magil, dla mnie to akurat byl plus, bo nie musialem sam swojego na gratowisko odwozic.
Printable View
Tak czytam o tych akumulatorach i widzę , że część z użytkowników ma problem z ładowaniem w swoich Bellach jeżeli co dwa lata wymieniają aku. Ja np. mam od początku oryginalny Alfy i hula do teraz a wiadomo , że jeździ się na światłach.
gosc z pomocy drogowej, ktory ostatnio mnie sciagal, mowil, ze to norma, ze pierwszy aku wytrzymuje 5 - 6 lat, a drugi juz zwykle tylko 2-3.[/QUOTE]
Nie wydaje mi się aby to była prawda. Przecież te akumulatory na pierwszy montaż też ktoś produkuje i z tego by wynikało , że do niektórych pakują np. lepsze płyty a innych na sklepy gorsze. Miałem poprzednio AR 156 i zamontowaną w niej normalną Vartę i hulałem 6 lat. Także raczej powątpiewam w te opowieści Panów z pomocy drogowej.
Niestety, to prawda. W części (jeśli nie we wszystkich) fabrykach dostarczających części są takie procedury. Części na pierwszy montaż są wykonane lepiej (OEM- jakby dawny, socjalistyczny gat. I ;) ) natomiast części na aftermarket to jakby II jakość. Z takimi procedurami spotkałem się u trzech producentów, z którymi miałem styczność i mogłem poznać proces produkcji...
No powiedzmy , że tak jest. Ale te aftermarketowe też wytrzumują np. 8 lat. Tak jak pisałem miałem AR 156 którą kupiłem z zamontowaną Vartą przejeździłem 6 lat i sprzedałem z dalej działającym akumulatorem. Także te aftermarkety też przy prawidłowym ładowaniu funkcjonują przez wiele lat.
Akurat w moim przypadku zupełnie ta teoria sie nie sprawdziła. W mojej Alfie z 2011 , oryginalny Magneti Marelli , powiedział dziękuję w listopadzie zeszłego roku , jak tylko zrobiło się chłodniej (miał 2,5 roku). Zamieniłem go na 2 letnią Centra Exide z samochodu , który sprzedawałem. Centra trzyma jak zła , a Magneti Marelli musiałem doładowywać co tydzień zanim sprzedałem auto.
Mój aku siedzi od nowości (czyli ma 7 lat) padł raz zeszłej zimy ale było parę tygodni po -20, -30 st. C więc miał prawo. Po naładowaniu hula do dziś ale pewnie ta zima go wykończy.
Problem jest inny po przeczytaniu wszystkich postów zgłupiałem co do firmy ale przede wszystkim pojemności i prądu rozruchowego. Istotnym jest fakt, że 99% jazdy to krótkie odcinki po mieście, często gasząc i odpalając samochód - co radzicie?
Silnik 1.9 JTDm 150 KM
77 - 85 Ah powinien bez problemu dać radę. O ile alternator w dobrym stanie.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Qrde to nie za dużo? Myślałem max o 74Ah, np:
http://www.strefakierowcy.pl/5234,bo...produkcja.html
Tez właśnie myślę nad 74ah.:750a akbo bosch albo varta chociaż z opini niby to samo:) ostatnio miałem w 156 2.4 centre futura fajny patent z asystans w cenie. Jak w zimie nie odpala to dzwonisz i przyjezdza kolo ci odpala a jak nie i wina aku to laweta.
A jak wygląda gwarancja aku z netu? W razie czego trzeba odsyłać? A w sklepie to wymieniają od razu na nowy?
to już pocztaj warunki tam gdzie kupujesz
czasem bywa door 2 door
Ja do swojej 1,9 JTDM 8v 120KM kupiłem Bosch Silver S5 63Ah 610A. Dzisiaj zakładam zobaczymy czy będzie lepiej. Poprzednio Centra Plus 74Ah i 680A sprawiała mi często problemy z rozruchem. Zwłaszcza że robie na codzień krótkie dystanse i nie był ten akumulator dobrze doładowywany.
Ja kupiłem jednak Boscha silver s5 74ah 750a i tez robie male przebiegi po mieście. No zdaza sie w zimie gdzies pojechac do siebie 200 w jedna strone.mam nadzieje ze bedzie oki aku.
74Ah mówisz za duży? Tu ludzie powiadają co by większe ładować ale ja też dużo jeżdzę po mieście na krótkich odcinkach częto odpalając i gasząc silnik wiec nie chcem pchać się w zbyt duży (co prawda silnik 16V 150KM) natomiast ten prąd rozruchowy jak każdy pisze przydał by się większy ale to idzie w parze i bądź mądry i pisz wiersze.
A jak te 610A - dobrze odpala, nie wyskakują Ci błędy?
I ja się do takiego przymierzam jak narazie Ci się sprawuje?
Wlasnie Bosch od miesiąca:)i nie powiem do pracy 6km czasami weekendy stoi na parkingu nawet w te ostatnie mrozy prawie 10minus i jest oki:)ładnie zapala.Wiec polecam ..w wawie na Radzyminskiej przy domu koszt 309zl:)wiec cena jest oki.chyba ze gdzieś taniej jest w Polsce;)
Wystukano na Commodore c64
Ponad miesiac:)już dwa beda:)nie zauważyłem kiedy pisałem;)
Wystukano na Commodore c64
Ja wczoraj założyłem Centra Futura 72 AH i 720 A (3 lata gwarancji i asistance - ale wiadomo jak z tym bywa). Co do aku narazie moge powiedziec, że dzisiaj przy -15 odpalił żwawiej (wcześniej siedział 55 AH i 420 A) więc nie ma co się dziwić co do jakości i trwałości wypowiem się za jakiś rok, dwa... nom chyba, że tyle nie wytrzyma :)
ja tydzień temu kupiłem magneti marelli magis 72Ah 720A
zobaczymy jak długo wytrzyma
czesc, ma ktoś doświadczenie z jenoxami ? bo mi cos sie chyba powoli aku kończy więc będę musiał coś wybrać. dzięki
Witam
Zamierzam wymienić przed zimą akumulator na nowy ponieważ obecny jest od nowości i ma tylko 63Ah troszki mało pozatym autko czasami rano nie odpala za pierwszym razem i błędy pojawiają się:
- Influence radiator light switch off
- ABS not avaiable
Jaki powinien być Aku do 1.9 16V Jtdm ??? I jaka firmę brać???
Czy po wymianie będzie autoadaptacja albo na kompa muszę podjechać!?? Radio mam fabryczne czy zablokuje się po odpieciu Aku??
Polecam Varta Silver Dynamic - używam takie we wszystkich autach. Do 1.9 powinien wystarczyć taki w przedziale 70-80 Ah. Poważnie, większy nie ma sensu :)
a ja mam 60Ah i proad rozruchi 360 i jest oryginalny jeszcze na jakim wyjechala i nie mam problemow
ja mam bannera od ponad 4 lat i wszystko OK. Nie pamietam pojemnosci i i rozruchowego
Rok temu wymieniłem na Vartę Silver 74Ah 750A i jak do tej pory jest ok :)
Trzeba przyznac ze te orginalne aku. sa wytrzymale, moj jest od nowosci czyli z 2006 i kreci bez problemu.
Ja dzisiaj posłałem 2,5 roczny Varty 74 Ah 680 rozruchu na złom. Pomimo trzymania napięcia rozruch przy odpaleniu spadał do 100 jednostek. Teraz zakupiłem Tab 75 Ah 750 rozruch i odpalanie auta to teraz przyslowiowa bajka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
no i jak z tymi jenoxami ? ktos? cos ?
Znaczenie ma też rynek, na jakim sprzedane było auto. Te jeżdżące w ciepłym klimacie nie potrzebują tak dużego prądu rozruchowego.
Jaki powinien być Aku do 1,9 Jtdm 150KM chodzi mi o parametry
Jeżdżę miasto trasa
Wystarczy przeczytać choćby parę/paręnaście ostatnich postów, miałbyś przegląd co fabryka wsadza a co ludzie montują i nie musiałbyś pytać a my odpowiadać na to samo. Ale skoro już piszę to generalnie ludzie biorą ok 75Ah z jakimś dużym prądem rozruchowym typu 600-800A żeby w zimie dał radę mimo grzania świec (które biorą dodatkowo do ok 50A przez chwilę). W zimie aku będzie miał gorsze parametry, może być niedołądowany, stąd potrzebny zapas w nominalnych parametrach, bo tak dobrych nie zaoferuje rano w zimie.
A co sądzicie o Aku HERTZ BATTERIEN POLSKA??? Mam możliwość kupna takiego o parametrach 78Ah 780A wg EN podobno polska produkcja
Ja polecam Vartę Silver E44, 77AH. Od 4 lat kręci jak nówka. Auto garażowane pod chmurką, palił bez problemu w największe mrozy.
Mój Magneti Marelli 70Ah odmówił posłuszeństwa, stał kilka dni bez odpalania, podczas kilku chłodniejszych październikowych nocy. Był od nowości, auto z 2006, więc trochę pojeździł. Teraz mam AD OPTIMA 74Ah 680A, który jest od Jenoxa. Na razie ok, ale za krótki czas, żeby podsumowywać. A Magneti M już nawet po doladowaniu prostownikiem wytrzymywał tylko noc. Powodzenia przy wyborze.
159-ka ma to do siebie że wrażliwa jest nawet na delikatne spadki napięcia, wyrzuca wtedy w ECU cuda. Poza tym rozrusznik nie należy do mocnych stron tego auta. Zaleca się do niej akumulatory o podwyższonej mocy rozruchowej. Auto wtedy lepiej odpala, poprawia się kultura rozruchu silnika. Polecić mogę akumulator Fiamm 75ah 730A jest to włoski akumulator stosowany również na pierwszy montaż w fiacie i nie tylko w przystępnej cenie ok 290zł , oraz bosh silver s5 77ah i 780A w cenie nieco droższej bo ok 350zł
Ja miesiąc temu zakupiłem akumulator na stronie Fiat-autoparts. Magneti Marelli 71 751 146 moc rozruchowa 770. Po wymianie zero błędów podczas rozruchu i zapala na dotyk ;) także polecam.