Brak mocy, kontrolka " have engine checked"
Witam, jestem tutaj nowy, ale chce podzielić się problem, który przydarzył mi się przedwczoraj, a wczoraj został rozwiązany. Może komuś się przydać i pozwoli zaoszczędzić cenny czas, pieniądze i oczywiście kupę nerwów. Mianowicie, przedwczoraj po odpaleniu auta przejechałem może 500m i magle kontrolka "have engine checked", błąd na kompie i gwałtowny spadek mocy- auto w ogóle nie jechało. Stało się to przy rozgrzanym silniku i obrotach ok 3000. Przejechałem tak 15 km do domu. Wskaźnik ciśnienia turbiny podnosil się dopiero od 2000 obrotów ale nie dochodził nawet do 0,8 bar. Doda, ze turbo było poddane regeneracji w styczniu tego roku i jest jeszcze na gwarancji. Następnego dnia rano wstałem i odpaliłem auto. Błąd wciąż był co mnie zmartwiło:( umówiłem się wiec do serwisu Fiat Alfa do znajomego i kazał wieczorem przyjechać. Ku zdziwieniu wieczorem jak odpaliłem auto trochę go przydusiło ale się udało. Błąd się pojawił ale jak ujechal 100 m Bella odzyskała moc o wszystko było ok. Zajechałem mimo to do serwisu. Komp wykazał błąd - ciśnienie turbo. Znajomy wykasował. Dodatkowo odkręcił dwie śrubki i wyciągnął czujnik ciśnienia doładowania. Okazało się, ze to była przyczyna awarii. Był cały pokryty nagarem. Wyczyścił, włożył i wszystko hula:) m nadzieje, ze komuś się to przyda.
P.S. Sorry, ze tak obszernie o szczegółowo, ale nie chciałem niczego pominąć.