A czy wymieniałeś kiedykolwiek olej w skrzyni ?
Wiem, ze to co piszę jest nie popularne, ale olej w skrzyni należy wymieniać co około 80-100 kkm. producent oczywiście tego nie zaleca, bo i po co .
Printable View
Pewnie siadają synchronizatory biegów bo przedtem zgrzytało lekko gdy wrzucałem 2 teraz już słychać czasami na 3 i 4. :( Boję się że koszty takiej naprawy mogą pochłonąć połowę wartości samego auta, przecież to selespeed. :( już widzę jaką wstępną wycenę dostanę od specjalisty. Niby mechanicznie jest jak manualna, ale ja się na mechanice nie znam. Dlatego pytałem o jakieś zapobiegawcze środki. Ale widzę że będzie nie wesoło... :(
No i na obecnych mrozach też jest wszystko idealnie.
Więc śmiało można go lać.
Do skrzyni JTD tylko w pełnisyntetyczny olej przekładniowy, zresztą Pablo powinien to wyjaśnić dlaczego. Ze swojej strony dodam tylko, że różnica w cenia za 1l to raptem może 10zł więc nie ma co oszczędzać. Sprawdzone w zimowych warunkach.
Nie wiem jaki tam masz dokładnie JTD, ale ja do swojego wlałem 75w80gl5 bo na tym valvo durablend 75w90gl5 skrzynia w zimie ciężko chodziła.
Witam,moje pytanie jak się sprawuje ten olej http://allegro.pl/olej-przekladniowy...882246952.html bo chciałbym wymienić ,może się ktoś wypowie kto na taki wymieniał,bo w/g książki taki ma byc chyba że się mylę.