Przykłady, przykłady specjalistów poproszę, bo ci z AŚ to średni raczej specjaliści ...
Printable View
Mówisz i masz :)
http://www.toyota.poznan.pl/own/tgmo..._syntetic.tmex
Sam podałeś link z internetowego sklepu oferującego Selenię:
http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/...gine_oil.shtml
więc nie rozumiem o co Ci chodzi...... Z moich doświadczeń (26 lat) z silnikami fiata jasno wynika że najlepiej pracowały na "błotku" jakim jest selenia
Pablo no ile przykładów mam Ci pokazywać ? W skrócie W30 oszczędzi paliwo, W40 lepiej zabezpieczy silnik. Nie będę szykał doktoratów na ten temat bo to oczywiste :)
http://www.fakt.pl/Czy-zmieniac-olej...,165907,1.html
- - - Updated - - -
Chodzi mi o to, że nawet Selenia 5W40 jest zalecana/dopuszczana według typów motorów AR podanych na tej stronie. Gdyby było inaczej nie znalazły by się tam. Jest kilka samochodów które muszą pracować na konkretnym oleju np. japończyki ciasno spasowane mają przewidziany olej 0W20 czy 0W30. Do Selenii nie ma zaufania i już.
To tak dla rozjaśnia jaki powinien byc olej w 2,4 jtdm z 2007r. z wyrzuconym juz DPF'em?5w30 czy 5w40?
ris a co rozumiesz przez silnik "wysilony" oraz czy jtd są luźno czy ciasno spasowane ?
Google Ci wyłączyli ? :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Układ_...ka_spalinowego
Gdyby były ciasno spasowane to miały by zalecane oleje 0W ...
1. czyli po prostu każdy silnik z turbo ?
2. nie do końca rozumiem jak gęstość oleju w bardzo niskich temperaturach ma się do całościowego okresu użytkowania auta i do silników ciasno/luźno spasowanych
1. Tak
2. Oznaczenie przykładowe 5W40, gdzie liczba „5” oznacz lepkość zimową, a liczba „40” letnią. W przypadku gęstości zimowej, im cyfra niższa tym olej pozostaje bardziej płynny podczas rozruchu. Czyli olej z liczbą "0" ma najlepszy parametr płynności w niskich temperaturach natomiast olej mineralny np. "15" najgorszy. Przekładając to na jezyk prosty :
0W - olej umożliwia odpalnie przy temp. -35 stopni C
5W - olej umożliwia bezproblemowe odpalenie przy temp. -30 stopni C
10W- olej gęstnieje przy przy temp. -25 stopni C
co do oznaczenia po "W"
W30 olej energooszczędny zmniejsza opory ale wytwarza cienki film ochronny dość łatwy do zerwania.
W40 olej o zwiększonej lepkości letniej gwarantujący lepszą ochronę silnika przy wysokich temperaturach w lecie.
W50 gęsty olej stosowany do silników wysłużonych bądź poddawanych bardzo ekstremalnym warunkom użytkowania.
Reasumując; gęstość oleju w niskich temperaturach ma się tak, ze im mniejsza cyfra przed "W" tym silnik ma lepsze warunki rozruchu olej szybciej dociera kanałami olejowymi i szybciej zapewnia ochronę silnika po odpaleniu. Trzeba powiedzieć, ze około 80 % zużycia silnika następuje przy rozruchu bez względu na spasowanie ciasne czy luźne. Niektóre marki samochodów/silników mają jasne - obostrzone normy co do lepkości zimowej i letniej i należy się do tego bezwzględnie stosować.
No i na koniec pozostaje jakość oleju łamane przez wytwórca / dodatki ulepszające / cenę. Można to porównać do deseru lodowego w cukierni. Patrzymy na desery umieszczone za szybą i znajdujemy najtańszy za 8,50 zł. który składa się galaretki przykrytej bitą śmietaną i posypanej czekoladą i najdroższy powiedźmy w cenie 25 zł. wypasiony gdzie prócz lodów mamy liczne owoce bitą śmietanę itd.
W dzisiejszych czasach ciężko jest się wstrzelić w dobry olej, który będzie nas satysfakcjonował gdy często znane marki olejowe wypuszczają niezbyt dobry olej jakościowy oprawiony w ładne pudełko. Najprościej powiedzieć tak co tanie to drogie i zadać sobie pytanie dlaczego olej jednej firmy kosztuje 69 zł za bańkę 5L, a drugiej 195 zł. mimo że oznaczenie jest takie samo np. 5W40. Odpowiedź jest prosta patrz deser lodowy. Często użytkownicy ze zdumieniem odkrywają, ze jeździli na oleju "X" który bardzo szybko ubywał z miski olejowej a po zmianie na olej "Y" nic się takiego nie działo. Podobnie w przypadku kultury pracy silnika. I tu rada dla oszczędnych, jeśli cena oleju boli to znaczy, że ma boleć :cool:
Mówienie o spasowaniu silników w kontekście 5W vs 0W jest bez sensu.
Różnica będzie polegała na lepkości obu tych olejów w niskiej temperaturze, w temperaturze roboczej lepkość którą określają normy będzie podobna. Dodatkowo do określania parametrów oleju w wysokich temperaturach służą liczby po literce "w".
Olej zakwalifikowany do konkretnej normy SAE musi spełniać jedynie odpowiednie kryterium lepkości - czyli maksymalną pompowalność i "maksymalną lepkość rozruchową"* w odpowiednio niskiej temperaturze (-40 *C dla 0W i -35 dla 5W)
*nie jestem pewien czy po polsku używa się takiego właśnie terminu
W warunkach roboczych oleje oba oleje np 0W i 5W muszą mieć minimalną lepkość kinematyczną równą 3,8 [mm2/s], [cSt], a więc taką samą
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...c_99_specs.png
Zaletą zastosowania np. 0W40 względem 5W40 będzie bezpieczniejszy rozruch w niskich temperaturach, bo olej 0W będzie wtedy mniej gęsty od 5W.
- - - Updated - - -
Wyboru oleju powinno dokonywać się biorąc pod uwagę nie tylko parametry norm SAE, lepiej to robić w oparciu o konkretne dane, bo jak widać z tabelki olej 5W30 o lepkości kinematycznej w 100*C równej 12,4 [cSt] nie musi być w warunkach roboczych silnika dużo gorszy niż 0W40 który w temperaturze 100*C ma lepkość kinematyczną 12,6 [cSt]
Edit: żeby spiąć klamrą cały wywód: kwestia spasowania w kontekście SAE to prędzej wartość lepkości w wysokich temperaturach czyli parametr po literce "w" np 5W40 vs 5W50"
A i jeszcze jedna ciekawostka na koniec: Selenia WR 5W40 zalecana przez producenta do diesli ma lepkość kinematyczną w temp. 100 *C równą 15 [cSt] - nie mało porównując do większości olejów 5W40 na rynku. (źródło: http://flcf.onion.it/commonfile/eng/...2_stec_ENG.pdf)
Witam,
krótko, który lepszy do AR 1,9 16V:
MOTUL SPECIFIC 504.00/507.00 5W30 5W-30
OLEJ MOTUL 8100 X-CLEAN + 5W30
Pozdrawiam.
Penrite ENVIRO+ 5W-40 (Full Synthetic) :P
Dobry do aut z DPF (popiół siarczanowy = 0,8%),
jak na taki ma wysokie TBN = 8,5,
a jak na 5W niską lepkość w 40 *C = ok 80 cSt
w 100*C lepkość = 13,4 cSt ( jest więc 5w40) - a zanim wprowadzono DPF do tych silników, fabryka zalecała właśnie 5W40
Mój kandydat na następną wymianę.
Do 2.4 zalewam tylko 5w40 i 0w40.
Co do moich wypowiedzi, to wbrew obiegowej opinii, że olej o wyższej lepkości lepiej wycisza i chroni silnik, mam inne doświadczenia z silnikami 1.9 i 2.0 JTDm.
Serwisuję je na co dzień i silniki zalewane olejem 5w30 pracują zdecydowanie ciszej, równiej, bardziej miękko/gładko niż na olejach 5w40.
Teoretycznie powinno być odwrotnie, ale tak nie jest. Wskazuje więc tutaj na róznice konstrukcyjne tych silników, od np. 8v, które to zdecydowanie korzystniej pracują na olejach 5w40.
Inną bajką oczywiście jest stosowanie dodatków, ale nie o tym.
Co do lepszej ochrony na 5w40, to mam pod opieką silniki 1.9 16v zalane 5w30, różnej marki, i nawet przebiegi ponad 400 kkm, to nic nadzwyczajnego.
Jeden z kolegów lata 156 1.9 z mocą w granicach 180 HP po Europie, przebieg grubo ponad 300 kkm, silnik zalany Tridentem 5w30 od około 120 kkm, i niesamowite, zero problemów, nie potrzeba lepiej chroniącego 5w40.
Mamy 2 szt. 159 2.0 JTDm z mocami powyżej 200 HP, jedna od nowości w jednych rękach i również 5w30, tyle, że Millers EE C3, i nic im nie jest i nie będzie raczej. Z moich obserwacji wynika więc tyle.
O dziwo 2.4 nie pracują inaczej na 5w30, a na 0w40 jak najbardziej tak.
Pablo, pytanie do 2.0 JTDm z DPF jaki byś polecał Liqui Moly 5w30 Top Tec 4200 czy 4600, bo znalazłem 2 różnie Twoje rekomendacje. Tak poza tematem to polecam Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40 do aut bez DPF-a, lałem taki do 1.3 multijet i silnik pracował bez żadnych problemów w skrajnych temperaturach. Żałuje że nie ma pełni syntetycznego oleju tej firmy do aut z DPF.
A do mnie już jedzie taki zestawik :)
MILLERS ENGINE FLUSH PŁUKANKA 250ML
ARCHOIL AR9100 MODYFIKATOR TARCIA - 250ML
MILLERS OILS EE LONGLIFE C3 5W30 - 5L : ENERGY EFFICIENT
KNECHT OX 386D FILTR OLEJU ALFA
Cześć,
Po zakupie 159 JTDm 16V ok. 107 tys. przebiegu czas na wymianę oleju. Po przestudiowaniu tematu zastanawiam się pomiędzy:
MILLERS OILS EE LONGLIFE C3 5w30
Motul 8100 X-CLEAN+ C3 5w30
Selenia 5w30 WR Pure energy
Czy jeśli chodzi o Millersa, Motul i Selenie wybrałem odpowiednie oleje? Aktualnie mam zalany bodajże mobil 5w30. Który z nich byłby najlepszym wyborem? Czy jednak coś innego?
Chciałem też zastasować płukankę, polecacie coś konkretnego? Myślałem o Millers engine flush. Marka płukanki ma znaczenie co do tego jaki olej wybiorę?
Szybkie pytanko:
jaki olej wybrać do 1.9jtdm 150KM
- Motul 8100 x-clean+ 5w30
- Millers Trident 5w30
- Selenia WR Pure Energy 5w30
auto z filtrem cząstek stałych
Sam przymierzam się do wymiany właśnie z tym silnikiem i z trzech które wymieniłeś zamierzałem kupić Motula, jednak po zgłębieniu tematu zdecyduję się raczej na Specol Spec Premium 5W30. Praktycznie połowa ceny Motula a na papierze wygląda na porządny olej. Nie doczytałem niestety czy ktoś już z powodzeniem go u siebie stosował :)
A orientuje się ktoś czy kupie gdzieś taki zestaw w Warszawie lub okolicach ?
Specol Spec Premium 5W-40 C3 z Archoil
Chyba że polecacie coś lepszego do AR 159 2.4JTD 190 tyś km jeszcze z DPF.
Dzięki za pomoc.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Np. kolegi z postu wyżej Pablo. lub tutaj:
http://www.najlepszysyntetyk.pl/szukaj/?term=specol
lub wysyłkowo u użytkownika tomek evo (w dziale rabaty masz na niego namiar).
Na tej stronie aktualnie nie ma, ale jeśli kolega Pablo ma to u siebie na stanie to chętnie się przejadę.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Udałem się dzisiaj do sklepu w celu kupienia filtra oleju do mojej belli, Pan po dłuższych poszukiwaniach przyniósł mi dwa filtry Filtrona, jeden wyższy, drugi niższy- bo jak twierdził są dwie opcje. Wziąłem oba. Samochód to 159'tka 1.9 JtdM 2009 rok, który z nich będzie pasował? I czy może lepiej oddać do sklepu oba i kupić lepsze jakościowo? Zapoda może ktoś linka do alledrogo z poprawnym i dobrym jakościowo filtrem?
Silnik masz 8 czy 16 zaworowy? Może lepiej umów się, że weźmiesz oba i jeden zwrócisz ;-)
16, ale gdzieś słyszałem że Filtron lubi się rozwarstwiać, chyba zwróce oba i kupie coś lepszego, co polecacie?
Plotki :P Generanie przekonasz się który filtr pasuje podczas wymiany :) Stawiam, że ten "bez dziubka", ale nie ma reguły ;)