Dzięki za odpowiedź ale potrzebował bym też z samej regeneracji powyższych informacji.
---------- Post added at 23:00 ---------- Previous post was at 19:52 ----------
Praktycznych porad:)...
Printable View
^up^
Witam,
też miałem wyciek zimą - na szczęście tylko z górnej głowiczki. Zamówiłem zestaw uszczelek - ok. 50 zł i bez wyjmowania pompy z auta
wymieniłem pod górną głowiczką - zero wycieku dotychczas/ Czas operacji ok. 1 godz. na spokojnie. serwis Bosch na tel 1 tys. zł
tyle, że jest gwarancja :) i próba wydajności i ciśnienia.
Pozdrawiam
DF
Witam,
pompę bez problemów da się wyjąć bez demontażu rozrządu i kolektora ssącego, ja swoją wyjmowałem już trzy razy, raz z powodu wycieku z kopułek dwa raz z powodu wycieku z simeringu wałka pompy tu trzeba uważać aby kupić odpowiedni (powód ponownego demontażu) oryginalny simering ma dwie "wargi" od wewnętrznej strony tej po której obraca się wałek, oringi na kopułce wałka wymienia się również bez problemowo. Jeśli chodzi o odkręcanie śrub mocujących kopułki trzeba się trochę przyłożyć ale ogólnie bez problemów da radę. Koło napędowe pompy ma cztery otwory dwa nagwintowane dwa nie, we wszystkie otwory jak dobrze pamiętam wkręca się śruby m6 potocznie mówiąc na klucz 10, nagwintowane otwory służą do ustawienia odpowiedniej odległości koła od mocowania pompy, pozostałe służą do przykręcenia i unieruchomienia koła pompy. Wałek pompy jest stożkowy więc niema obawy, że coś malutkiego np. klin odpadnie podczas demontażu, jeżeli pompa nie będzie chciała wyjść a raczej nie będzie chciała to trzeba jej lekko młotkiem pomóc uderzając w wałek od strony koła oczywiście z założoną nakrętką aby gwintu nie uszkodzić. Pozdrawiam
Witam
Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie mogę kupić zestaw uszczelek do pompy wysokociśnieniowej do AR 156 1,9 JTD 115km ??? Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Krzysiek
Witam właśnie i moją Gt 1.9.jtddoczekałał się poważniejszych wydatków sprzęgło,rozrząd osłony mieszków czyszczenie egr kilka drobnych rzeczy jak również uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia ,przy okazji zmiany sprzęgła oraz rozrządu wyszło ze cieknie ,wiec cóż zostało trza robić ,i znalazłem firmę w Krakowie na ul.centralnej :diesel serwis" i za regeneracje pompy krzyknęli mi 450 zł ,jak uważacie to dobra cena?
Jeżeli tylko uszczelnienie do zrobienia to koszt - 80 zł komplet naprawczy. Reszta to kwestia zdjęcia pompy, rozebrania i złożenia jej.
Dokładnie, komplet uszczelniaczy, nowa nakrętka na wałek pompy, trochę wolnego czasu...