uważaj na tego "chińskiego mann-a":)
Printable View
Jeśli ktoś normalnie zmienia olej zgodnie z zaleceniami to nie ma absolutnie żadnego znaczenia marka filtra. Używałem zarówno Filtrona, Boscha, Knechta, Manna, K&N - żadnej różnicy. a jak komuś zaczyna brakować mocy i pojawia się komunikat LOP to raczej trzeba się przyjrzec jakim olejem jest zalane auto, kiedy był wymieniany i oczywiście głównie kondycji silnika, bo to pierwszy sygnał końca panewek....
Dzięki Maciek, że to napisałeś bo jeszcze trochę i zaczęli by pewnie niektórzy liczyć ile KM przyszło po jakim filtrze oleju itp...
Akurat mi chodziło o ogólnie pojęte bezpieczeństwo , dla kondycji silnika i żeby pani Garetta się nie wkurzyła :) .
PS> jakie oleje, przy jakim przebiegu lejecie do GT 1.9JTD ? chodzi oczywiście o wersje bez DPF. JA zalewam swój silnik Castrol Edge sport 5w40, przebieg 208.000km. silnik w bardzo dobrej kondycji.
Zalej sobie Millers 5W40 CFS i zdaj relacje akustyczne w porównaniu do Castrola.
O API nie musisz się martwić, bo Millers to "prawdziwy syntetyk".
Sprawdzona hurtownia - sprzedaje na Allegro. Ew. w pablogarage.pl też dostaniesz.
p.s.
filtr - a sam nie wiem jaki teraz mam ( czy bosch czy jaki inny )
olej - texaco havoline coś tam coś tam ( i działa )
( a mobil castrol itp kosztujące połowę tego co ich marketing jakoś nie bardzo mnie pociągają )
jakoś bardziej ( tak jak Maciek pisał ) zwracam uwagę na częstotliwość wymian niż na nazwę owych rzeczy
Selenia taka jak z instrukcji API i cała reszta 10w40 dwieście dwadzieścia dwa tysiące na chwile obecną ,a tak naprawdę kto to wie :) choć jest jakiś tam kwitek chyba brief :) , co 15 tys można ten olej zmieniać jest wymieniany wcześniej :)
Ojapier....:eek: panie Maćku dlaczego ?