Zobacz na rok produkcji swojej alfy, a autor chce kupić 159. Chyba nie myślisz,że kluczyk będzie zapalniczką ogrzewał. W moim golfie IV nawet przy -4 mam kłopoty z kluczykiem (no ale rocznik 1998), a alfa traktuje to jak żart.
Printable View
Przepraszam kolego za wtrącenie, ale co ma piernik do wiatraka - AR 159 nie ma typowego kluczyka (dla uszczegółowienia - kluczyk jest schowany wewnątrz pilota ale jest traktowany jako awaryjny). Zamiast kluczyka do stacyjki wkładasz calego pilota więc jeśli kolega pyta o konkretny model tj. o Alfę 159 to nie bredź o podgrzerwaniu kluczyka - chyba, że chcesz stopić plastikowy pilot - życzę powodzenia.
ja nie podgrzewam obudowy kluczyka tylko kluczyk, grot -_- , odmrażać nic nie daje bo zamki zamarzają w środku , sprawdzałem, poza tym mowie jak to jest u mnie a nie w 159 tkce wiec nie wiem o co zaraz halo
do tego nie pisze bzdet w Bmce e39 i vectrze c nie ma takich problemów, z zamkami i sklejaniem się uszczelek drzwi, a nic nie smarowałem i niczym nie psikałem
jak to nie daje nic odmrażanie??? Co ty wypisujesz? przecież odmrażacz własnie dociera do środka zamka... co ma niby zamarzać jak nie srodek??? Oprawka:))?
Podgrzewacz kluczyków:))) zapamietajcie goscia, od niego auta kupować jakby co NIE NALEŻY.
Wejdziecie na minę:))
I nie pitol o vectrze: mam w rodzinie takie auto, z ostatniej serii produkcji. W silny mróz zamarza uszczelka jak nic:)
To jest GUMA. Wilgotna guma, jak scina mróz, zawsze zamarza. Czy to be em wu czy nie be em wu.
Co za typ.... co za teksty:)
Przepraszam, że się wypowiem w tym wątku na temat (bo od drugiej strony dyskusja jest mało merytoryczna), ale jeżeli kolego Kimi chcesz spytać o opinię kogoś, kto naprawdę użytkuje 159 w warunkach krajów północnych (konkretnie Norwegia) i będzie miał praktyczną wiedzę (a nie jak większość teoretyków zabierających głos w tym wątku), to proponuję skontaktować się z kolegą Spike'm. O ile wiem to jego 159-tka dość dużo czasu spędza po drugiej stronie Bałtyku, więc warto z nim porozmawiać.
I na litość boską nie zaśmiecajcie wątku BZDURNYMI i JAŁOWYMI dyskusjami o "wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" (tj. 159 vs S60), a dajcie się wypowiedzieć osobom, które coś wiedzą w kwestii użytkowania aut z tematu w warunkach norweskich/szwedzkich/finlandzkich zim, a nie tylko kierują się większą lub mniejsza sympatią do włoskiej czy szwedzkiej marki typując co byłoby dla kolegi Kimi lepszym wyborem.
Franek, ale niech facet dalej pisze, jak podgrzewa kluczyk i jak mu uszczelka w beemie nie przymarza a w alfie przymarza...
To tak fajnie sie czyta:))
Coś z tymi uszczelkami akurat jest, bo np. po myciu Peżo w środku na progach mam w zasadzie sucho i czysto, a w Alfie jest syf. W obecnej aurze jakieś 3-4 cm od krawędzi progu mam TOTALNIE uświnione. W związku z czym w jednym aucie trzeba smarować, bo się dostaje woda i brud, a w drugim nie.
Kolego Franek Strzelba - w pełni cię popieram. Rozmowa staje się paplaniną nie na temat. Skoro kolega Kimi pyta o konkretne modele czyli o AR 159 i Volvo S60 to nie piszcie o przykładach autach innych marek czy też i nawet jak zachowują się inne modele Alfy.
Do rac85 - Kolego jeszcze raz tłumaczę, AR 159, a o niej jest mowa w tym wątku, nie ma kluczyka podobnego do tego z AR 166 czy też większości innych aut. Ona ma, ogólnie mówiąc, samą obudowę i przy normalnej eksploatacji nie używa się grotu (do stacyjki wkładasz obudowę-pilota, otwierasz z centralnego zamka) więc to nie żadne "halo" tylko próba sprostowania, że to co piszesz totalnie nie jest w temacie pytania zadanego przez Kimi.
W temacie głownego wątku zerknij Kimi ne ten post:
http://www.forum.alfaholicy.org/show...&postcount=192
Witam ponownie.
Po przeczytaniu wszystkiego musze stwierdzic ze troche mi pomogliscie i troche sprawiliscie problem. 159 to zaje... piekny samochod i wolal bym szczerze jego niz S60. Jednak sytuacja sie troche skomplikowala i zostane przy tym aucie co mam czyli Scorpio ale juz zadecydowalem ze nastepne auto jakie kupie to na bank 159 no chyba ze wyjdzie cos nowszego i rownie pieknego ^^ (szczerze mysle jeszcze na Gulietta). Franek Strzelba co do ciebie to dzieki za nick do tej osoby ale pisze sie Finskich zim nie Finlandzkim. Wybacz ale takie moje zboczenia na punkcie Finlandii :p Tak czy siak bardzo dziekuje za pomoc i decyzja jest prosta. Czarna 159 (ew. Gulietta) z Bananowymi skorami 1.9JTD (chociaz mysle tez nad 2.5 JTD) =) A co do servisow tak jak bylo mowione no jest tu ciezko jaki kolwiek znalesc. Ja szczerze zadnego serwisu Alfy/Fiata ani zadnego z tej grupy nie znalazlem w Aalesund. Chyba ze zle szukalem
Jeśli giulietta to tylko biała.