Kolego, wszystko jest dokładnie opisane na forum i to wiele razy. Wystarczy poszukać. Nie spodziewaj się, że skoro zaszczyciłeś nas swoją obecnością to całe forum będzie tylko czekać aby móc odpowiedzieć kolejny raz na te same pytania.
Printable View
Kolego, wszystko jest dokładnie opisane na forum i to wiele razy. Wystarczy poszukać. Nie spodziewaj się, że skoro zaszczyciłeś nas swoją obecnością to całe forum będzie tylko czekać aby móc odpowiedzieć kolejny raz na te same pytania.
Bo pytasz o bardzo subiektywne oceny ;-)
Czy hamulce radzą - ja nie narzekam.
Jak 18 vs 17 niszczą zawieszenie - na to pytanie moglby odpowiedziec ktos kto mial dwie identyczne gt i jezdzil nimi na zmiane po tych samych trasach przez czas trwalosci zawieszenia.
Co do podlogi - u mnie jest git, i chyba GT generalnie nie mają z tym aż takiego problemu jak 156.
Progi - baaardzo często są zniszczone przez nieumiejętne podnoszenie samochodu (4/4 samochody jakie oglądałem, łącznie z moim, oraz +1 którego nie oglądałem, ale sprzedający mnie ostrzegł -> 100% egzemplarzy)
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
dziękuję za odpowiedz - owszem , pytam o bardzo subiektywne oceny bo im więcej tych subiektywnych opinii tym bardziej wyłania się realny obraz. Osobiście spotkałem się z kilkoma już 156 z zardzewiałą podłogą i sporo ludzi straszy mnie ,że alfy gniją. Co do hamulców to pytam bo też słyszałem opinie ,że w GT z jtd , zwłaszcza po operacji podniesienia mocy hamulce seryjne sobie nie radzą (pewnie inaczej jest w sporo słabszym 1.8 ts).
Ja nic nie chce mówić ale ocynk to powłoka. Jak przejadę po podłodze Audika śrubokrętem to za dwie polskie zimy podłogi ni ma ( kuzyna A6 gnije na klapie w miejscu gdzie jest wkładka plastikowa z rejestracją i halogenami - plastik wibruje,wytarł lakier i ocynk i dooopa ) Elementy takie jak podłoga narażone na piaskowanie ,obtarcia itd trzeba konserwować. 156 i GT też w ocynku :)
Różne opinie są na forum jeżeli chodzi o ocynk podwozia i w większość mówi że tylko ocynk jest na nadwoziu.
skrót :
18 w GT - ( 225/40/18 vs 215/45/17 ) - zancznie bardziej czuć wszystko , ale da się żyć , nie jest to jakieś ekstremum
hamulce - tutaj moja opinia jest jedna - std jest z dooopy ( i nawet na fabrycznej mocy itp nie czułem się pewnie z hamowaniem na trasie za kimś w innym aucie i zostawiałem sobie kilka metrów zapasu ) zmiana na brembo 4tł i 330 tarcze znacznie polepsza ten problem
minus tego patentu - min 17" zima i to też nie każde alu ( ET , szerokość , kształt ramion alu itp )
progi - jak wyżej
Czyli potwierdza się to co słyszałem od znajomych alfistów. Trochę szkoda bo często jeżdżę autostradą i hamulce się zdecydowanie przydają.
A co do progów i podwozia to rozumiem ,że jednak zabezpieczenie jest kiepskie a zgnilizna nie jest tylko wynikiem nieumiejętnego podnoszenia ?
Dużo zależy w jakim klimacie auto jeździło. Tam gdzie nie ma ostrych zim i soli na drodze rdza nie występuje. W naszym klimacie warto odnowić zabezpieczanie antykorozyjne. To się tyczy większości aut i nie tylko alf.