Sprzedawca zapewnia, że są to opony od kompletu, nie mają widocznych napraw, jak nowe.
Dokładny model to Blizzak LM001
Chyba się zdecyduje na nie, z przesyłką za pobraniem.
Printable View
Sprzedawca zapewnia, że są to opony od kompletu, nie mają widocznych napraw, jak nowe.
Dokładny model to Blizzak LM001
Chyba się zdecyduje na nie, z przesyłką za pobraniem.
Ale i tak jest zastanawiające dlaczego jest tak a nie inaczej....chociaż rozwiązanie nasuwa się tylko jedno 205/55 to ekonomiczny rozmiar bo jedyny słabo pasuje do zestawienia ale za to jest najtańszym rozmiarem wsród 16". Więc oponą wzorcowa jest 215/55, 205/55 dopuszczona ze względów ekonomicznych.
LM001 to dobry wybór. Lamelki do końca bieżnika.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dokładnie opona 205/55R16 występowała fabrycznie tylko na stalówkach dlatego jak pisałem mało kto zaleca ten rozmiar do 159 i lepiej brać 215.
Ja zdecydowałem się na 205/60 na zimę i jeżeli nie jeździsz cały czas w trybie dzika, a każdy zakręt nie musi być przejechany ostro to jest ok. Porównując sam rozmiar opony to 205/60 względem 205/55 to komfortowy materac, nie przyciera się na każdym garbie i koleinie. Oczywiście samochód bardziej pływa w zakrętach i łatwiej gubi trakcję niż szersza opona ale w moim przypadku to bardziej kwestia jakości opony pewnie :)
Otóż po wczorajszym dniu przetestowałem swoje nowe opony na większości zimowych typów warunków. Opona to Continental WINTER CONTACT TS 850P 235/40 R19 założona na Brerę. Mieszanka bardzo miękka, opona cichsza niż inne z metką 72 dB. Jeździ się na nich rewelacyjnie w trudnych warunkach jak i na suchym. Hamowanie na mokrej jezdni jest bezproblemowe, na śniegu samochód hamuje w linii prostej, nie zarzuca. Zero problemów z ruszaniem pod górę na śniegu. Wychodzenie z (zamierzonych) poślizgów przy włączonych systemach bezpieczeństwa jest łatwiejsze niż w 159 na oponach Pirelli SottoZero 2. Jedynie mogę się przyczepić do jazdy na błocie pośniegowym, tutaj nie odczułem takiej pewności prowadzenia jaką oferują przy każdej innej nawierzchni. Zaliczyłem jedną taką zakamuflowaną dziurę przy której aż mnie serce zabolało, ale opona wzięła wszystko na siebie i nic ani jej ani feldze się nie stało.
19" na zimę, czujesz sie bezpiecznie na takim profilu?
A dlaczego ma się czuć niebezpiecznie? Opona z niższym profilem jest bezpieczniejsza. W razie uszkodzenie opony łatwiej opanować auto na niskim profilu, jak nam podczas jazdy walnie balon to już jest problem.
To nie jest jakiś szalenie niski profil - 40% z 235m to taka sama grubość "gumy" nad felgą jak przy 215/45 . Ja tam na 215/45 lato-zima jeżdżę w 156 i felgi ok, choć u nas drogi przy Krakowskich (i nie tylko ) to tafla równiutka, w Krakowie faktycznie można mieć obawy pewne :)
[MENTION=71368]Statyczny[/MENTION]
Przy kupnie się zastanawiałem dosyć krótko, ale wolę mieć homologowany rozmiar koła niż kombinować. Testowałem trasy przydomowe na 17" i 18" i było szuranie o studzienki i koleiny, więc wyboru za dużego nie miałem. Przez lato na tym profilu nic specjalnego się nie działo, a teraz też były mrozy, odwilże i pojawiło się dużo dziur ale jakoś felgom nie przybyło zarysowań a opony sprawdzam co jakiś czas i też wyglądają na zdrowe, także od miesiąca już nie myślę czy dobrze postąpiłem. Nie boję się a jeżdżę i tak w miarę uważnie bacząc na dziury (w Polsce inaczej się nie da?), bo miałem swego czasu na koncie rozwaloną miskę w 146 w ukrytej pod kałużą dziurze (pierwsza taka moja akcja i na początek oględzin likwidator szkody sprawdzał rozmiary kół, na szczęście były poprawne).
[MENTION=65050]kaiser[/MENTION], o to wlasnie mi chodziło, dzięki. Moze na przyszły rok tez zdecyduje sie na większe felgi, 18 lub 19 wlasnie. Zdecydowanie ładniej wyglądają.
Sorry, to jakiś error był ;) Cytowany tekst oczywiście należy do użytkownika kaiser.
Witam postanowiłem podzielić się swoja opinia na temat swoich opon,a wiec kupiłem Yokohama W.drive V905 w rozmiarze 225/50/17, sprawdzone już w każdych warunkach zimowych. Opona jest w miarę miękka mimo to auto zachowuje się przewidywalne. Na mocno zasnierzonych drogach jest rewelacyjna auto stabilnie się trzyma, mimo prędkości do 120km/h na szwedzkich autostradach i przede wszystkim bardzo dobrze hamuje, samochód nie ucieka na boki. Na ubitym śniegu tez samochód pewnie się prowadzi się pewnie i przewidywalnie, na błocie pośniegowym odrobinę mniej pewnie się zachowywała ale i tak jestem zadowolony z zakupu.
Było tu dużo na temat wpływu szerokości opony na jej trakcje zimą, nawet sam się wypowiadałem i jakże bardzo się zdziwiłem po przeczytaniu tego tekstu. [MENTION=10735]Pływak[/MENTION] a mówili że chu***wy masz rozmiar opon...
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-lepiej/hvxvrp
Ja zawsze mówiłem, ze to zabobon z czasów dużych fiatów i polonezów to mi tu z rajdami wrc wyjeżdżali ;)
ja wyjeżdżałem i co , ale też pisałem, że powinno sie zakładać rozmiar przewidziany przez producenta a nie kombinować z innymi ...
No i nie dziwię się , że zachwalają szerokie opony, skoro są sporo droższe , a w autoświecie większość artykułów jest sponsorowana ( tak samo jak Autobild ;) )
Z tym, że nie oni pierwsi się kapnęli, ze wąska na zimę to zabobon, a wręcz przeciwnie dosyć późno. Artykuły, które ja wklejałem parę miesięcy temu były z przed paru dobrych lat. Ogólnie po za forumowymi januszami nie spotkałem się z opinią jakoby do normalnego codziennego użytku opona wąska na zimę miała przewagę nad szerszą... no może poza ceną ale to podobno ja byłem dusigrosz :D
Kwestię wiary rozważ w związkach wyznaniowych. Po co miałbym kłamać na forum? To co napisałeś można było inaczej ubrać w słowa i nie byłoby problemu. Nie uśmiechało mi się wydawać pieniędzy na nowe zimówki po prostu żeby ładnie wyglądały. Opisałem szczegółowy przypadek i wcale nie twierdzę, że innym będzie bądź nie będzie haczyć o przeszkody, z danym rozmiarem kół. Mi ta różnica w wielkościach testowanych zestawów kół pomogła, ale pewnie Ty trasę pod moim domem pokonujesz częściej i wiesz, że nie robi to różnicy. Przepraszam za offtop, ale nie lubię sytuacji kiedy ktoś wie lepiej bo tak.
Spoko, bez spiny. Opisałeś swój przypadek, nie wnikam w wysokość bieżnika na jednych i drugich kołach. Ale generalnie liczby niestety nie kłamią i stosując opony o jednakowej wysokości bieżnika (porównując przypadek na nowych oponach) różnica jest nieznaczna.
Ale fajnie, że masz 19", bo większe koło lepiej wygląda.
Proponuje zmienić sprężyny na nowe, wtedy ten 1 mm różnicy pomiędzy 18' a 19' nie będzie stanowił różnicy :-) Z tego co widzę to moja 159 obniżona o 35/30 mm stoi tak samo jak inne na fabrycznych, ale już zjeżdżonych sprężynach.
Spoko spoko, co do zasady masz rację - różnica matematycznie jest nieznaczna ale u mnie dała zamierzony rezultat.
Też się cieszę, że samochód ładnie wygląda ale weź tu teraz kup kolejne felgi 19"... .
Przy okazji wymiany kół starałem się dogłębnie zbadać zawieszenie i nie daje najmniejszych podstaw do wymiany na nowe.
Jest fabrycznie obniżone - wersja Ti i jak kupiłem miało 74 tysiące po austriackich drogach.
Myślę, że to jest trudne do zbadania, musiałbyś mieć dla porównania taki sam samochód na nowych sprężynach. Mimo małego przebiegu to jednak samochód na nich stoi cały czas, więc po kilku latach może być kilka mm niżej. Sam wiem, że te kilka mm może sprawić różnicę, u mnie 5 mm to np. wadzenie przednim zderzakiem przy wyjeżdżaniu z garażu lub nie. Ale Ty masz wersję TI, a do niej nie ma zamienników, a koszt oryginałów jest dość duży, więc zostawiłbym to tak jak jest.
Panowie wsadze do 159 opony 225/50/17?niby miejsca jest dużo ale jak przy skrecaniu...
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Pytam bo kupilem 2 dni temu i nie zagldbialem tematu. Moja 166 wychozila na 225/45/17 wiec nic oczywistego:)
Dzięki za info
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Czy produkują opony zimowe z ochrona rantu? Mam fabryczne felgi aluminiowe 16 na zimę i ochrona by się przydała.
tak, aczkolwiek jak czytam to nie wszyscy i nie we wszystkich rozmiarach. Ja w 17" Pirelli Sottozero 3 mam rant
Musisz poszukac opony z rantem. Wiekszosc producentow robiac opony robi je z rantem lub bez. Tylko trzeba pytac...
Debica Frigo Hp,HP 2.Ma głęboki rant, używałem 16 teraz mam 17 polecam.
potwierdzam , mam 225/45 R17 i rant jest
Załącznik 220465
Ja mam takie i mają rant oraz taki fajny napis z boku "Giugiaro Design" :D
http://www.oponeo.pl/model-opony/vre...xtreme-wintrac
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Ja tam kupiłem 4nowe Profile 17" i jest zadowolony ,może nie mega super ,ale zadowolony
Tak firma Profil o średnicy 17 cali ;)
Nie czytałem całego wątku i nie wiem czy ktoś wspominał, ale ja u siebie mam komplet opon Voyager. Są to opony oferowane przez hurtownię Handlopex i produkowane przez goodyear-a, mają również bieżnik ultra grip, cena jest na prawdę okazyjna, ale ciężko jest je ustrzelić. Nie wiem czy teraz na allegro są, mam u siebie 225/50 r17 i oczywiście rant ochronny również jest.
Yyyy sorry Kolego, ale już chuba wolał bym kupić ma raty przez allezło Dębicę. Jak pchasz samochód to nie czujesz różnicy. Ja mam teraz bieżnikowane opony całoroczne ( niestety kupione razem z samochodem - jazda powoli z duszą na ramieniu) i gdyby nie 1 Komunia córki w maju to już bym miał np. Nokiany WR D4.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka