Jeśli ktoś normalnie zmienia olej zgodnie z zaleceniami to nie ma absolutnie żadnego znaczenia marka filtra. Używałem zarówno Filtrona, Boscha, Knechta, Manna, K&N - żadnej różnicy. a jak komuś zaczyna brakować mocy i pojawia się komunikat LOP to raczej trzeba się przyjrzec jakim olejem jest zalane auto, kiedy był wymieniany i oczywiście głównie kondycji silnika, bo to pierwszy sygnał końca panewek....
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dzięki Maciek, że to napisałeś bo jeszcze trochę i zaczęli by pewnie niektórzy liczyć ile KM przyszło po jakim filtrze oleju itp...
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
Akurat mi chodziło o ogólnie pojęte bezpieczeństwo , dla kondycji silnika i żeby pani Garetta się nie wkurzyła.
PS> jakie oleje, przy jakim przebiegu lejecie do GT 1.9JTD ? chodzi oczywiście o wersje bez DPF. JA zalewam swój silnik Castrol Edge sport 5w40, przebieg 208.000km. silnik w bardzo dobrej kondycji.
BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................
Zalej sobie Millers 5W40 CFS i zdaj relacje akustyczne w porównaniu do Castrola.
O API nie musisz się martwić, bo Millers to "prawdziwy syntetyk".
Sprawdzona hurtownia - sprzedaje na Allegro. Ew. w pablogarage.pl też dostaniesz.
p.s.
filtr - a sam nie wiem jaki teraz mam ( czy bosch czy jaki inny )
olej - texaco havoline coś tam coś tam ( i działa )
( a mobil castrol itp kosztujące połowę tego co ich marketing jakoś nie bardzo mnie pociągają )
jakoś bardziej ( tak jak Maciek pisał ) zwracam uwagę na częstotliwość wymian niż na nazwę owych rzeczy
Selenia taka jak z instrukcji API i cała reszta 10w40 dwieście dwadzieścia dwa tysiące na chwile obecną ,a tak naprawdę kto to wiechoć jest jakiś tam kwitek chyba brief
, co 15 tys można ten olej zmieniać jest wymieniany wcześniej
![]()
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ojapier....panie Maćku dlaczego ?