powinno byc wedlug instrukcji 215/55/16
powinno byc wedlug instrukcji 215/55/16
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
od kilku dni intensywnie jeżdżę na Nokianach zLine 225/50/17 (chciałem zakupić ZG 2 ale zdążyły mi zniknąć z rynku). muszę przyznać, iż nie wygląda gorzej od poprzedniczki, zresztą wygląd to tylko wygląd. zLine jest wyraźnie cichsza od ZG2 przy wyższych prędkościach, jednak mam wrażenie że przy ostrych i szybkich zakrętach jest ciut mniej sztywna od poprzedniczki (lekkie bo lekkie ale jednak już parę razy odczułem "pływanko" tam gdzie ZG 2 trzymała się dzielnie, być może to subtelne odczucie, ale jednak...). prowadzenie przy znacznych prędkościach - pewnie, z poczuciem wiedzy "wiem co mam i na co mogę sobie pozwolić", "piszczenie" podczas "pracy" - podobnie. komfort - na korzyść zLine. deszcz, ulewa, śliska nawierzchnia, aquaplaning - nie było jeszcze okazji.
jak na razie opona bardzo dobra, do tego ta cena...
co do Yokohamy -może ktoś ma i się wypowie - porównasz sobie.
Ja mam u siebie Yokohamy v103, tydzien temu zalozylem, nowki oczywiscie. Zmienilem z Conti csc 3 i przyznam szczerze..ze jest fajnie. Jak dla mnie glosne ale tez i bardzo dobrze trzymaja. Byc moze teraz odczucia sa troche inne przez te upaly, ale generalnie moge szczerze polecic. Rozmiar 235/35/19. Continentale zjechaly mi sie blyskawicznie..zobaczymy jak bedzie z tymi, ale raczej nie wroze wiecej jak max 2 sezony. Wydaja mi sie zbyt miekkie na autostrady.
no u mnie sa zgodne z ta co mam i tez takie opony posiadam ale wielu na forum spieralo sie ze te opony nie maja homologacji do 159
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Raczej od silnika. W instrukcji jest napisane, że 205/55r16 są dla 1.9JTS. Jak to ma się do homologacji dla 159 nie wiem.
Trochę późno ale odpowiem tak jak mi zaprzyjaźniony kierowca rajdowy/wyścigowy poradził:
na suchym każda opona jest dobra, bierz to co dobre na mokrym
W praktyce różnice między letnimi oponami na suchym są niewielkie, znacznie większe są w prowadzeniu/hamowaniu na mokrym.
Do rainsportów nie miałem zastrzeżeń na suchym, na mokrym były świetne
Dzięki Chłopaki za komentarze w kwestii Nokianów jak i Yokohamy.. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na Michelin Pilot Super Sport 235/45R18...=> mam nadzieję, że się nie rozczaruję
O swoich wrażeniach i odczuciach względem moich obecnych Bridgestone Potenza 225/50R17 poinformuję
Tak przy przy okazji jeżeli ktoś byłby zainteresowany letnimi Bridgestone Potenza 225/50R17 to mam 4 sztuki na sprzedaż. Sezon się kończy no ale może ktoś będzie zainteresowany. Dodam, że są w stanie doskonałym. Przebieg rzędu maksymalnie 17 tys. km. Niski przebieg wynika z faktu, iż moja 159 służy jako drugi samochód "na wypady poza miasto".
Serdeczne pozdrowienia dla Wszystkich!
też mam ten rozmiar i troszkę teraz żałuję, bo niby niewiele mniejsza średnica, ale na koleinach ciągle ocieram osloną silnika, nie mowiąc o wiekszym przekłamaniu prędkościomierza i faktowi, że auto będzie miało realny przebieg 130000 km, a na liczniku będzie 145000. każdy odcinek mi się sporo różni od rzeczywistości. groszowe róznice, a jednak. jak zużyje, wrócę do oryginału,siedemnastek lub większy profil. warto się szarpnąć te pare stow na komplecie, dobre opony kupuje się raz na 4 lata, a mnie te 205 drażnią. mądry Polaczek po szkodzie
Ostatnio edytowane przez Korba ; 10-08-2013 o 22:18