Podawajmy jeszcze wage auta, stan obciązenia, czy ma boxa czy nie, warunki atmosferyczne i czy jechaliśmy pod wiatr czy z wiatrem, czy my tu aby nie popadamy w jakąs paranoję?![]()
Podawajmy jeszcze wage auta, stan obciązenia, czy ma boxa czy nie, warunki atmosferyczne i czy jechaliśmy pod wiatr czy z wiatrem, czy my tu aby nie popadamy w jakąs paranoję?![]()
proponuje wyprowadzic wzor matematyczny przy uwzglednieniu wszystkich powyzszych uwarunkowan![]()
Wystarczą 2 parametry:
- gdzie (miasto/trasa),
- styl jazdy (kapelusznik/ normalnie/ Kubica).
Masa, wbrew pozorom, jakiegoś większego znaczenia nie ma przy takiej mocy (szczególnie w długiej trasie), opony wiadomo jakie- zimą zimowe, latem letnie
Box robi spory opór, przy prędkościach wysoce autostradowych rzeczywiście robi się różnica...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Witam Moja 159 2.0 jtdM w mieście przy dzisiejszych temperaturach czyli -2/-5 to jakieś 9.1 Litra. Silnik ma moc 170 koni i szczególnie nie oszczędzam na wciskaniu gazu. Nie jeżdżę jak wariat tylko dynamicznie więc spalanie wydaje się mi trochę spore ale co zrobisz. Opony 225/45/17 zimówki.
Coście tacy kąśliwi?Wydaje mi sie, że nie do końca złapaliście ideę propozycji.Chodzi mi o to żeby można było realnie porównywać dane wyniki bo jak mozna odnieść sie do wpisów typu "jechałem trasę 500km i waliłem na autostrodzie w Niemczech 180-200km/h i mi spaliła 7l/100km"?No to przecież bzdura na resorach.Jak coś takiego się czyta to mozna wpaść w kompleksy.To nawet Prius więcej paliDlatego pomyslałem, że podanie średniej prędkości na trasie będzie dobrym czynnikiem porównawczym.Pozostałe zmienne, które podajecie też mają znaczenie ale ich podawanie to już by była paranoja.Pzdr.
Koledzy ważyłem dziś swoją w dowodzie mam 1704kg, po wjechaniu nawagę 1700kg,paliwa ~20L. Nie wiem ile waga zaniża ale na składzie węgla ważyłem
Do tego kierowca ja -80kg,dolać paliwa pełny bak i mamy grubo ponad 1800kg....a gdzie 2-3pasażerów? Masakra z tą wagągość od wagi pytał czy mam beton w profilach
z tego wszystkiego nie chciał kasy za zważenie
Bagażnik pusty bez koła zapasowego, latem jeszcze sprawdzę na 18stkach...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
I jeszcze jak zmierzono to zużycie. U mnie komp.po spaleniu 60lit. pokazuje średnie 6,5, a fizycznie przy tankowaniu do pełna wychodzi 7,1.
No to mamy tak samo. U mnie też faktyczne spalanie jest wyższe właśnie o ok. 0,5-0,7 litra. Ja osobiście uważam, że coś w silniku ma usterkę i komputer nie radzi sobie z wyliczaniem spalania. W większości 159 JTDm komputer pokazuje bardzo precyzyjnie spalanie. Gdybyś miał podejrzenia co do jakiegoś uszkodzenia to daj znać, ja u siebie podstawowe rzeczy ogarnąłem i nie mam pomysłu dlaczego spalanie jest różne.
widze fan TOP GEAR ??w poniedzialki na TVN normalnym leci o 22:30 to 18 seria czy coś
można obejrzec i się troche pośmiać
pamiętam ten odcinek
potem gdzieś w którymś z polskich robili coś podobnego
![]()
a ja skończyłem bak paliwa i po zatankowaniu wyszło spalanie 7.2 a na kompie 6.9czyli nie duży odchył mam
tymbardziej że kręce się na docinkach raczej takich miasto bo ile za wiochą sie rozpędze
a noge ojjj ciężka mam
cegła pod gazem się kruszy
![]()