O ile sie nie myle można na kompie podłączonym do autka sprawdzić np.Esi Tronic Bosha:)
Printable View
No to trzeba na kompie zrobić reset silnika krokowego. Kiedyś, jak mi zassał lewe powietrze po pęknięciu kolektora to też obroty były bardzo wysokie. Po resecie, jak ręką odjął.
I nie próbuj więcej pozostawiać tego przewodu bez zaślepiania bo wtedy silnik zasysa lewe powietrze bezpośrednio do kolektora ssącego.
Nie, założyłem spowrotem tak jak być powinno. A czy jest możliwość podczas tych wysokich obrotów podejrzeć czy silniczek krokowy jest uchylony? Chodzi mi oto czy jak jest silniczek krokowy uchylony to śruba regulacyjna też nie dotyka korpusu przepustnicy.
I jeszcze jedno, wyczyściłem przepustnicę na błysk, ale przy całkowitym zamknięciu (śruba regulacyjna popuszczona, przepustnica sterowana linką) patrząc pod światło widać szczelinę na prawie całym obwodzie czy tak być powinno czy powinno być idealne zamknięcie.
Tej śruby nie powinieneś ruszać. Kolega bubu321 - nasz wybitny elektronik diagnosta- wiele razy pisał, że po takim ruszeniu trzeba resetować parametry. U mnie też jest światło na obwodzie przepustnicy. Musisz koniecznie podjechać do kogoś, kto ma komputer i zna się na diagnostyce alfy.
Wg mnie masz okazję zrobić to równolegle w jakimś dobrym warsztacie - może wtedy będzie taniej. A rozrząd to jest zawsze priorytet bo jak dojdzie do kolizji to masz silnik do remontu.