Witam jako właściciel kilku włoskich w tym 2 TS-ów i doświadczeniem w branży moto 10 lat współpraca z warsztatami widziałem już z 10 jak nie więcej silników TS z zajechanymi panewkami z przebiegami poniżej 200 tys. Jedno jest pewne po kupnie proponuje wymienić panewki chyba że wiemy że ktoś to zrobił za nas. Te silniki mają problemy z smarowaniem panewki się w nich wycierają stopniowo niczym w reno dci (lektura http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-tys-km/g09f9d) znam ludzi co maja po około 300 tyś i nie robili panewek ale znam tez takich co mają po 130 tys i po silniku. Krótko mówiąc jeśli nie były robione panewki proponuje zdjąć miskę wyjąć panewki i obejrzeć zwłaszcza te górne na 100% będą miały ślady zużycia a jazda dalej z takimi to loteria. Sam dopiero co wymieniłem w swojej nowo zakupionej alfie (przebieg 173 tyś) i wyglądały słabo, wcześniej miałem Lybre 1.8 po 130 tyś i tez miała już widoczne zużycie. Co do silnika 2,0 CF3 w 166 w konfiguracji z skrzynia 6 biegową radzi sobie całkiem dobrze miałem też 156 2.0 CF 2 i w/g mnie 166 jedzie lepiej z dołu jest szybsza reakcja na gaz nie wiem czy to zasługa silnika CF3 czy skrzyni 6 biegów czy bóg wie czego. Wariator do wymiany standardowo przy rozrządzie.