Jaki jest koszt usunięcie DPF ? Rozumiem, że razem z usunięciem filra zaślepia się EGR? Nie wpływa to jakoś ujemnie na silnik ?
Printable View
Jaki jest koszt usunięcie DPF ? Rozumiem, że razem z usunięciem filra zaślepia się EGR? Nie wpływa to jakoś ujemnie na silnik ?
Czy po wywaleniu DPF spalanie rzeczywiście spadnie o około 1 litr ?
Ja jadąc nad morze i z powrotem miałem średnią 6.6.
Jak tu jeżdżę trochę po mieście i krótkie odcinki trasy mam około 7.2.
To dobrze ? Czy po wywaleniu DPF coś jeszcze z tego ściągnę ?
czyli po 20 tys. km. wydatek się zwraca...
A czy ten koszt to za samo wywalenie dpf, czy za przeprogramowanie auta do tych 188 km też?
Razem z programem - to byłoby zbyt piękne ;))
Samo wywalenie DPF tyle kosztuje. Jest to fizyczne usunięcie oraz programowe ( soft widzi że DPF jest cały czas w 100% wypalony ).
DPF możesz sprzedać później - 250-300zł dostaniesz bez problemu.
Po 20tys..... może się wcześniej zwrócić. Jak robisz w większości krótkie trasy po mieście ( jak ja ) i od czasu do czasu trasę, to szybko Ci się DPF zapcha. Wtedy wypalanie serwisowe w ASO - 300zł.
Przy braku DPF kupujesz też tańszy olej - Ja z DPF lałem MOTULA X-clean cena 200zł a teraz Motul x-cess 110zł :)
A Ty rozumiem robiłeś to za jednym zamachem ? Ile czasowo Ci to zajęło u Cinka ?
Czyli nawet po zwiększeniu mocy i momentu przy równoczesnym wywaleniu DPF da się obniżyć spalanie ?
Wywalenie DPF-a "rozluźnia" układ wydechowy dzięki czemu silnik mniej energii oddaje na wypchnięcie spalin z komór spalania. Dzięki czemu spalanie maleje, poprawia się także delikatnie charakterystyka silnika (lepsze wkręcanie się turbiny na obroty, lepsze zbieranie się auta "z dołu"). Średnio spalanie spada o ok. 10-15%, zarówno przy wersji 1.9 150 KM jak i 1.9 120KM.
Najpierw wywalilem DPF - jesień 2010 a remap zrobiłem na wiosnę tego roku. Czasowo pytaj Cinka bo słyszałem że teraz zdecydowanie szybciej da się zgrać oprogramowanie.
Spalanie mi spadło po wywaleniu DPF, po remap już raczej wielkiej różnicy nie widziałem ( ale szybciej się jeździ ).
Dwie wskazówki dla osób, chcących sobie zrobić taką rzecz, jak wywalenie DPF-a. Radzę go WYBIĆ wewnątrz, zostawiając puszkę filtra. Ponieważ każda 159 z dieslem jest wyposażona w DPF - podczas kontroli drogowej za granicą jeśli wścibski policjant zerknie pod samochód i zobaczy rurę zamiast puszki DPF-u - na 99% skończy się to sholowaniem z autostrady i koniecznością uiszczenia bardzo wysokiego mandatu. Przy pozostawionej puszce obecność DPF-u można sprawdzić praktycznie tylko za pomocą dobrego analizatora spalin.
I jeszcze jedna rzecz - wywalenie DPF-u i EGR-u bardzo odczuwalnie poprawia "dół" jeśli chodzi o przebieg krzywej momentu. Auto zaczyna mocno ciągnąć już od 1600 obrotów, praktycznie przy 1800-1900 turbina pokazuje już pełne doładowanie.