Napisał
Tomek_KRK
Widzisz - dla Ciebie to auto brzmi genialnie, dla mnie genialnie np. brzmi Corvette Z06. Genialnie brzmi stare BMW M5 E39. Przegazowując oba te auta ma się ciarki na plecach. My nie mówimy o jakichś tam sobie silniczkach V6, tylko o topowym modelu producenta aut o historii mocno powiązanej ze sportem - dla mnie to, co oferuje 3.2 V6 w 159/Brerze to jest kpina z nabywcy Alfy Romeo, ZWŁASZCZA, że poprzedni model dysponował jednostką o niebo lepiej dopasowaną do charakteru auta. To jest clue zagadnienia. Alfa zrobiła pod tym względem duży krok wstecz.
Ja niestety znam realia eksploatacyjne tych modeli i wiele osób, które posiadają taki silnik, po pewnym czasie zaczyna narzekać na spalanie. Dlatego chciałem kolegę uświadomić, czego się może spodziewać w określonych warunkach. I 3.2 V6 naprawdę pali 20/100 przy normalnej jeździe po normalnym MIEŚCIE (nie mówię o spalaniu średnim trasa/miasto). I to oznacza w prostej linii ponad 1 PLN za każdy przejechany kilometr wydane na samo paliwo. Dla mnie osobiście jest to wydatek nieadekwatny do tego, co oferuje ten konkretny silnik, bo mam porównanie z innymi jednostkami, które palą podobnie a mają zgoła odmienne osiągi. Drastycznie odmienne...