Dzieki wielkie :)
Tragedi nie ma widze. To zamawiam opony 225
Printable View
Witam, dziś zamierzam zamówić opony ziomowe, zastanawiam się nad Nexen Winguard Sport ( ok. 295zł), Nexen Winguard Snow'G Wh2 (ok. 330zł), Dębica Frigo Hp2 (ok 363 zł) za 225/50 r17. Czy ktoś użytkował te Nexeny? W internetach mają dobre opinie no i się zastanawiam czy wypróbować je na zimę czy jednak zakupić często wymienianą tu na forum Dębice hp2. Dodam, że mieszkam na wiosce i opony będą miały duży konakt ze świeżym niczym nie posypanym śniegiem i górzystym terenem :) Jestem otwarty na inne propozycje :) Pozdrawiam.
Gdyby zimy były takie jak 10 lat temu to bym brał Nokiany :D Możliwe że alfa większość zimy przeczeka w garażu, mam jeszcze bestie 75 km Cordobe zasilaną lpg, którą staram się przygotować do przeglądu co nie jest łatwe bo zmieniając linkę ręcznego wyszło że z tłoczka się leje i też do wymiany :) poza tym przy dwudziestoletnim samochodzie szansa że coś się nie urwie jest bardzo mała, a poziom frustracji przy wymianie czegokolwiek dosyć duży :) wezmę chyba Dębice, mam nadzieje, że przy wypadzie w góry da radę :)
w zeszłym tygodniu założyłem te opony,przy obecnych temperaturach sa ciche,na mokrym też bez niespodzianek.
Wydają sie mieć dosyc twardą ścianke boczną,nie ma efektu pływania .Zobaczymy jak na śniegu/błocie ale ja akurat głównie po mieście więc to dla mnie kwestia drugorzędna ;)
w innym aucie używałem hankook icept evo2 i byłem z nich zadowolony,te po tygodniu zapowiadają sie porównywalnie
Wybrałem Dębice :) czekam już na montaż, 320 zł z montażem także taniej niż na Oponeo :) oczywiście opona z tego roku :)
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
Zerknąłem na Allegro przy okazji. Za niecałe 2100 zł w tym rozmiarze można mieć w tej chwili nawet króla Continental TS850P.
[MENTION=73629]Dawsik[/MENTION] kupiłeś felgi na zimę? ;)
Witam wszystkich, idzie zima i zamierzam kupić oponki coś w klasie średniej do mojej AR 159 SW. Rozmiar w jaki celuje to 205/60/16. Opony między, którymi się waham to Fulda Kristall Control HP2 92H cena:1082 za 4szt. a Kleber Krisalp HP3 92H cena 1100zł za 4szt. Czy może miał ktoś styczność z którąś z tych opon i może się wypowiedzieć, doradzić. Opinie na portalach są różne ale chciałbym od Was usłyszeć parę zdań.
Pozdrawiam
Biorę jeszcze pod uwagę Dębice Frigo HP2 96H, która jest około 100zł tańsza niż wyżej wymienione ale jeśli sugerować się etykietami na oponach (przede wszystkim hamowaniem na mokrej nawierzchni) to Dębice wypadają gorzej.
Panowie,
jeżdżę latem 159 na 18" 225/45 , chciałbym na zimę dobrać jakieś zimówki na tą felgę. Jaką optymalną szerkość i profil wybrać? Czy ktoś, kto jeździ zimą na 18" w 159 może podzielić się swoimi doświadczeniami co do najlepszego rozwiązania?
Ja jeżdżę na 235/45 R18.
Porównania z innym rozmiarem nie mam, ale ten spisuje się całkiem dobrze.
panowie , takie pytanie :)
czy jeździ ktoś Ti na zimówkach 19'' ?? jak tak to na jakich ?
Co prawda nie 19, a 18 cali ale tutaj masz tegoroczny test zimówek http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm
Na posniegowej autostradzie auto jak przyklejone. Po głębokich śniegach nie jeździłem nigdy na nich. Letnie mam Michelin Sport 4S które są rewelacyjne jak dla mnie - spalanie spadło w porównaniu z Pirelli.
Minusy 19" na zimę, to cena 19" (mały wybór producentów w tym rozmiarze) oraz - Felga dostaje po brzegach podczas ciąglego przekładania. (no chyba że ma się drugi komplet 19" Alu, ja nie mam)
- Łatwiej też zimą przyrysowac o krawężniki, więc szkoda felg.
Przy czym ja głównie po autostradzie i za miasto jeżdżę [notranslate]Alfa[/notranslate]. Po mieście, do sklepu jest Seicento [emoji39]
Przy czym w tym sezonie zdecydowałem się być oszczędny i kupiłem 17" na zimę i do tego felgi co nie będę płakał że przyrysowane czy sól mi zjada Alu.
Sent from my E6633 using Tapatalk
Akurat niektóre felgi z AR mają średnie zabezpieczenie. Mając Brere oglądałem kilka kompletów felg z TI albo miały parchy albo były już malowane chyba ta sama firma je malowała co sanki pod silnikiem :lol:
dokadnie tak, wychodzi że są lepsze I gorsze serie felg. jedne 17" tzw. policyjne które miałem (btw obcenie sprzedaję) jeździły 5 lat w Polsce, i zero purchli, natomiast z nowszej TBi jaką sprowadziłem z Włoch (rejon raczej bez soli na drogach), ten sam wzór felgi, lakier odcodził ze wszystkich ramion z tyłu całymi strupami + purchle na bokach. To samo u kolegi, ma 2.0JTDm z końcówki 2011r i znowu ten sam wzór, i też strupy całe odchodzą i pełno purchli - to akurat auto z Polski.
Wygoogluj sobie policyjną Alfę
Takie
Dzięki. Czyli zwykłe z Lusso. Skąd nazwa "policyjne" się wzięła? [emoji848]http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/11/21.jpg
Bo policyjne 159 jeżdżą na takich?
Jak i wiele innych nie policyjnych 159 gdzie zostały założone 17" których zapewne jest więcej niż policyjnych 159...
Skąd ten sarkazm?
Byłem przekonany że wygląd felgi "policyjnej" o której jest mowa, to jakaś opcja, a nie standartowa felga 17" dla 159.
Ale to nie była standardowa felga dla 159, chyba że w ostatnich latach produkcji.
Nazwa "policyjne" wzięła się właśnie od tego, że Policja dostała auta na tych felgach. Dzięki temu każdy wie o co chodzi.
wielu na forum tak wlasnie nazywa ten wzor. latwiej skojarzyć niz 55E czy 20 szprych, dla mnie to bardziej 10 smuklych parabol.
okreslenia typu lusso to juz w ogole nie dziala bo jest z innego rynku pewnie. nazewnictwo felg w ar czesto wlasnie zalezy od rynku,chocby w giuli 18 ten sam wzor, na jednym rynku sport, na innym potenza a jeszcze inny po prostu 5 otworowe.
- - - Updated - - -
gdzies od 2009r byla standardowa do distinctiva, i szla chyba tez domyslnie na duze brembo jak ktos nie wybieral wersji ti, wiec niby powinno byc tego troche na rynku, ale w praktyce jakos nie ma raczej zbyt wielu ofert sprzedazy
Mieliście doświadczenie z oponami Nexen Winguard Sport 2 225/50 R17 98 V XL? Zastanawiam się jeszcze nad Dębicą/Sava HP2 ale ceny od zeszłego roku poszły w górę.
Poszły bo jak się okazało jednak nie były takim badziewiem jaki tu niektórzy nazywali Dębice rok temu ;) W październiku ceny byly jeszcze akceptowalne sam swoje HP2 sprzedalem razem z felgami 17" za 2k zł bo w nowym aucie muszę mieć minium 18". Tym razem padło na Dunlopa Winter Sport 5 :)
No właśnie moje dwie opony Dunlop Winter Sport 5 dokonały żywota. Ponadto w momencie zakupu auta, sprzedający uszczęśliwił mnie kilkumiesiecznym kompletem Kormoranów na lato oraz dwiema nowymi oponami tej samej marki na zimę. Zatem muszę zimowe ogumienie zmienić na coś budżetowego, zaś letnie zastąpić przy okazji dokupienia i zmiany felg na 18-tki. Niby to tylko Kormoran, ale zawsze jakoś żal dla portfela pozbywać się względnie nowych opon.
Czyli rozumiem że masz teraz 2 kormorany snowpro b2 (foto) i nie wiesz czy kupić 4 nowe klasy wyższej czy dokupić tylko 2. I teraz jak dwie to czy kormorany snowpro b2 żeby mieć komplet czy inne;) No zagwostka jest.
Kormorany nic nie urywają tym bardziej że na etykiecie mają zazwyczaj ocenę "E" jak nie "F" w hamowaniu na mokrym. Ja założyłbym je na przód a na tył kupił Dunlopy winter sport 5 o których wspomniałeś (bo rozumiem że byłeś z nich zadowolony?). A ty [MENTION=71863]Nikt[/MENTION] jaki masz plan?
Raczej nie ta klasa opon, ale też dadzą radę. W zimie na autostradzie z reguły prędkości rozwijane są niższe. Na śniegu czy błocie bdb, na mokrym też nie miałem niespodzianek. Przejeździłem na nich poprzedni sezon. 225/50R17.
Na HP2 zrobilem jakoes 10k km. Opona jak za te kasę byla super, a za 17" placilem mniej jak 300zl sztuka i raczej do 400zl ciezko wtedy bylo o coś lepszego. Zarowno na autostradzie jak i będąc w gorach na nartach sprawowaly sie przyzwoicie. Miałem kupować w tym roku tez HP2 do nowego auta ale minimalny rozmiar felgi to 18" a Sava czy Debica w tym rozmiarze to kolo 1500zl za komplet gdzie udalo mi się za niewiele wiecej dorwac Dunlopa Winter Sport 5
No to rzeczywiście grzechem byłoby nie skorzystać z okazji. Niestety aktualnie różnica cenowa na jednej oponie HP2 vs Dunlop to około 200zł. Oczywiście to porównanie jest wyłącznie na mój użytek i dotyczy jedynie ceny. Mam świadomość różnicy klas i możliwości tych opon, które nie powinny ze sobą stawać w szranki.
Z doświadczenia podpowiem, ze warto szukac na allegro i ceneo ja na komplecie Dunlopa zaoszczedzilem 550zl w stosunku do ceny na najopularniejszym portalu oponiarskim.
Jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Ceny na owym portalu znacznie odbiegają od średniej rynkowej. Niemniej jednak widzę, iż oferta pozostałych sklepów jest zbliżona. Niestety zima tuż tuż i nie mam czasu wyczekiwac mega okazji.
Zdecydowałem się na HP2. Zobaczę jak będzie sprawować się ta opona.