Ja jeżdżę na
https://www.motul.com/pl/en/products...0-x-clean-5w40
Printable View
Panowie i Panie :) ile wchodzi wam oleju do 1,9 jtdm 150km? Zostawiłem banke Selenii 5w40 5 litrów u mechanika i podobna weszła calusienka, a myślałem że będzie na dolewke w razie czego :/
kiedys bylo pisane. Wiekszosci uzytkownikow wchodzi tak ze 4.3L jesli dobrze pamietam. U mnie kupuje galon, czyli 4.6 i zostaje troche na dnie, nawet nie zabieram mechanikowi reszty.
Mam pytanie. Macie jakies zle doswiadczenia z tanszymi filtrami oleju, paliwa np. comline, borg & beck, wix, miller.
Moje lokalne sklepy nie sprowadzaja juz ufi, mana czy knechta, wiec bede musial cos kupic z wyzej wymienionych.
Do Twojego powinno wejść 4,7 litra. A dostałeś pusty pojemnik ? :)
http://www.motodiesel.pl/samochody/a...16v-150km.html
- - - Updated - - -
Do Twojego powinno wejść 4,7 litra. A dostałeś pusty pojemnik ? :)
http://www.motodiesel.pl/samochody/a...16v-150km.html
Mi jeszcze nigdy nie weszło aż 4,7
Problem czasem jest taki, że jak Ci się ten tańszy filtr rozklei top będziesz miał "pozamiatane". Ludzie co wy macie z tą taniością 5 złotych różnicy Was uratuje? :P
- - - Updated - - -
No nie wiem ale sokoro do 2.0 wchodzi 4.9 litra to dlaczego do 1.9 nie wchodzi 4.7 ? :)
Wszystko nigdy do końca nie zleci [emoji4]
@Ris przeczytaj jeszcze raz moj post, ze zrozumieniem, ok?
I interesuja mnie fakty. pozdrawiam.
Właśnie to mnie zdziwiło bo właśnie pamiętałem, że wchodzi 4,7 więc liczyłem że ta szklanka zostanie jeszcze na dolewke. Gość powiedział, że weszła cała bańka 5l, warsztat lepszy to znaczy nie u Mietka w garażu.
@dareknewry jakość filtrów paliwa "no name" trudno określić. Mało kto je rozbiera po wymianie, aby określić ich stan. A na ich stan ma wpływ jakość tankowanego paliwa, częstość wymian, stan osprzętu silnika... Najczęściej jest tak, że czytamy "opiłki z pompy uszkodziły wtryski" i po wymianie pompy, wtryskiwaczy, filtra paliwa i płukaniu układu paliwowego auto ożywa. A czy awarię pompy spowodował filtr, który przepuszczał syfy, tego się nie dowiemy. Z filtrami oleju jest trochę łatwiej, ale tak samo jak z paliwowymi - na własnej skórze trochę strach testować. Zwłaszcza, że testowanie filtrów to długotrwały proces i możemy sobie narobić szkód zanim się zorientujemy ;)
Ja zawsze kupuję "markowe". Trochę droższe, ale sumienie spokojne. Kup wysyłkowo :)
Jeśli liczysz na to, ze Ci napiszę bierz co jest i tak sie wyrzuci po wymianie to się mylisz. Zawsze powtarzam co tanie to drogie no ale sa mądrzejsi, którzy skwitują moje pisanie - pier...li i tyle.
Proponuję przeczytać poniższy link a wybór należy do Ciebie.
ps.
Nie zakładam badziewnych filtrów nie leje kujawskiego, kupuję firmowe filtry i leje olej od oficjalnego dystrybutora przepłacając 50 - 60 zł do tego co na allegro. I dlatego nie mam problemów. :P
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...ni-filtr/668nb
Dzieki @Magil. Ale ciekawi mnie tez fakt, ze wklady filtrow wielu "no name-ow" sa robione przez markowe firmy. W sumie firmy, ktore podalem sa tylko troche tansze od markowych i daja gwarancje, wiec chyba takiej lipy z nimi nie ma.
Liczylem na to ze zrozumierz, ze nie chodzi mi o oszczednosc-odsylam do mojego pierwszego posta po raz kolejny. Ale juz mi nie zalezy. Niejednym moim poprzednim serwisem bym mogl cie zawstydzic. Dbam o auto.
Ale dzieki za linka i opinie. Pozdrawiam.
Witam serdecznie jestem tutaj nowy i odniedawna jestem posiadaczem AR 159 2.0jtdm za tydzien w pon jestem.umowionyndo mechanika na wymiane rozrzadu i oleju i tu moje pytanie jaki zalac Raczej chodzi mi o marle bo ze 5w 30 ma byc to juz wiem samochod ma przejechane niecale 130tys a do tej pory byl serwisowany co 35tys:/ Dodam ze to bedzie tez pierwsza wymiana rozrzadu chetnie poczytam o wszystkich uwagach co należałoby jeszcze sprawdzic ewentualnie wymienic bede bardzo wdzieczny za wszystkie informacje pozdrawiam.
Standardowe pytanie - czy masz dpf?
Dwa, jeśli w po lekturze kilkunastu ostatnich stron tego wątku nie znalazłeś odpowiedzi, masz jeszcze temat tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...acie_-793.html
Pozdrawiam.
Wymienić wszystkie filtry w tym powietrza, który jest pod samochodem więc samemu ciężko Ci będzie się dostać. Dodatkowo nie polecam oszczędzani na rozrządzie i szukania najtańszego, wskazany jest pasek wzmacniany teflonem ( dwukolorowy) . To samo tyczy się pompy wodnej, najlepiej zastosować SKF oryginał.
- - - Updated - - -
ps.
Olej mimo wszystko 5W40 dobrej marki.
Wszystkie filtry i olej beda wymienione a mechanik wspominal tez cos o pasku napedu osprzetubczy cos takiego takze tl tez zoststanie profilaktycznie zmienione. Tak samochod posiada dpf egr i wszystko jak orgynal nic nie bylo przy nim grzebane. Czyli jednak olej 5w40? Pozdrawiam.
co sądzicie o oleju, albo czy lał go ktoś już do swojej AR159
olejefuchs.pl/fuchs-titan-gt1-5w40-xtl-4-ltr.html
dziś jadę na wymianę i właśnie takie cudo zaleje :)
Ja bym się nie cieszył na Twoim miejscu. Jest sporo olejów w tym firm bardzo znanych, które za zadanie mają "znikać" z silnika i prawdopodobnie trafiłeś na jeden z nich.
http://zmienolej.pl/forum/oleje-siln...rotka-recenzja
nie powiedziałbym, że silniki 2.0 są wysilone.
Mówią, że silnik najbardziej cierpi przy rozruchu, a wyższa lepkość to gorsze rozprowadzenie oleju
posiadam, i co w związku z tym. Myślałem, że wysilenie silnika to stosunek pojemności do uzyskanej mocy, a w tym przypadku aż taki duży to nie jest. Tbi to może i jest wysilone, ale jtdm?
Nie napiszę nic odkrywczego ale powinno sie stosować olej o parametrach zalecanych przez producenta. Poza tym to dolna wartość mówi o lepkości na zimno, czyli przy rozruchu. I tu macie 5 w obu przypadkach. 40 będzie z kolei lepiej trzymała parametry przy rozgrzanym silniku.
DF
Tak na marginesie, masz coś zrypanego bo ciągle zamieszczasz podwójne posty.
Gadanie, że każdy silnik z turbo jest wysiliony to zbyt potężne uogólnienie. Już tak calkowicie na poważnie. 1.9 JTDm - 120 KM uznawany ogólnie na pancerny, który zrobi te 400 czy nawet 500k km. Czy 2.0 136 KM (który jest dokładnie taki sam jak 170 KM). Do tego weźmy 1.8 benzyna - 140 KM - też uznawany nieskomplikowany, bezawaryjny i wytrzymały - idealny do zagazowania. Wg twojej definicji dwa pierwsza są wysilone i potrzebują lepszego oleju niż ten benzynowy, który z mniejszej pojemności krzesa więcej mocy (chociaż dzisiaj krzesają tyle z naprawdę wysilonego 1.0)
Co do Fuchsa Titan GT1 5w40 XTL to nie jest to zły olej, choć zdania nt. olejów Fuchsa są generalnie podzielone. Do 2.0 JTD poleciłbym jednak inny olej. Moim faworytem jest Penrite Enviro+5w40 (półka Millersa EE czy Amsoila już o tym pisałem w innym wątku). Bardzo dobry jest też Meguin Compatible 5w30, niezły Motul X-Clean 5w40. Bardzo dobry wybór to Specol Spec Premium c3 5w40 + Archoil AR9100. Zresztą dodanie Archoila do wszystkich ww. olejów to dobry wybór. Jak coś zapraszam do siebie dla forumowiczów zniżka:). Nie trzeba przepłacać - też jesteśmy oficjalnym sprzedawcą kilku producentów a ceny mamy z tych nisko allegrowych.
Wg. mnie 2.0 170 KM jest średnio wysilony jak na współczesne standardy. Trwałością jednak może odstawać od 1.9, które jeśli się dba powinno wytrzymać 500 tyś. albo więcej.
Kolego są bardziej i mniej wysilone silniki jak się robi dużo kucyków z 1 litra pojemności to jest bardzo wysilony. Średnia przeżywalność takiego motoru jest niska podobnie sprężarki coś ok. 80 tysięcy. Natomiast olej 5W40 polecam dlatego, że w wysokich temperaturach szczególnie w okresie letnim ma większą lepkość i lepiej smaruje silnik.
http://magazynauto.interia.pl/porady...w30,nId,945438
No ale zrobisz jak uważasz
ps.
Podwójne teksty są niezależne ode mnie, klikam raz.
Witam wszystkich :)
Panowie co myślicie o tym zestawie: http://lejolej.pl/pl/p/SPECOL-Spec-P...oil-AR9100/182
Do 1.9 JTDm 8v? Na jakiej zasadzie działa ten uszlachetniacz, jak go zastosować i przez jaki czas można z nim jeździć? Wymieniam olej co 10 tysięcy kilometrów.
Kolega od nas z forum robił/robi badania oleju Specol Spec Premium C3 5w30 (bliźniaczy z 5w40) z dodatkiem AR9100 i analizy pokazały znaczny spadek zużycia silnika w stosunku do standardowego oleju bez dodatku. Modyfikator dolewa się po prostu do oleju silnikowego (nie trzeba w trakcie wymiany, można dolać później). Najlepiej stosować co wymianę ale przy wymianie co 10 tyś. preparat będzie działał nawet po zmianie oleju (bez płukanki) tyle, że z czasem jego skuteczność będzie coraz niższa. Ceratec od Liqui Moly jest niby nawet na 50 tyś. km ale ja stosowałem go co wymianę a teraz stosuję AR9100 i inne produkty Archoila. Koszt zakupu AR9100 rozlewanego z beczki nie jest szczególnie wysoki więc zalecam jego zastosowanie co przegląd. Jeśli stosujemy pierwszy raz i mamy zamiar dłużej użytkować nasze auto to dobrze jest w pierwszej kolejności zastosować preparat AR2300, który czyści silnik i przygotowuje grunt pod AR9100. Dodaje się go do oleju na co najmniej 1,6 km przed jego wymianą (zalecane 3-4 tyś.). Zastępuje on tradycyjną płukankę i w pełni bezpiecznie czyści silnik. Można nawet przejechać na nim normalnie od wymiany do wymiany. Co do tego zestawu to niech mi ktoś pokaże w tej cenie coś co lepiej chroni silnik i w dodatku nadaje się pod eko-silniki.
Poczytałem trochę o AR2300 i chętnie bym zalał ale.. W kwietniu wymieniam olej (stuknie 10k km), wczesniej robiłem płukankę LM i zalałem LM 5w40 diesel synthoil. Zakupiłem już AR9100 i znów mam zamiar zalać olej LM. Z tego co się dowiedziałem to LM to lej PAO, jasno jest napisane, że w takim wypadku lepiej pojeździć z AR2300 ok 6k km. W moim przypadku lepiej znów zrobić płukankę LM i zalać olej LM + ar9100, czy może zalać razem ar2300 + ar9100 do nowego oleju?
Jestem w kropce...
Czyli, dolać najpierw tego czyściciela do starego oleju? AR2300 mam na myśli... dojechać do wymiany, a przy wymianie zalać Specol + AR9100 tak? hmm. A mam jeszcze jedno pytanie, skoro na 5 l oleju przypada ileś tam specyfiku tego AR9100 to ile go wlać do mojej ? wlać mniej oleju + ten specyfik, czy najpierw wlać tyle oleju ile trzeba, a potem dolać specyfiku uszlachetniającego? A i jeszcze jedno.. bo ten Specol, to on jakiś tani strasznie się wydaje... Nie wiem co to za olej szczerze powiedziawszy. Myślałem jeszcze nad tym ewentualnie:http://lejolej.pl/pl/p/Liqui-Moly-To...100-5W40-5L/74
AR2300 dodajemy do starego oleju i jeździmy do wymiany. Potem nowy olej i AR9100. Oleju nalewamy o te 175 ml (jeśli na 5l) mniej i dodajemy Archoila. Spokojnie możesz brać tego Specola. Ten Liqui Moly to bardzo dobry olej ale jak dodajesz Archoila to nie warto przepłacać moim zdaniem. Specol jest taki tani bo nie płacisz za wielopoziomową strukturę sprzedaży, za marketing, reklamę i programy serwisowe. Towar mam bezpośrednio od producenta w dobrej cenie i nie mam wysokiej marży dlatego tak tanio. Castrol czy Mobil w produkcji kosztują podobnie tylko potem na półce w sklepie cena x2.
- - - Updated - - -
Moim zdaniem lepiej wlać AR2300 do starego oleju. Pojeździć jak najwięcej ale jeśli nie da rady zrobić 6 tyś. to 3-4 tyś. też powinny wystarczyć (może nie w 100% ale preparat spełni swoją funkcję). Tego PAO w Synthoilu nie jest znowu tak bardzo dużo. Potem nowy olej i AR9100. Przy okazji po Achoila i Synthoila diesla zapraszam do mnie (synthoila diesla będę miał do kwietnia w ofercie).
Witajcie,
Posiadam 159 1.9 8V. Zbliża mi się wymiana oleju. Obecnie zalany jest Castrol Edge Turbo Diesel 5w40, jednak chciałbym wymienić na inny olej, ponieważ o Castrolu przeważnie pisze i mówi się źle. Kupiłem rok temu Alfe i miała już zalany taki olej. Jednak przez ostatni rok dosyć sporo go ubyło.. Dodam, że po za zapoconym turbem nie mam żadnych wycieków, auto nie dymi (nie mam DPFA), korekty wtrysków bez zastrzeżeń, ogólnie auto sprawdzałem ze 3 razy i nie było się do czego przyczepić, żadnych awarii przez ostatni rok nie miałem. Jest zrywne i pali normalnie (ok 6.5 trasa, 9,5 miasto, 8 mieszany). Czy zmiana na inny olej wiąże się z jakimś ryzykiem?
Absolutnie nie. Płukanka też nie zaszkodzi.
Patrząc na specyfikację oleju SPECOL a np. MILLERS to całkiem nieźle wypada ten pierwszy. Jeśli to możliwe to niech się wypowiedzą na temat tego oleju spece z tego tematu wiadomo o kogo chodzi :) bo jak za te pieniądze plus dodatek archiol to tylko brać.