęcia wyciekną jak uznają za stosowne - widać jeszcze nie uznali ;)
OK Haveblue :) ...ale faktycznie znalazłem jakieś info o tym że Sergio był z wizytą w Apple i Tesli.
http://www.reuters.com/article/2015/...0NU0RD20150509
Luke77 właśnie przeczytałem ;) Jeśli to sprawdzone info, no to coś się dzieje.
Po 24-tym ten wątek będzie wrzał.
Amelinionowy blok silnika w dieslu nie jest chyba dobrym pomyslem.. Bedzie nowa królowa lawet... :)
Chyba nie ma się czego obawiać bo 1.3 Multijet ma blok aluminiowy i nic się nie dzieje
Ponieważ temat znowu schodzi na manowce i zaczynacie obśmiewać silnik multijet II 2.2 porównując z przestarzałym mercedesowskim ropniokiem to przypomnę, że różnica pomiędzy normami Euro4 i Euro 6 to konstrukcyjna dekada, przepaść. Euro 4 spełnia stare poczciwe fiatowskie JTD z lat '90 ubiegłego wieku, więc co to za wyczyn, że mercedes skonstruował silnik 4-cylindrowy i 200-konny spełniający tą normę kilka lat temu?
Panowie, przecież to FIAT jest w czołówce producentów najlepszych silników małolitrażowych na świecie spełniających najnowsze i najbardziej wyśrubowane normy, a przy tym stosunkowo bezawaryjnych.
A wracając do tematu Giulii: obecny Premier Włoch Matteo Renzi spotkał się z Sergio Marchionne w fabryce w Melfi w ubiegłym tygodniu. Obecny był też minister infrastruktury Graziano Delrio, który przyjechał nowym Jeepem Renegade (swoją drogą bardzo dobry test zrobił mu Zachar w Autocentrum.pl) oraz spadkobierca FIATA John Elkann.
Generalnie chodzili sobie po fabryce, robili ładne miny do zdjęć, ale też na pewno zacieśniali współpracę i klimat do powrotu marki Alfa Romeo do gry! Renzi podkreślił, że jak tylko zaczną produkować Giulię, z przyjemnością zakupi sobie takową.
źródełka z fotami:
http://www.omniauto.it/magazine/3075...lfi-alfa-romeo
http://www.ilsole24ore.com/art/notiz...?uuid=ABsE74nD
http://corrieredelmezzogiorno.corrie...d1a29e86.shtml
http://www.lastampa.it/2015/05/28/ec...FK/pagina.html
Pozdr.,
L.
Rocky, Alfa też zapowiedziała SUV'a. Mało tego, samochód już jeździ. Projekt nazywa się TIPO 949 i trwają testy w nadwoziu Fiata 500L. Nie jest w sumie do końca pewne czy to alfa, czy maserati, ale jak dla mnie na Maserati samochód byłby za mały.. :)
A pamięta ktoś taki koncept pt. Alfa Romeo Scighera?
Otóż miał on silnik 3.0V6 twin-turbo 410KM przy masie 1450kg. Było to co prawda w '97 ale... osiągi 300km/h i odjazd 3.7s :)
Jeżeli Giulia zaproponuje podobne osiągi w topowej wersji, to będzie miło :)
Taak! W którymś Need For Speed była:) Piękne czasy...
W sumie taki silnik trochę wpasowywałby się w całą ideę downsizingu
W moim NFS III HP była jako Italdesign Scighera.
No był taki prototyp, nawet jeździł. Ale paskudztwo straszne.