Spalanie 1,9 TDI 90 i 116 KM W trasie plasuje się na poziomie 4,5 l na 100 a w mieście 6-7l na 100. To są fakty sprawdzone empirycznie. Takie spalanie miał gulf mojej żony, passacior teścia, octavia kumpla i moja A4.
Printable View
Temat do kosza sie nadaje, bo po wypowiedziach widać, że tak samo jak Ty nikogo nie przekonasz do Golfa, czy Opla tak samo nikt Ciebie nie przekona do Alfy. Trzeba samemu zrobic rachunek w głowie. Auta jak auta. Jak kupisz cos taniego to bedziesz klnąć i co tu wiecej pisać.
CodeMaker - koniowi pan to tłumacz :D
Nie ważne skąd jesteś, znajdziesz w okolicy bliższej czy dalszej jakieś Alfy na sprzedaż. Jedz, obejrzyj wstępnie, zrób rundkę i zobaczysz jak się tym jeździ i siedzi. Musisz sam zbadać organoleptycznie.
Ja szukając auta dla siebie nie brałem pod uwagę Alfy. Jedyne włoskie auto to Stilo, francuskie też tak nie za bardzo. Obejrzałem kilka Golfów IV, coś z japończyków i innych niemców... wszystko miało raczej ponad 10 lat, trąciło myszką, nudne, oklepane, smutne środki i ubogie wyposażenie..... W komisie stała Alfa 147. Trochę strucel, zjeżdzona. Wsiadłem i się zakochałem w tym modelu. Często jadąc gdzieś wybieram dłuższą trasę by nacieszyć się jazdą :)
Mhm, wiem. One wszystkie zawsze mają takie samo spalanie niezależnie od różnic w masie samochodu. To, że bardzo dziadując da się do takiego wyniku dojść, to wiem. Widziałem też na złomie rozebrany "niezniszczalny" silnik 1,9 TDI po takim eko-drivingu. W 1,9 JTD jak się uprzesz to też dojdziesz do niskich wyników spalania, ale to będzie tak samo zdrowe dla silnika jak w hitlerwagenie.
Aha, jak wyćwiczysz eko-jazdę tak, że spalanie dojdzie do ujemnego*, to chętnie odkupię nadmiar ropy po atrakcyjnej cenie. :lol:
*prędzej czy później każdy właściciel octavii czy passata dochodzi do tego etapu, to tylko kwestia wiary. :haha:
Nie muszę czytać żeby wiedzieć(słyszeć) jak mój zawias działa :)
Oczywiście, że jak ktoś zamontuje wachacze firmy QPA czy jak to tam się pisze, to nie pożyje to to i później pisze jeden z drugim, ze przejeździł 5-10kkm.Cytat:
Ja nie twierdzę, że u każdego i każdej marki zawias wytrzyma 5, 10 czy 15 tysięcy, ale chyba niema co Kolegi oszukiwać, że takie hece się nie zdarzają.
147/156 nie są jakimiś nadzwyczaj bezawaryjnymi i tanimi w eksploatacji autami. Szczególnie porównując je do golfa IV TDI 90 koni!
A wydając 30% więcej jeździć 6x tyle...
Krusz i teraz Cie zjedzą. Tak samo jak mnie jedli na tym forum jak pisałem to samo co Ty..
Jak widać nasi rodacy to bogaci ludzie ;) ale kto bogatemu zabroni ?