Alcest a co ze skręcaniem? Przy większym dystansie koła nie będę obcierać o nadkola? Bo jak rozumiem dystansami po prostu zwiększasz rozstaw.
Printable View
Alcest a co ze skręcaniem? Przy większym dystansie koła nie będę obcierać o nadkola? Bo jak rozumiem dystansami po prostu zwiększasz rozstaw.
Tak dystansami, bądź ET zwiększa się rozstaw kół. Jeśli wszystko zrobione jest w ramach rozsądku nic nie powinno ocierać. Najczęstsze ocieranie w tym przypadku występuje z tyłu o rant nadkola/błotnika, ale to już kwestia bardziej złożona, bo dochodzi do tego profil opony oraz jej szerokość. Jeśli chodzi o mnie to nie zamierzam montować tulei dystansowych większych niż 15mm na jedno koło, co daje na prawdę pozytywnie odczuwalne efekty podczas pokonywania zakrętów, a także lepsze odczucia estetyczne, o których tyle się tutaj pisało :) No, ale gorzej jest podczas parkowania przy krawężniku...Cytat:
Napisał SEm
Pozdrawiam.
- Rafał
Tak myślałem. U mnie to już nic nie zrobię. Jedno co myślę to wywalić te obniżające -15 i wstawić progresywne nie obniżające albo całe na gwincie. Pierwsza opcja tania ale nie elastyczna, druga droga (ok 4000-5000) ale pozwala na zmianę. W opcji są jeszcze nowe amortyzatora KONI FSD i sprężyny na 0 za jakieś 1000 mniej zestaw od gwintu ale mam za to super amortyzatory i da się jeździć po Polsce :lol: .
A jakie ET mają te felgi, które posiadasz? Może dałoby się u Ciebie jakieś tuleje dystansowe zastosować, np. 5 - 10mm.Cytat:
Napisał SEm
Pozdrawiam.
- Rafał
Gdzie szukać tego parametru? Przy 225/40/18 da się skręcać przy większym profilu już obciera o błotnik więc przy wysunięciu na dystansie boję się że będzie tak sami.Cytat:
Napisał alces1
SEm ?? masz zimówki na zime ?? 225/40/18??
jeśli tak to czy one wogóle coś dają??
bo spotkałem sie z opiniami ze to za duza i za szeroka guma i tak na prawde nie poprawia az tak bezpieczenstwa...??
dzieki kilku opiniom prawdopodobnie kupie stalowe felgi 15 lub 16 i zwyczajne dumy 195/60 i bede cala zime plakal jak to bedzie kiepsko wygladac....
ale caly czas nie podjalem decyzji ....
jak wybule ponad 2000 zl za 4 duze zimowki - zaloze na moje felgi i sie okaze ze gowno daja - to wtedy bedzie kicha....
Ja mam na zimówce 17/45/215 i dają radę - jeździłem na mniejszych, węższych i na dzień dzisiejszy obalam teorię, że za szeroka ma gorsze właściwości... To nie Rally, że trzeba zwiększać siłę nacisku koła poprzez wąziutkie gumy - samochód waży wystarczająco żeby wsadzić szerszą zimówkę.
Latałem już po dużym śniegu, lodzie, kostce (Walim :P ) więc pełny test zimówek mam za sobą - jestem zadowolony...
Aczkolwiek gdybym miał zakupić nowe felgi+opony, to rozsądek nakazałby chyba 16" (na alusach oczywiście).
AHA - jeśli chodzi o te praktyczne wady/zalety. To trzeba dodać, że szersza opona przeważnie ma dłuższą żywotność bieżnika...
No fakt, w przypadku Twojego ogumienia różnica względem standardowego rozmiaru opon jest na prawdę spora. Twoje koła mają o 15mm większą średnicę niż seryjne.Cytat:
Napisał SEm
Natomiast ET powinno być podane na wewnętrznej stronie felgi.
W przypadku Twojej Alfy i tych kół dobrym rozwiązaniem byłyby błotniki z modelu GTA.
Pozdrawiam.
- Rafał
Mialem na 156 klekocie - 205/55/16 zalozylem 215/45/17 i ..... przedtem auto jechalo przepisowe 205-210; a na 17 190 z oporami, jazda z wcisnietym gazem do podlogi aby cos wyrzedzic , potem kupilem 159 i problem zniknal :)
A no właśnie... U mnie działa to w druga stronę- jak mam jechać poza Lublin to jestem uradowany :P Jazda po mieście to niestety mordęka dla mnie i dla samochodu ;//Cytat:
Żartowałem oczywiście bo wiem jak gdzie indziej wyglądają drogi i to jest po prostu porażka i brak słów, sam jak mam jechać np do Wrocławia czy inne miejsca gdzie drogi przypominają poligony to jade moim drugim autem bo Gtv-ki mi szkoda...
Napisał grzybii
I to jest kolejna sprawa. W GTV mam dość niespotykany motor jak na ten model- 1.8 144KM. Na letnich WALCACH- 245/45/17 ledwo dobijam do 200 km/h. Przyśpieszenie także lest duużo gorsze niż na założonych teraz 16". Do 3 tys.obr. samochód praktycznie stoi w miejscu.Cytat:
Napisał chunkpunk
Ale jak już się rozpędzi to na zakrętach nie trzeba zwalniać :lol:
P.S Widzę, że temat przypadł Wam do gustu :mrgreen: