Ja zalał bym na Twoim miejscu Synthoil Diesel 5w40 lub Penrite HPR 5w40.
Jeśli już chcesz MOTULa, to X-Cess, nie X-Clean, ponieważ C3 nie jest Twojemu silnikowi do niczego potrzebne.
Printable View
Pablo widzę że Twoim zdaniem jak nie mamy DPF-a w 1.9 to nie trzeba stosować oleju low/mid saps ale zdania na ten temat są podzielone. Rozmawiałem na ten temat a ludźmi z Penrite Polska i ich zdaniem nawet jak nie mamy dpf-a to należy stosować Enviro+ a nie HPR-a. W 159 mam dpf-a więc jest low saps ale w 1.9 cdti 150 km bez dpf-a sam mam zalany syntetyczny full saps. To bardzo częsty dylemat co zalać jak się nie ma dpf-a a część osób obeznanych z tematem argumentuje, ze mimo wszystko full saps "brudzi silnik", który konstrukcyjnie (ukł. wtryskowy) jest zaprojektowany pod oleje low/mid saps. Sam się z tym nie bardzo zgadzam (1.9 były fabrycznie z dpf-em i bez dpf-a) ale chciałbym poznać Twoją opinię jako osoby, która na co dzień serwisuje takie auta. Moim zdaniem z częścią olejów low/mid saps jest ten problem, że bardziej chronią dpf-a niż silnik i nie zapewniają takiej ochrony jak dobry olej full saps. Jednak w przypadku Enviro+ moim zdaniem stopień ochrony silnika nie jest niższy niż w przypadku HPR-a.
Stosowanie oleju full saps w silniku z wtryskiem bezpośrednim nie będzie szkodliwe o ile... zrobimy coś z odmą :)
Sam się trochę zdziwiłem jak rozebrałem odmę, było sporo kisielu i wychodzi na to, że mam zawory ssące do czyszczenia.
Nie namawiam oczywiście do wyprowadzenia odmy "w dół", ale to zdecydowanie nie wpływa dobrze na zdrowie silnika. Najpierw zamierzam dołożyć dodatkowy separator par oleju i mam nadzieję, że to będzie skuteczne rozwiązanie. Low saps też nie zamierzam stosować. Aktualnie auto jeździ na HPR 5W40 z AR9100 i myślę, że na tym zestawie zostanie. Cenowo wychodzi taniej niż Enviro+ :)
Swoją drogą, wlałem Enviro+ 5W40 do Astry Z16XEP i "na ucho" silnik pracuje gorzej niż na poprzednim "czymś". Jakby głośniejsza praca popychaczy zaworów w momencie, gdy silnik się rozgrzeje. Ale że to tylko moje subiektywne odczucie to na razie jeszcze tak jeździ. Następnie wleję HPR. Taki plus, że Astra na wtrysku pośrednim, więc problemu z nagarem na zaworach nie będzie.
Witajcie,
Jestem ( jak na razie ) szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.9JTDm 16V 150KM z EGR i DPF. Standardowe operacje po zakupie, to m.in wymiana oleju. Sprzedawca wspomniał jedynie, że zalany jest full syntetyk. Przeszukałem pare tematów ( ten wydaje się największy jeśli chodzi o dobór oleju do 1.9 :) ) i mam pytanie czy Liqui Moly 5w40 Top Tec 4100 spełni swoje zadanie? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem oleju? Korzystając z okazji pytanie co ile wymieniać filtr paliwa? Zakupiłem filtr marki Knecht ~100zł.
Pozdrawiam
Ile realnie oleju wchodzi do 2.0 JTDM w 159 z 2010 roku. Potrzebuje bańki 5 litrów czy może 4 starczy.
Ja osobiscie filtr zmieniam 2 razy w roku, ale przed zima obowiazkowo ze wzgledu na sladowe ilosci wody w paliwie. Co do oleju kazdy markowy czy to LM, motul, shell bedzie dobry, pod warunkiem regularnej wymiany i masz spokuj. Ja bardzo dlugo smigalem na shell ultra diedel a ostatnio zalalem z ciekawosci penerite
[QUOTE=maras14;1801936]Witajcie,
Jestem ( jak na razie ) szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.9JTDm 16V 150KM z EGR i DPF. Standardowe operacje po zakupie, to m.in wymiana oleju. Sprzedawca wspomniał jedynie, że zalany jest full syntetyk. Przeszukałem pare tematów ( ten wydaje się największy jeśli chodzi o dobór oleju do 1.9 :) ) i mam pytanie czy Liqui Moly 5w40 Top Tec 4100 spełni swoje zadanie? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem oleju? Korzystając z okazji pytanie co ile wymieniać filtr paliwa? Zakupiłem filtr marki Knecht ~100zł.
Do tego silnika bardziej odpowiedni jest Top tec 4600 lub Top tec 4200. Jeszcze lepsze rozwiązanie to Penrite Enviro+5w40. Filtra paliwa wymieniaj im częściej tym lepiej. Ja to robię co max 30 tys. (niektórzy rekomendują nawet co 10-15 tys.) ale szczerze powiedziawszy nie pamiętam co jest w instrukcji.
Moja 159 zalana jest ponoć olejem Valvoline Maxlife 5w30 C3. Trzymac się dalej tego oleju czy może coś innego zalać? 1.9jtdm, 150KM, automat.
Dlaczego nikt nie leje castrol edge np. Zawsze miałem syntetyk castrola w samochodach i nigdy nie narzekałem.
Bo to badziewie.
Dokładnie Castrola nie polecam! Silnik tłucze się dziwnie i nie wiem dlaczego? Na Seleni problemu nie ma.
Muszę wziąć to pod uwagę jak będę olej zmieniał. To jaki lać patrząc na cena/jakość ? Wybaczcie, 190 stron wątku o oleju ;D Mam na półce Motula 300V w metalowej bańce jeszcze, podajze 5W40, nada sie ?
300V dobry olej z tym, że jak masz DPF'a to się nie nada.
Do dpfa MOTUL 5W40 X-Clean. Ja taki zalewam u siebie i zero problemów.
Zadałem sobie trud i przeczytałem cały wątek. Moje wnioski są takie, że nie ma sensu płacić 160 zł za oleje Motul i ew. Mobil 1 ESP 5W30 do 2.0 JTDM z DPF bo niczym się nie wyróżniają szczególnym. Za to dobrze sprawdza się sporo tańszy TOTAL INEO ECS do tego spełnia normę podaną w instrukcji obsługi FIAT 9.55535-S1.
Znalazłem jeszcze Orlen PLATINUM MaxExpert FT 5W-30 FIAT, LANCIA, ALFA który spełnia tą samą normę ale największa bańka to 4 l i cenowo też szału nie ma.
Tani olej jest dobry, bo jest tani.
Jeśli kupi się ulepa albo auto wyeksploatowane to nie ma sensu lać bardzo dobrego oleju. Zresztą oczywiste jest, że najlepiej zalewać od razu bardzo dobry olej do auta, którym się świeżo wyjechało z salonu, ale większość takiej szansy nie ma.
Zwykły użytkownik nie jest w stanie dostrzec różnicy w jakości oleju, bo nawet jak wysra się silnik (zatrze, "pójdzie" panewka itd) nie pomyśli, że to wina zalewania przez kilka-naście lat taniego oleju, który jest dobry, bo tani.
Ale problem w tym, że podawane tu niektóre oleje wcale tanie nie są, a i specjalnie dobre też nie.
Podaj przykład, żeby można było porozmawiać o konkretach.
Ogólnie się z Tobą zgadzam :)
A że tani olej jest dobry, bo tani - pisałem z ironią.
Jeszcze nie spotkałem się z kimś kto cudownie dużo zaoszczędził na oleju i filtrze. Przeważnie kończyło się to fatalnie dla użytkującego lub jeśli sprzedał, to dla kupującego w krótkim czasie.
PS
Jeśli ktoś chciałby nabyć oryginalne filtry oleju z ASO do silnika 1.9JTD 8V to zostały mi 3 sztuki. Mogę komuś te oryginały odsprzedać za połowę ceny, którą kiedyś zapłaciłem w ASO. Jak coś to proszę pisać na priv
Longlife to nazwa wlasna producenta. I wg specyfikacji jest pod silniki z dpf. Problem w tym ze wyszukiwarka pokazuje stosowanie do 2.4 w 159 millers trident 5w40 mimo ze mam dpf. Stad moje pytanie. Nie jest dla mnie problem kupic ten trident longlife tylko czy rzeczywiscie jest taka roznica w przypadku dpf. Jaki to bedzie mialo wplyw na filtr i jaki na silnik
- - - Updated - - -
Ale wyszukiwarka powinna robic to samo - dobierac olej pod konkretny silnik co jest dla niego najlepsze. Dziwi mnie ten przypadek. Czy to blad czy po prostu mozna stosowac ten olej.
Dla przykladu podam ze ta sama wyszukiwarka w przypadku np 156 z silnikiem 2.4 daje do wyboru trzy rozne oleje z kolekcji olejow millersa a do 159 z silnikiem 2.4 tylko ten jeden konkretny olej millers trident 5w40
Praktycznie każda wyszukiwarka olejów do 159 2.4 podaje oleje wysokopopiołowe. Zobacz sobie na stronie Liqui Moly, Motula i innych producentów. Po prostu mają jakieś beznadziejne dane.
Niestety tak właśnie jest. Obawiam sie, ze w błąd wprowadził sam producent Alfa Romeo, ponieważ w pierwszych latach produkcji zalecał do 159 Selenię WR 5w40 Diesel, która to również nie spełnia norm dla silników z DPFem.
Po jakimś czasie, i wielu problemach z DPFami w ASO, ten przygłupi zapis został zmieniony, ale producenci olejów zapewne tego nie zrobili po prostu.
Dokładnie. Do 2008 roku dla 2.4 instrukcja podaje normę oleju, do której łapią się oleje full saps. Zresztą do wyszukiwarek internetowych trzeba podchodzić z przymróżeniem oka.
No wlasnie tez sprawdzalem to z mobilem i innymi. Tylko dlaczego dla 1.9 jtdm jest juz plej o niskiej zawartosci popiolow w przypadku millersa trident longlife i to 5w30?
Nie wydaje mi sie to bledem bo do 3.2jts tez jest tylko trident. Widze analogie ze wysokiej mocy silniki maja zalecany olej z popiolami mimo tego ze jest dpf w 2.4jtd
- - - Updated - - -
Jest rozdzial na roczniki do 2008 i po 2008. W obu przypadkach ten sam olej trident 5w40 nie longlife
Wyszukiwarka Millersa pokazuje oleje, które odpowiadają temu co zaleca producent.
Po prostu producent zaleca oleje, którym parametrami odpowiada już TRIDENT, i jest on wystarczający, pomimo, iż jest on najniżej sklasyfikowanym produktem Millers Oils.
Daje to do myślenia, jak "cienkie" są produkty zalecane fabrycznie, skoro podstawowy produkt innej marki jest dla nich odpowiednikiem, a mamy jeszcze całą paletę produktów PREMIUM. ;)
Akurat tego podejścia nie czaję. OK - Trident się nadaje, jak też olej Orlen, Lotos czy inny Venol :cool: Wklepałem sobie do tej wyszukiwarki 2.2 JTS (co ciekawe na liście w 159 jest silnik 2.5 MPI ??), no i wyskoczył również Trident. A brakuje równoległej propozycji z półki premium. Także chyba wszyscy producenci mają te wyszukiwarki w nosie i podają to, co się najlepiej sprzedaje, bo jest dobre i tanie :)
Bo się znasz :)
A jak wchodzę do lokalnego serwisu to stoi piedestał z Castrolem albo beczka Mobila 10W40, który się przecież nadaje do wszystkiego łącznie z kosiarkami. Jak goście zobaczyli u mnie pod maską naklejkę Penrite to miny strzelili jakbym na rzepakowym jeździł... Nawet tłumaczyć im nie próbowałem.
Nie przesadzajmy, bo akurat tylko w 3 silnikach 2,2 jts 3,2 oraz 2.4 jtd sa tylko do wyboru oleje jednej kategorii. Kazdy inny silnik w 159 ma do wyboru olej premium. Zreszta to w interesie producenta oleju jest zaproponowanie olejow premium aby je sprzedac. Dla przykladu nawet do 146 sa do wyboru 3 oleje z kazdej polki cenowej.
Ja sie na olejach nie znam, zawsze sie bralo jak zalecal producent. Teraz jak sa DPFy to sie powinno stosowac mniej popiolowe oleje - ok ale tu jest innaczej. Popiolowe oleje maja wiecej zwiazkow uszlachetniajacych i lepsze smarowanie ? tak slyszalem ale nie wiem nie znam sie. Jesli tak to wnioskuje ze producent ma w d... dpfa i woli aby silnik lepiej byl smarowany i to w wyzszych temperaturach (dlatego 5w40 anie 5w30). Jesli tak to ja tez mam w d... dpfa i wole lepsze smarowanie silnika. Tak jak juz pisalem dotyczy to tylko 3 silnikow ktore maja troche mocy.
Pytanie jak bardziej/szybciej sie dpf zatyka w przypadku olejow popiolowych?
Producent ma też w dupie użytkownika, skoro zaleca wymianę oleju co 30 000 km. Tu się kłania zdrowy rozsądek.
A producenci olejow produkuja oleje ktore maja tyle przejechac, ale co z tego ?
W sumie to poczytalem i okazuje sie ze wysokopopiolowe oleje zatykaja popiolem DPFa a co za tym idzie pozniej dpf nie daje sie zregenerowac. Ok nowy kosztuje 1000 zł nie sa to jakies chore pieniadze w stosunku do awarii silnika spowodowanej zlym smarowaniem. Jak sie zatka to wymienie na nowy.
W tej cenie to nowy DPF zamiennik :)
Jeśli wlejesz dobry olej mid saps i będziesz go wymieniał regularnie (ze swojej strony do diesla polecam Penrite Enviro+5W40), nic złego się Twojemu silnikowi ani DPF nie stanie.
I chyba tak zrobie. Problem w tym, ze zasugerowalem sie zaleceniami i kupilem 6 litrow tego oleju a w sobote go wymienilem. Z racji tego ze lepiej zapobiegac niz naprawiac zrobie plukanke tym olejem i wleje ten co jest pod dpf.
Ile trzeba pojezdzic km zeby przeplukac silnik ?
Pojde raczej w oleje millersa bo tego oleju penrite nie znam nawet z nazwy :) dzieki za propozycje magil.
Pablo jakiego millersa oprocz trident longlife 5w40 polecisz do 2.4 jtdm z dpf
dzieki