Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar wit_maj
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Stelvio 2.0 TB, Brera 2.4 jtdm Q-Tronic, 159 1.9 jtdm Q-Tronic, GTV 2.0 T.Spark

Domyślnie

Uwielbiam te kłótnie nie mające żadnego sensu. I tak kolega jest już zdecydowany na 3.2 jts, a żaden z forumowiczów swojego zdania na temat V6 w Brerze nie zmieni.
    Nic tylko zajadać popcorn i napawać się wymianą argumentów

A kolego który szukasz V6 w Brerze zobacz ten egzemplarz:
    http://www.mobile.de/pl/marka/alfa-r...186408844.html

Gdyby zmienić felgi, przeboleć brak skóry, podgrzewanych i el. regulowanych foteli - to dla mnie egzemplarz super

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

No ale raczej w 45 tys sie nie zmiesci, nawet jezeli starguje troche z ceny wyjsciowej, to akcyza zrobi swoje.

Użytkownik Świeżak Avatar wit_maj
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Stelvio 2.0 TB, Brera 2.4 jtdm Q-Tronic, 159 1.9 jtdm Q-Tronic, GTV 2.0 T.Spark

Domyślnie

No ale po lifcie - o co ciężko z 3.2
    Więc jeśli kolega trochę starguje i doda te 2-4tyś. na wiosnę (jak pisał) to myślę, że egz. warty zainteresowania

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

@wit_maj dzięki i nareszcie...
    Ma chłop zachciankę i chce ją spełnić to niech to zrobi i się cieszy-cała reszta to offtop i tyle. Szkoda tylko, że jak padają konkretne pytania to jest cisza...
    BTW-M5 z V10 to ma dopiero i dźwięki i "pierdnięcie"... kwestia uboczna-koszty zakupu i nad wszystko eksploatacja (serwis, paliwo, ubezpieczenie).

Użytkownik Ogier Avatar sagat
    Mieszka w
    Piaseczno/Warszawa
    Auto
    AR Brera 3.2 v6 Q4 skyview

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post

Widzisz - dla Ciebie to auto brzmi genialnie, dla mnie genialnie np. brzmi Corvette Z06. Genialnie brzmi stare BMW M5 E39. Przegazowując oba te auta ma się ciarki na plecach. My nie mówimy o jakichś tam sobie silniczkach V6, tylko o topowym modelu producenta aut o historii mocno powiązanej ze sportem - dla mnie to, co oferuje 3.2 V6 w 159/Brerze to jest kpina z nabywcy Alfy Romeo, ZWŁASZCZA, że poprzedni model dysponował jednostką o niebo lepiej dopasowaną do charakteru auta. To jest clue zagadnienia. Alfa zrobiła pod tym względem duży krok wstecz.

Ja niestety znam realia eksploatacyjne tych modeli i wiele osób, które posiadają taki silnik, po pewnym czasie zaczyna narzekać na spalanie. Dlatego chciałem kolegę uświadomić, czego się może spodziewać w określonych warunkach. I 3.2 V6 naprawdę pali 20/100 przy normalnej jeździe po normalnym MIEŚCIE (nie mówię o spalaniu średnim trasa/miasto). I to oznacza w prostej linii ponad 1 PLN za każdy przejechany kilometr wydane na samo paliwo. Dla mnie osobiście jest to wydatek nieadekwatny do tego, co oferuje ten konkretny silnik, bo mam porównanie z innymi jednostkami, które palą podobnie a mają zgoła odmienne osiągi. Drastycznie odmienne...
    wiesz, rozmawiając o samochodach z wysokiej półki to ja tez znajdę co najmniej kilka aut które maja lepsze brzmienie od busso. Piszesz do mnie jakbym na siłę mówił że brera to najlepszy samochód świata. Ja tak nie twierdze i mam świadomość jej wad. Poza tym cały czas nie rozumiem o co chodzi Ci z tym spalaniem, ja ten samochód mam, jeżdżę nim codziennie, wiec po raz kolejny mówię że wypisujesz bzdury. Dla tych którzy są zainteresowani spalaniem podaje:

trasa - 11-13
    tryb mieszany - pół na pół 14
    miasto wawa 16-17

i tak jak pisałem najwięcej udało mi się spalić 18.5 przy mocnym deptaniu ale pustych ulicach. I oczywiście trzeba pamiętać że napęd 4x4 zawsze będzie palił więcej niż 4x2.

eot z mojej strony.

Jeżeli chodzi o samochody z zagranicy to jakieś 20% akcyzy więc przy 50 000 podnosi to znacząco cenę.
    Co do Brer z loterii plusa, te które ja oglądałem to oprócz tego co napisał kolega Zmianowy, nie było tempomatu, brak czujników parkowania, deszczu i zmierzchu, fotele pełen manual brak podgrzewania foteli, brak blue and me i o ile mnie pamięć nie myli, to nie było też sterowania radiem z kierownicy - to wszystko jest mega dziwne jak na taki samochód i to z 2010 roku.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

W sumie koledzy juz wszystko powiedzieli odnosnie benzynowych silnikow w alfie. o 2.2 przez grzecznosc nie wspomne bo akcyza z zagranicy i tak zrobi swoje plus mozliwe problemy z lancuchem. Chociaz zmianowy ma 2.2 jts i sobie chwali Z ciekawosci zobaczylem co jest na allegro w benzynie i ku mojemu zaskoczeniu.
    bramka nr 1:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-q...C27689270.html polska dilerka i szerszen moze zrobic profi sprawdzenie w gdyni
    bramka nr 2:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C31042964.html

nice cars mnie odrzuca jako nazwa ale z grzecznosci mozna zobaczyc z czystej przyzwoitosci:

brery ponizej 40 k balbym sie tykac, ale mozna zadzwonic chociaz dla spokoju sumienia

http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C31216424.html

http://allegro.pl/alfa-romeo-brera-q...690030007.html

Powodzenia z zakupie

- - - Updated - - -

Errata.
    Przemyslalem sprawe. W sumie nawet opcja z 2.2 jts jest nieglupia pod warunkiem ze auto bedzie na wypasie, tak jak ma chyba Zmianowy (sky view i te sprawy). Zaoszczedzone srodki mozna przeznaczyc na ewentualmna reanimacje lancucha, przeciez nikt nie powiedzial ze akurat ma sie popsuc w tym wypadku. Sa tacy co 200k jezdza i sa zadowoleni

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

2.2 to specyficzny silnik nie ma co się oszukiwać , aczkolwiek kiedyś rozmawiałem z Tomkiem Twardowskim który miał też 2.2 a razem z nim różne problemy. Podstawą bezawaryjnej pracy tej jednostki to sprawdzanie poziomu oleju i by zawsze był powyżej środka skali na bagnecie. Moja Brera jest krajowa więc o akcyzę się nie martwiłem, i jak narazie tylko lać i jeździć

P.S
    Ten egzemplarz oglądał bodajże kolega sagat i raczej jest to wrak na kółkach.
    Ostatnio edytowane przez Zmianowy ; 14-11-2013 o 09:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Zmianowy, odnośnie oleju to powiedział mi to samo jak dzwoniłem w kwestii swojego niedoszłego kombiaka 1.9 jts Do tego olej dobrej jakości i można jezdzic bez szukania dziury w całym . Z mojego rozeznania mi wyszlo ze millers 5w40 cfs daje rade a millers cfs nt nawet lepsiejszy do jtsow

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    2.2 to specyficzny silnik nie ma co się oszukiwać , aczkolwiek kiedyś rozmawiałem z Tomkiem Twardowskim który miał też 2.2 a razem z nim różne problemy. Podstawą bezawaryjnej pracy tej jednostki to sprawdzanie poziomu oleju i by zawsze był powyżej środka skali na bagnecie. Moja Brera jest krajowa więc o akcyzę się nie martwiłem, i jak narazie tylko lać i jeździć

P.S
    Ten egzemplarz oglądał bodajże kolega sagat i raczej jest to wrak na kółkach.
    Przyjemnie kontrastuje to z tym stwierdzeniem "Samochód jest w stanie bardzo dobrym (niemalże idealnym), nie wymaga jakiegokolwiek wkładu finansowego. Przebieg to 74,279 km. Silnik pracuje płynnie i cicho, w zawieszeniu nie ma jakichkolwiek luzów, auto prowadzi się naprawdę przyjemnie." Wobec tego tak z ciekawosci zapytam, co mu dolegało, że kolega sagat uznał, że to wrak?

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K