Sprawdź jaką masz datę na zbiorniczku
Printable View
Sprawdź jaką masz datę na zbiorniczku
Zbiorniczek jest z 2006r
No więc tak czy siak będziesz go musiał wymienic, bo jest wadliwy. Zacznij od tego.
A , sorki nie doczytałem że masz 2.4 :) Zatem masz dobry zbiorniczek. Zobacz jaki masz płyn, jeśli czerwony to lej ATF320.
Kolor płynu przypomina troszkę coca-cole więc ciężko sprawdzić jaki miał kolor ;/
Więc czerwony. Ew pobierz strzykawką i wytryśnij na biały ręcznik papierowy.
Wiecie czy na maglownicy w 159 kasuje się luz?
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
https://youtu.be/yle33x93crM
Czy ktoś miał taki problem i go rozwiązał ?
Brera 2.4 2006, maglownicy 10msc po regeneracji.
Rano po odpaleniu samochodu nie występuje żaden problem, wspomaganie chodzi bardzo lekko. Natomiast po nagrzaniu samochodu, wspomaganie chodzi bardzo ciężko, czuć wibracje na kierownicy i dźwięk trzeszczenia.
Generalnie przed regeneracją maglownicy przy skręcaniu kierownicą nic nie trzesczało/tarło. Po założeniu zregenerowanej maglownicy, wymianie płynu, wyczyszczeniu układu zaczęło słychać trzeszczenie/tarcie, ale wspomaganie chodziło lekko. Teraz po po kilku miesiącach doszło te wibracje i cięzkie działanie wspomagania na postoju. Co o tym sądzicie?
3/4 wątku dotyczy tego problemu. Nie ma jednoznacznego rozwiązania tego problemu, każdemu pomaga (lub nie) co innego. Dlatego polecam prześledzić wątek i próbować metodą prób i błędów. Wspomaganie w 159/Brerze to podobnie jak M32 kpina.
oj tak m32 ..... mi padł mechanizm różnicowy
Chcę sie upewnić:
Wymiana zbiorniczka i zaworu w maglownicy dotyczy tylko wersji 1.9 ?
Zbiorniczek -tak. Maglownica - i tak i nie. Po prostu np. w 2.4 maglownice miały mniejsze problemy bo nie wykańczały ich wadliwe zbiorniczki, co nie wyklucza, że zaworek może się posypać też w 2.4.
Panowie, pojawiły mi się drgania na kierownicy podczas kręcenia kierownicą. Pierwsze co sprawdziłem to poziom płynu w układzie wspomagania. Po wyjęciu korka, wytarciu miarki i ponownym wsadzeniu okazało się, że jest go zdecydowanie mniej niż minimum (żółty bagnecik od sprawdzania pozostał zupełnie suchy). Jaki płyn dolać, jeśli samochód jest z drugiej ręki i nie wiem jaki jest aktualnie? Przeczytałem ostatenie kilkanaście stron tego wątku i pojawia się kilka różnych nazw płynów, ale nie wiem co mam wybrać. Czy taki płyn to droga impreza?
EDIT
Aha, dodam jeszcze, że sprawdziłem zbiorniczek i nic nie buzuje. Auto jest z 2008 roku więc ma już chyba dobry wsadzony ;)
Wyciągnij trochę płynu strzykawką w celu określenia koloru. Jeśli masz bordowy to Tutela GI/E, jeśli zielony to Tutela GI/R.
Poszukaj wycieku.
Witam Panowie
Znalazłem wyciek w swojej alfie 159 1.9 JTD 150KM z 2007. Znajduje się na przewodzie który wychodzi z pompy i biegnie koło silnika do maglownicy. Płynu ubywa niewiele ale raz w miesiącu muszę dolewać do zbiorniczka. Wyciek na wysokości ok 15 - 20 cm nad pompą. Czy da się jakoś naprawić ten przewód, czy muszę szukać nowego? Znalazłem zdjęcie takiego węża i zamieściłem na nim prawdopodobne miejsce wycieku. Załącznik 237501
Hej, w ramach przestrogi pozwolę sobie dodać, że wymiana zbiorniczka dotyczy również AR 159 1.75 TBi.
Moja jest z 2011 roku, zbiorniczek był pozmianowy, lecz po 5 latach, nagle zaczął się pienić płyn w zbiorniku i wywalać pod korkiem mocno, aż w ciągu kilku dni wspomaganie wręcz padło. Auto miałem na gwarancji, więc na koszt ASO wymieniono pompę wspomagania, lecz nic to nie dało - płyn dalej się pienił ("geniusze" z ASO powiedzieli że tak ma być). Wkurzony kupiłem nowy zbiornik i płyn (miałem zielony i kupiłem tez zielony) i sam przed domem bez żadnych narzędzi w 30 minut wymieniłem zbiornik i przepłukałem cały układ i zalałem nowy płyn i... spokój, cisza, wspomaganie działa bez zarzutu.
Z ciekawości flexem rozciąłem stary zbiornik i wiecie, co w środku powinno być cylindryczne sitko (białe - w nowym zbiorniczku takie jest), lecz w moim zbiorniku pozostało tylko kawał postrzępionej membrany a sitka całkowicie brak - wyglądało to jakby sitko zostało niemalże wyrwane!
Mój wniosek jest taki: po pierwsze, jak coś wam nie gra we wspomaganiu, ZAWSZE wymieniajcie od razu zbiorniczek, a po drugie, nieważne jaki macie zbiornik, nieważne jaki silnik, nieważne jaki płyn - po prostu najlepiej dla świętego spokoju co 3-4 lat wymienić należy zbiorniczek i przepłukać układ, zwłaszcza że kosztuje to grosze (ja dałem za zbiorniczek i płynu chyba ze 2l w sumie ze 250 zł).
Pozdrawiam.
Wymiana zbiorniczka co 3-4 lata? Dobre :D
Tzn?
No przecież to byłaby paranoja z tą wymianą zbiorniczka co 3-4 lata. Nie ma żadnego uzasadnionego ekonomicznie ani przede wszystkim techniczne powodu, aby to robić ponownie jeśli wymieniło się już wadliwy na poprawiony. Zbiorniczek po wymianie dożyje końca dni samochodu, w pozmianowym nie ma się co zepsuć. To tak jakbyś chciał dobry zbiornik płynu chłodniczego albo płynu hamulcowego wymieniać co parę lat. Taki sam efekt. Żaden.
płyn już Ci odpowiedzieli koledzy. cena ok 50zł/l zielony GI/R, a czerwony to chyba jest połowę tańszy. w układzie jest coś ok 2L, może trochę mniej, już nei pamiętam.
trochę wcześniej było o zbiorniczkach, ale widze nie chce się poczytać kilku ostatnich stron wątku...
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2030167
pewność że jest poprawiony będziesz miał jak weźmiesz ten ostatni z grudnia 2009, poprzednia wersja to był 2006r i on raczej nie był jeszcze poprawiony. najpierw jednak popatrz sobie na swoim na datę wybitą na zbiorniczku, bo bardzo wiele alf ma wymienione zbiorniczki na nowe.
- - - Updated - - -
mi się wydaje że po prostu miałeś pecha z tym sitkiem. moze był brud, stawiał opór i porozrywało CI to sitko? pierwszy przypadek taki na forum chyba, a te zbiorniczki (takie same) są na pewno w 2.4JTDM od zawsze, i możliwe że we wszystkich innych wersjach silnikowych oprócz 1.9JTDm.
ja sam zmieniałem zbiorniczek i płyn jak u mnie w TBi wspomaganie zaczęło wyć i gumować, ale to nic nie pomogło - stary zbiorniczek po otworzeniu był idealny, no trochę brudku na sitku i tyle. ja bym nie wymieniał co 3-4 lata - wiesz, na tej zasadzie to doszlibyśmy do absurdu że 20% części w aucie profilaktycznie wymieniać, bo wiadomo że prędzej czy później się zepsują (łożyska w skrzyni m32, podnośniki szyb tylnych, wahacze, opony co sezon, bo stare to juz moga być nadwyrężone itp itd) - nie o to chodzi - naprawia sie raczej jak się zepsuje, inaczej byś oszalał i zbankrutował. wygodniejszą i tańszą metoda od tego co proponujesz byłoby chyba kupowanie (czy raczej leasingowanie/wynajem) nowego auta, pojeździć 3 lata, oddawć i brać nowe. świety spokój.
Nie czytales uwaznie. Ja mialem pozmianowy. I sie zepsul. Sitko zostalo calkowicie wyrwane wraz z plastikiem ktory je mocował. Moze mialem pecha. A moze to jakis blad konstrukcji. Moja rada dotycząca wymiany jest dla ludzi ktorzybchca miec spokoj ze wspomaganiem i wola zapobiegać zamiast leczyć. Od zlego przeplywu plynu padnie i pompa i maglownica wuec wole dac 100 za zbiorniczek z czystym sitkiem co jakis czas i miec spokoj niz wymienisc pkmpe za 2500. Ale co kto woli.
- - - Updated - - -
Opony czy lozyska oczywiscie ze jak sie zapsuje. Ale jak plyn zle krazy przez problem ze zbiornikiem to ci szybko padna inne rzeczy typu pompa wiec ja wole zapobiegac niz leczyć. Pofpbnie np czesci zawieszzejia eymieniam na pierwsza znak ze cos nie tak bo np slaby wachacz wplywa na wiele innych rzeczy i potem koszty rosna.
P.s. Opony niektorzy zmieniaja co sezon. Ja jak zejde do 4 mm to kupuje nowe.
- - - Updated - - -
Leasing czy wybajem to dla mnie wynalazki ktory mnie nie interesuja. Auto chce miec swoje.
Czyli ze w aucie z 2011 byl stary zbiorniczek?!
P.S. No przymierzam sie do zmiany bo rodzina przerasta Alfe. Niestety.
Witajcie,
Samóchód Brera 2 .4
W styczniu regenerowałem maglownicę, po założeniu maglownicy wspomaganie na zimnym do 1min chodziło bardzo lekko, nie było gumowania. Po rozgrzaniu pojawiało się gumowanie + tarcie, które było słychać w kolumnie kierownicy.
Niedawno oddałem maglownice na gwarancję i otrzymałem szybko inną(drugą). Teraz wspomaganie według mnie działa ciężko i jest cały czas gumowanie, nie ważne czy na zimnym czy ciepłym.
Olej Lotos ATF IID
W zbiorniczku jest sitko na swoim miejsu
Układ odpowietrzony
Płyn się nie pieni, nie bulgocze
Pompa nie wyje
Nie wiem czy jest sens wymiany zbiorcznika ? Ponieważ akcja dotyczy 1.9. Ręce opadają, 190 stron o tym problemie
Zastanawiam się nad wymianą pompy
Najpierw zmień olej na D3.
Za "gumowanie" odpowiada niewydolna pompa wspomagania. Tylko i wyłącznie. Po rozgrzaniu oleju zaczyna tracić wysokie ciśnienie.
Przy okazji wykryłem powód wypadania sitka z prowadnicy. Typowo włoskie. Miedziana rurka wewnątrz krućca powinna być na tyle wciśnięta aby blokować sitku swobodne wysuwanie się. Powinna, a często nie jest.
Z tym gumowaniem to nie tylko pompa - akurat w poprzedniej to był stary płyn. Ubytek 100 ml uzupełniłem nowym i taka mieszanina powodowała gumowanie. Porządne płukanie rozwiązało problem.
U mnie gumowanie zniknęło po regeneracji maglownicy, więc byłbym ostrożny przy stawianiu diagnozy na pompę odnośnie gumowania.
ile za regeneracje ?
Za pierwszym razem, gdy wymieniałem maglownicę na regenerowaną stary magiel nie ciekł. Po prostu nagle uszczelnienie puściło. Niestety ten wytrzymał rok, po czym zaczął sączyć się olej i musiałem go zregenerować. Chytry 2 razy płaci. Jeśli wyciek powoduje jedynie zapocenie, to nie ma to wpływu na ciśnienie w układzie. Jest to po prostu pomijalnie małe. Chyba, że uszczelnienie tłoka wewnątrz maglownicy puściło i olej w znacznych ilościach przecieka z jednej strony tłoka na drugą, wtedy będziemy mieli stratę ciśnienia.
Pracuję od paru lat w hydraulice siłowej, więc wiem jak to działa.
Ostatnia regeneracja obejmująca: demontaż, regenerację wraz z zebraniem materiału z tłoczyska (delikatna korozja), montaż, 1 nowy drążek, osłony i olej kosztowała mnie 1300zł. Wiem, sporo.
Ciężko + gumowanie. Przynajmniej w porównaniu do maglownicy po regeneracji.
Zastanawiam się czy rzeczywiście Olej może powodować takie niepożądane działanie układu... Zaryzkuje chyba z zakupem nowej pompy. Gdzie regenerowąles maglownice ?
Każdy układ hydrauliczny produkuje zanieczyszczenia, które krążą po układzie w oleju przyspieszając zużycie głównie pompy, ale też innych elementów. W układzie wspomagania rolę filtra pełni jedynie sitko w zbiorniczku, które prawdę mówiąc nic nie daje. Wypadałoby zatem wymienić co kilka lat olej i przepłukać układ. Zresztą jest to najtańsza czynność serwisowa.
Maglownicę regenerowałem w Zbynio Team w Łodzi. Tzn. oni zdemontowali i wysłali do zaprzyjaźnionego warsztatu zajmującego się regeneracją, a następnie zamontowali. Zależało mi na tym, żeby sami wszystko załatwili, żebym w razie problemów nie ponosił kosztów ponownego demontażu itd.