to chyba mniejszym przebiegiem nie masz sie co martwic??Jak Ci malo km na liczniku mozesz podciagnac na 250 tys.Tak predkosciomierz przeklamuje na 205/55/16 o ok.50km/h.
Printable View
to chyba mniejszym przebiegiem nie masz sie co martwic??Jak Ci malo km na liczniku mozesz podciagnac na 250 tys.Tak predkosciomierz przeklamuje na 205/55/16 o ok.50km/h.
Drodzy Forumowicze,
okazało się, że wybór sensownych letnich opon nie jest jednak taki prosty. Już wydawało mi się, że decyzję właśnie podjąłem ale w ostatniej chwili ( w zasadzie przy składaniu zamówienia) dowiedziałem się, że wspomniane Michelin Pilot Super Sport są stosunkowo twarde. Mając już w standardzie twardsze zawieszenie zdecydowałem się jednak szukać opon bardziej komfortowych (bardziej miękkich) i tu moje pytanie / prośba o komentarz do Was.
Poniżej załączam listę opon (marek i modeli), które brałbym ewentualnie pod uwagę przy zakupie. Chodzi mi o opony letnie w rozmiarze: 235 / 45 R18. Jeżeli możecie wskazać, które z nich są najbardziej komfortowe (miękkie) albo odwrotnie które z nich zdecydowanie odradzacie ponieważ są twarde, bardzo proszę o słowo komentarza...
Michelin Pilot Sport 3
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
Dunlop SP Sport MAXX TT
Dunlop SP Sport MAXX RT
Continentale? => jak tak to ewentualnie które??
Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź!
Miłego niedzielnego popołudnia!
Moim zdaniem trochę za bardzo szukasz dziury w całym. Każde z tych opon się sprawdzą.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
Kup sobie Nokiany
Cytat:
Ja z wielką obawą kupiłem 2 szt Wanli S 1063 225/50/17 " - cóż do dzisiaj zrobiłem na nich 12 tyś i nie mogę nic złego powiedzieć oprócz tego, że na mokrym jest slisko. Do tych opon namówił mnie jojo oponiarz, który stwierdził, że u niego wszyscy busiarze jezdzą na oponach tej
Cytat:
firmy i sobie chwalą. 1szt - 250 zł z założeniem, to 40% porządnej firmowej opony, więc stwierdziłem że w tym czasie choćbym dwa komplety zużył to i tak bede do przodu.
Taka subtelna uwaga dla przyszłych kupujących opony:
Wielkim błędem jest patrzenie na opony pod kątem ich wytrzymałości, zamiast bezpieczeństwa. Masz chińskie opony, które polecasz, ale... Na mokrym są śliskie ?! To już jest dla mnie dyskwalifikujące. Moim zdaniem, na bezpieczeństwie się nie oszczędza, tym bardziej, gdy w samochodzie wozi się pasażerów, już nie mówiąc o dzieciach.
Małe oszczędności, często prowadzą do wielkich strat - to stara prawda ekonomiczna, która ma często przełożenie na życie codzienne. Daleko szukać nie trzeba: jedna z koleżanek na forum zaoszczędziła na AC, a teraz będzie reanimować swoją 159 w kwotach z czterema zerami :>. Podobnie jest z oponami. Często właśnie słyszę takie opinie:
Aaaa Panie ! Na mokrym trochę ślisko, ale trzymają się i 30 tysięcy, a każdy Mietek na taryfie jeździ na nich i jest git!
Problem może się pojawić, jeśli (nie daj Boże), dojdzie do jakiejś awaryjnej sytuacji na mokrej nawierzchni, która będzie wymagała szybkiego manewru, odbicia, hamowania... Wówczas zaoszczędzone parę stówek, może okazać się śmieszną kwotą.
Sam kupiłem kiedyś samochód na 18'', ale nie było mnie stać na dobre opony do nich, więc sprzedałem zestaw i w tej samej cenie, nabyłem nowe alusy 16'' z oponami wysokiej klasy.
P.S. Co do opon: Ja również jestem w grupie "testujących" nowe Nokiany - gorąco polecam ! Cicho i stabilnie. Bardzo pewnie prowadząca się opona.
Pozdrawiam
Zgadzam sie z toba, stac kogos na opony drozsze to kupuje, ale czasami to tylko sugestia ze jest lepiej bo kupilem drogie opony, z parametrow wynika ze sa identyczne chinskie czy nie chinskie.
Kolega zdecyduje
Każdy kupi co uważa. Natomiast w bajki handlarzy nt. "parametrów" opon chińskich, to ja nie wierzę. Jeżeli coś kosztuje 250 zł, zamiast 450 zł, to cudów nie ma i 200 zł różnicy nie zrobią tu tania - dziecięca siła robocza, bo taki towar trzeba jeszcze do PL przytransportować, oclić etc.
Dla mnie produkty z Chin, to nadal w ogromnej większości buble, a na motoryzacji, to oni ci się nie znają.
Dla mnie Chiny to nadal jednak: http://www.youtube.com/watch?v=_ULm6QrC428
Pozdrawiam
Obyś miał okazję zjeździć te dwa komplety...
Zdarza się że busiarze wożą 2x więcej osób niż jest to przewidziane. Ty też tak robisz???
A ja tam uważam że jak kogoś nie stać na naprawy, opony itd to nie powinien mieć takiego auta, a jeśli już to jak koledzy słusznie zauważyli można nie jeździć na 17" tylko 16" i opony wtedy będą kosztować ok 300 a nie po 400 czy 500. Z parametrów wynika że chińska podróbka np. mercedesa jest identyczna z nie chińską, a jakoś ludzie w Polsce nie jeżdzą chińskimi mercedesami.
Ja od marca jeżdżę na zLine-ach i jestem mega zadowolony. Zrobiłem na nich ponad 5000 km i uważam że są świetne, zwłaszcza na mokrym. Porównuję do Continentali CPC2 i uważam że są lepsze a już cpc2 były bardzo dobre.
Ostatnio miałem okazję sprawdzić Nokiany na torze i wrażenia były niesamowite. Auto trzymało się jak przyklejone. Tylko raz udało mi się lekko zerwać przyczepność przy bardzo szybkim wejściu w ciasny zakręt.
Sugestią jest co najwyżej fakt, że na tanim chińczyku jest tak samo dobrze jak na porządnej oponie.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com