U mnie zaświeciła się raz przed tygodniem i teraz już nie świeci. Przy wymianie opon na letnie wydawało mi się, że jest ich jeszcze sporo, ale to było jakieś 5 tyś km temu, chociaż ja już mam zrobione prawie 70 tyś km na pierwszych klockach :)
Printable View
U mnie w Veloce przy 27tyś km byłem na przeglądzie 2 lata, klocki były bliskie zjechania do czujnika więc za wczasu je wymieniłem. Styl jazdy dynamiczny, 80% miasto, tak więc u Ciebie 36tyś km brzmi też OK - nawet jeśli jeździsz spokojnie to masa Stelvio większa robi robotę. Pamiętaj że to auto z automatem, też zależy czy hamujesz biegami czy tylko bazujesz na hamulcu, w moim przypadku mimo że hamuję zawsze z manetkami tak szybko poleciały. I to większe klocki (330mm tarcze), Ty masz które? Mniejsze pewnie jeszcze ciut szybciej polecą.
Ja mam 93 600 km na nalatane. Głównie na trasie. Klocki jeszcze nie wymieniane. Mam jeszcze jakieś 20-30% grubości
W Stelvio są tylko tarcze 330mm, oczywiście oprócz Q.
Dzisiaj wymieniałem klocki i z tylu od środka były starte do zera a zewnątrz miały jeszcze z 30%. Z przodu były równo starte do 30%.
Widać ze klocek stal w jazmie, i kontrola trakcji chyba je szybko wykańcza.
Po założeniu nowych klocków sypało błędami nie działał ABS i musiałem MESem kalibrować.
Do wymiany tylnych ustawiłem serwis z poziomu menu w aucie.
U mnie minęło 20tys km i zaświeciła się kontrolka. Absolutnie nie mam pretensji, na klockach nigdy nie biłem rekordów przebiegów, a w Alfie to już zupełnie nie spodziewałem się dużego przebiegu. Głównie miasto, jak trasa to definitywnie też nie ecodriving
Kilka dni temu Zmieniłem EBC Yellowstuff na Ori klocki w Guli z racji tego ze piszczały przy lekkim hamowaniu. po 2-3 dniach tarcza wyglądała tak:
Załącznik 271997
Załącznik 271998
Na pierwszy rzut oka wygląda mi na to ze ori klocek jest prawdopodobnie węższy od EBC i nie hamuje po całej płaszczyźnie tarczy a możne tarcza przez klocki EBC była odrobinę bardziej starta na brzegach (możne i przez to hamulce piszczały) i teraz ori klocki nie stykają tam. Nie mam zielonego pojęcia.
Z tylu tez czeka mnie wymiana z EBC na zwykle bo piszczą a nie planuje w tym roku jeździć po torze. Klocki kupowałem na stronie producenta.
Na Ori klockach i nawiercanych Zimmerman'ach jest cisza.
Dziwne, no raczej węższe nie są bo nawet jeżeli masz inne tarcze, to średnica jest taka sama, a nie jest normalnym objawem żeby klocki współpracowały tak z tarczą, żeby zostawiać dwa paski, świadczące o tym, że powierzchnia współpracy jest mniejsza, co moim zdaniem przekłada się na mniejszą skuteczność hamulców
Po około 200km zrobiłem te zdjęcia i fakt nie powinno tego być. Widocznie powierzchnia tarczy lub klocków nie jest taka sama. Wczoraj wymieniłem z tylu na ori i przestały piszczeć. Porównałem wcześniej czy powierzchnia stykająca z tarcza jest taka sama i jest.
Zobaczę czy z biegiem czasu te paski znikną i czy pojawia się tez na tylnych tarczach...
"Jeździć i obserwować":cool:
Witam, orientujecie się kto jest producentem OE klocków do naszych aut? Chodzi mi o stelvio ale to jeden czort pewnie. Poza OE co sądzicie o klockach zimmermann, brembo i ferrodo? Róznica w cenie między tymi a OE to około 300 zł za komplet na obie osie, niby nie dużo ale miałbym wymianę "gratis". Pozdrawiam
Orientujecie się czy hamulce z 280tki pasują p&p do wersji 200ps? Zwrotnice różnią się między wersjami RWD i awd. Pytanie czy któraś RWD miała większe hamulce, np. Diesel ?
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka