Podawajmy jeszcze wage auta, stan obciązenia, czy ma boxa czy nie, warunki atmosferyczne i czy jechaliśmy pod wiatr czy z wiatrem, czy my tu aby nie popadamy w jakąs paranoję? :D
Printable View
Podawajmy jeszcze wage auta, stan obciązenia, czy ma boxa czy nie, warunki atmosferyczne i czy jechaliśmy pod wiatr czy z wiatrem, czy my tu aby nie popadamy w jakąs paranoję? :D
proponuje wyprowadzic wzor matematyczny przy uwzglednieniu wszystkich powyzszych uwarunkowan :)
Wystarczą 2 parametry:
- gdzie (miasto/trasa),
- styl jazdy (kapelusznik/ normalnie/ Kubica).
Masa, wbrew pozorom, jakiegoś większego znaczenia nie ma przy takiej mocy (szczególnie w długiej trasie), opony wiadomo jakie- zimą zimowe, latem letnie :P
Box robi spory opór, przy prędkościach wysoce autostradowych rzeczywiście robi się różnica...
Witam Moja 159 2.0 jtdM w mieście przy dzisiejszych temperaturach czyli -2/-5 to jakieś 9.1 Litra. Silnik ma moc 170 koni i szczególnie nie oszczędzam na wciskaniu gazu. Nie jeżdżę jak wariat tylko dynamicznie więc spalanie wydaje się mi trochę spore ale co zrobisz. Opony 225/45/17 zimówki.
Coście tacy kąśliwi?Wydaje mi sie, że nie do końca złapaliście ideę propozycji.Chodzi mi o to żeby można było realnie porównywać dane wyniki bo jak mozna odnieść sie do wpisów typu "jechałem trasę 500km i waliłem na autostrodzie w Niemczech 180-200km/h i mi spaliła 7l/100km"?No to przecież bzdura na resorach.Jak coś takiego się czyta to mozna wpaść w kompleksy.To nawet Prius więcej pali:P Dlatego pomyslałem, że podanie średniej prędkości na trasie będzie dobrym czynnikiem porównawczym.Pozostałe zmienne, które podajecie też mają znaczenie ale ich podawanie to już by była paranoja.Pzdr.
Koledzy ważyłem dziś swoją w dowodzie mam 1704kg, po wjechaniu nawagę 1700kg,paliwa ~20L. Nie wiem ile waga zaniża ale na składzie węgla ważyłem :)
Do tego kierowca ja -80kg,dolać paliwa pełny bak i mamy grubo ponad 1800kg....a gdzie 2-3pasażerów? Masakra z tą wagą :( gość od wagi pytał czy mam beton w profilach :D z tego wszystkiego nie chciał kasy za zważenie :)
Bagażnik pusty bez koła zapasowego, latem jeszcze sprawdzę na 18stkach...
I jeszcze jak zmierzono to zużycie. U mnie komp.po spaleniu 60lit. pokazuje średnie 6,5, a fizycznie przy tankowaniu do pełna wychodzi 7,1.
No to mamy tak samo. U mnie też faktyczne spalanie jest wyższe właśnie o ok. 0,5-0,7 litra. Ja osobiście uważam, że coś w silniku ma usterkę i komputer nie radzi sobie z wyliczaniem spalania. W większości 159 JTDm komputer pokazuje bardzo precyzyjnie spalanie. Gdybyś miał podejrzenia co do jakiegoś uszkodzenia to daj znać, ja u siebie podstawowe rzeczy ogarnąłem i nie mam pomysłu dlaczego spalanie jest różne.
widze fan TOP GEAR ??:D w poniedzialki na TVN normalnym leci o 22:30 to 18 seria czy coś :) można obejrzec i się troche pośmiać :D pamiętam ten odcinek:) potem gdzieś w którymś z polskich robili coś podobnego :)
a ja skończyłem bak paliwa i po zatankowaniu wyszło spalanie 7.2 a na kompie 6.9 :) czyli nie duży odchył mam :) tymbardziej że kręce się na docinkach raczej takich miasto bo ile za wiochą sie rozpędze :) a noge ojjj ciężka mam :) cegła pod gazem się kruszy :D