ta blaszka z dziurami nie zabezpiecza przed uszkodzeniem egr , tylko poprawia błąd konstrukcyjny ( wymogi ekologiczne) odnośnie recyrkulacji spalin
Printable View
ta blaszka z dziurami nie zabezpiecza przed uszkodzeniem egr , tylko poprawia błąd konstrukcyjny ( wymogi ekologiczne) odnośnie recyrkulacji spalin
Dziękuję koledzy za podpowiedz :cool:.W poniedziałek zamawiam EGR i mam nadzieję, że po tym zabiegu będzie OK :yes4:.
jeśli taka wola twoja, ja bym jeszcze pojeździł :)
A ja bym sprawdził szczelność grzybka zaworu. Wystarczy go zdemontować i zalać np. benzyną - jak przepuszcza to do wymiany jak nie to jest o.k. i trzeba szukać innych przyczyn
Witam.Posłuchałem rady kolegi i wymontowałem EGR jeszcze raz.Tak jak kolega pisał sprawdziłem szczelność tych grzybków po odkręceniu elektromagnesu zalałem bęzynką ekstrakcyjną.Nie przeleciało prawie nic.Wlałem do drugiej przegrody, dolny grzybek tak samo :confused:.Elektromagnes potraktowałem prądem z akumulatora no i czpionek wysunął się na długość jakieś max 5mm.Rozkładam ręce :mad:.Sprawne jest to ustrojstwo czy nie?Jak się go zaślepi całkowicie na wlocie to auto jedzie pomimo wywalanego błędu.Jak nie to auto do 2000 obr/min śpi :mad:.
Masz sprawny EGR. Załóz zaślepkę z otworami i tyle w temacie EGRu. A przyczyn mułowatości szukaj w sterowaniu zmienną geometrią turbiny, albo przepływomierzu (odepnij go i się przejedź)
Jeszcze raz chciałbym się zapytać, czy częściowe zaślepienie zaworu EGR pomoże mi (właściwie mojej AR 2,4JTDm, 175KM) przy problemie przeładowania.
Przeładowanie jest spowodowane źle działającym sterowaniem zmienną geometrią turbiny lub zapieczonymi kierownicami tejże geometrii - EGR nie ma nic do tego. Przeczytaj sobie ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
jak myslicie blaszka ktora jest w listach inpostu bedzie dobra do zaslepienia egr?? bo innej nie mam i tak sobie pomyslalem by ta uzyc :)
Wiem, wiem, czytałem, a nawet parę postów napisałem, tylko zastanawiam się nad tym jak oszukać czujnik. Temat z moim przeładowanie mnie już powoli zaczyna przerastać nie mogę natrafić na mechanika który znalazłby sposób na mój problem (zawór wymieniony, wężyki też, kierownice wyczyszczone sztanga pracuje szybko w szerokim zakresie) a zawsze po nagrzaniu silnika pow. 3000 stan awaryjny.