-
Serwisantowi się popierpapier. Wymienił czujnik, który ja kilka dni temu wymieniałem na nowy BOSH czyli czujnik wału i nadal nie można odpalić a błąd czujnika wału nadal pozostaje. Czujnik wału nie może nawiązać połączenia z komputerem silnika. Natomiast popierdoczona jest elektryka w silniku (wiązka) i muszą szukać gdzie jest przewód - przewody rozerwane. No niestety czwarty wybuch kolektora narobił troszkę złego w elektryce. Koszt całkowity naprawy wyniesie tak jak ustaliliśmy 900,00 PLN
Ciśnienie w cylindrach mam słabe :/ czas będzie na wymianę głowicy bo obecnej nie będę dawał szlifować pod zawory. Koszt masakryczny.
-
Alfa chodzi jak nowo narodzona :)
Wymieniony wydechowy wałek rozrządu, ustawiony poprawnie rozrząd, nowa uszczelka pokrywy zaworów. Diagnostyka komputerowa = zero błędów :)
Koszt naprawy 979,00 PLN
Temat zamykam.
-
No i niestety dzisiaj foch :/ Nie chce zapalić a wcześniej objaw taki jak wcześniej czyli podczas jazdy zapaliła się marchewa i zgasła. Poczekałem aż ostygnie bo myślałem, że to czujnik wału, ale gdzie tam, jak nie odpala tak nie odpala.
Do ASO juz nie pojadę, mowy nie ma.
- - - Updated - - -
Odpaliła. Nakręcę kamerką filmik jak zachowuje sie silnik. Troszkę to dziwne, ale coś się z nim dzieje złego.
Co to może być kochani Alfisti, gdzie a raczej w czym tkwi problem.
http://www.youtube.com/watch?v=8OKMhnygBr0
Zastanawiam się, czy to aby nie cewki zapłonowe broją.
-
A co tym razem pokazuje FES - jest jakiś błąd w pamięci ECU?
-
Niestety nie. Żadnego błędu nie ma.
-
No to wygląda na to, że stara usterka powróciła.
Dokąd się całkiem nie zepsuje będzie trudno ustalić przyczynę.
Trzeba by go trochę pogonić z zapaloną marchewką i wykręcić świece - może któraś będzie okopcona to wtedy można by szukać na konkretnym cylindrze.
A kable mierzyłeś, jak radziłem?
-
Z kablami wszystko jest OK.
Problem zaczyna się, kiedy auto się porządnie rozgrzeje. Wówczas są problemy z odpaleniem po marchewie jeśli silnik zgaśnie.
-
A ten czujnik wału został wymieniony przez ASO na nowy, czy pozostał ten, który samodzielnie wymieniałeś?
-
Został mój nowy. W ASO też go podmieniali, ale nie było potrzeby zostawiania ich czujnika.
Czujnik mierzony na rozgrzanym silniku: 1024 Ohm na zimnym 924 Ohm
-
Chyba jednak trzeba by sprawdzić instalację między czujnikiem a ECU.
Może być też awaria samego ECU - mało prawdopodobne, ale możliwe.
Jak nie będzie chciał zapalić to sprawdź, czy jest iskra na poszczególnych cylindrach.