Nie jestem specem, ale z tego co wyczytałem to co 60tyś. km ma prawo się zepsuć/zabrudzić. Jak byś wymieniał to kup Bosch, a nie tak jak ja jakąś podróbke, a póżniej zbędne problemy.
Printable View
Nie jestem specem, ale z tego co wyczytałem to co 60tyś. km ma prawo się zepsuć/zabrudzić. Jak byś wymieniał to kup Bosch, a nie tak jak ja jakąś podróbke, a póżniej zbędne problemy.
zrobiłem test, odpiąłem przepływkę i efekt ten sam, nie ma rożnicy czy odpięta czy też podłaczona przy ok 2500obr silnik sie zadlawia. Jakieś pomysły?
no to jak nie ma różnicy to chyba z przepływką coś nie tak
POzdrawiam KULI
założyłem bosha, problem znikł. trzeba było tak odrazu...
bo w tym silniku nie ma zmiennej geometrii turbiny.
U mnie jest.
bo we wszystkich AR156 2,4 JTD 136CV CF2 jest , tylko sterowana nadciśnieniem w turbosprężarce (ecu nie ma władzy nad tym, sterowanie full mechaniczne) , dopiero w nowszych 140CV CF3 jest sterowana przez centralkę wtrysku - elektrozaworem VGT
marianny 2,4 JTD 130CV miewały turba bez geo
W mojej alfie 156 2,4jtd która kupiłem 2 tygodnie temu dzieje sie coś niedobrego... Mianowicie wyprzedzałem ostatnio i kiedy na trzecim biegu doszedłem do około 3,5K obr. zaświeciła sie marchewka i auto straciło moc, nie zgasła ani nie szarpneła tylko poprostu przestała przyspieszać nie mam pojecia co sie stało ale tera marchewka zapala sie odrazu po odpaleniu albo jak przekrocze ok 3k obr. Czy to ma zwiazek z mrozem bo ostatnio jest między -10 a -25st? BARDZO PROSZE O POMOC
niewłaściwe ciśnienie doładowania ,
możliwy problem z zacinającymi się kierownicami spalin w turbinie \ uszkodzony wężyk sterujący geometrią \ problem z gruszką sterującą geometrią \ problem z czujnikiem MAP (najmniej prawdopodobny)
najlepiej podłącz pod komp diagnostyczny i odczytaj błędy z pamięci