Ja miałem przyjemność jeżdżenia Evo IX i to jest fajna zabawka. Ale wciąż mam największy sentyment do mazdy 323 GT-R. Gdyby nie plastelinowa skrzynia to bym sobie ją kupił.
Printable View
Ja miałem przyjemność jeżdżenia Evo IX i to jest fajna zabawka. Ale wciąż mam największy sentyment do mazdy 323 GT-R. Gdyby nie plastelinowa skrzynia to bym sobie ją kupił.
A co do kwestii wałków balansowych w 2.0TS to po analizie smarowania panewek wałków, doszedłem do wniosku, że w kanały doprowadzające olej do panewek wstawię restrykcje. Biorąc pod uwagę to, że środkowa panewka balansu przyjmuje obciążenie wynikające z odkształcenia wałka balansowego w wyniku działania siły odśrodkowej umieszczonej mimośrodowo masy na wałku, to obciążenie tej panewki nie jest na tyle duże żeby do niej prowadziły takie same kanały jak do panewek głównych. Chyba właśnie z tego powodu 2.0 TS najczęściej zaciera się na 2 albo 3 korbie.
Myślałem nad łożyskami igiełkowymi, ale niestety żadne łożysko ze standardowego programu nie pasuje w miejsce panewki.
Prosto będzie wstawić restrykcję do dolnego wałka bo smarowanie do niego idzie z 3 podpory wału. Górny wałek bierze olej wprost z głównej magistrali olejowej i do niego najlepiej będzie wykonać kolejny otwór technologiczny żeby dostać się do kanału od góry. Porobię fotki jak będę składał motorownię.
Ale takie restrykcje ograniczą dopływ oleju i "uciekanie ciśnienia" na tych wałkach balansowych, w przypadku wyrobienia się ich panewek ? no bo dopiero wtedy zaczyna się spadek ciśnień, jak jest spasowane wszystko to chyba nie ?
Zatarcie tych wałków to nie potencjalne ryzyko dla reszty silnika ? (pasek się rzekomo może wkręcić w rozrząd itp. ? ) .
U mnie jak tam uciekało ciśnienie to było to ewidentnie na wsk ciśnienia widoczne - poniżej 1 bara na jałowych, 3 barów w zasadzie nie chciało przekraczać na max obrotach.
Będą nowe panewki i liczę na to że nic się nie zatrze. Jeszcze pomyślę nad tym jaką średnicę zastosować. Przyjmę jakieś typowe parametry dla takiego łożyska ślizgowego i policzę ile to potrzebuje oleju. Jak panewki się wytrą to nie pójdzie więcej oleju tam i silnik przeżyje. Wydaje mi się, że ma to sens.
Pasek od balansów jak pęknie to jest duża szansa że pójdzie w rozrząd. Cóż, życie...
Kontrola poziomu oleju twoim przyjacielem:)
Poprostu to zaslep , dobrze wyważ i tyle. Ile ten wóz będzie rocznie km robił żeby realnym stal się problem wibracji od ich braku???
Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka
Balanse mają być. Ktoś kiedyś dobrze uznał że 2 litry i 4 cylindry muszą mieć balanse. Do tego jeszcze Alfa zastosowała Lanchestera i szkoda to psuć. Robię rocznie jakieś 4 tysiące kilometrów Alfą. Nawet jakbym robił 100km to i tak balansy będą:)
- - - Updated - - -
Zresztą już leży pasek i rolka do balansów i kupiłem nowe obudowy wałków. Tanio, z wyprzedaży z serwisu Alfy.
Bez balansow kultura spada na pewno, choć nie wiem jak z precyzyjnym wyważaniem bo nie mialem. Ale zwłaszcza w niskim zakresie obrotów drżenia są nie da sie ukryć.
Tylko może bez tych restrykcji po spadku ciśnienia oleju można by wcześnie wylapac ze tam spada. I zapobiec większemu problemowi z wkreceniem sie paska?
Poziom oleju to nawet nie mówimy - wiadomo. Ciśnienie to w TS powinien być MUS.
znajomy mówił, że w dziaku wyważają do 18 tysięcy obrotów - może to rozwiąże problem?
Panowie, decyzja zapadła, balanse muszą być. Ma być cicho, bezwibracyjnie i przyjemnie:) Już przygotowałem blok pod zwężki do balansów. Dzisiaj obejrzałem i zmierzyłem panewki wałków wyciśnięte z bloku o niewiadomym przebiegu. Zużycie praktycznie niemierzalne, podobnie jak i balansów a silnik był przyłapany na trzeciej korbie....Pewnie z braku oleju, ale widać że pobór oleju ze środkowej podpory powoduje dramat na 2 albo 3 korbie.
A teraz rysuję w AutCAD płytę wzmacniającą blok. Trochę komplikuje sprawę kształt tylnego uszczelniacza ale da się to ogarnąć.
Płyta narysowana. Teraz model z papieru i zlecam wycięcie.
Załącznik 216618
- - - Updated - - -
Załącznik 216937
Panowie, będę sprzedawał aktualny silnik i turbo kit. Znacie kogoś kto chciałby to kupić?
take 2.0 crank, 2.0 pistons, 1.8engine and make bore 83 from 82
all fit
can you explain, why you use plate?
[MENTION=66608]acab[/MENTION], now I'm building 2.0 Turbo engine, so 1.6 is unwanted. Plate is for strengthen the cylinder block, especially main bearing caps. Maybe in the future I'll put bigger turbo, and cylinder block will be prepared for bigger mods. Cost of the plate is a small piece of total costs(Wossner pistons etc.). I bought Toolox44 steel to make plate. If you want I can make two plates, because I had to buy 1000mm long piece of steel. If you want to install plate according to my idea, you have to match upper surface of main caps(with some surplus eg.0.03mm-0.05mm) with lower deck of cylinder block. Be aware that main caps are different height. There two ways to make this modification. First is to measure protrusion of each one main cup, then mill them according to measured protrusion and height. I used digital dial gauge taken from 3rd stage bosch, so measurement Załącznik 217386 Second, mill upper surface with main caps installed into cylinder block. The second is of course better, but you have to mill surface where normally bolt is installed.
Płyta do wytaczania i honowania bloku zrobiona. Teraz tylko obróbka bloku i lecimy dalej.
Załącznik 218346
Płyta pasuje do bloku:) Pomiary były dostatecznie precyzyjne
Załącznik 218494
wtf O_o
Eeeee nie przegioles?????
z takim zapleczem to ja bym próbował zrobić najmocniejsze 2.0 w kraju...
Śmiem podejrzewać że to i tak będzie najmocniejszy 2.0 TSpark w Polsce:)
Na razie podstawowy cel to jak najwięcej Nm od samego dołu, tak jak to jest w nowych samochodach. 2000 rpm i pełny moment obrotowy. Proszę tylko zaoszczędzić uwag co na to skrzynia, półosie itp. Jak zęby ze skrzyni nie będą mieściły przez korek spustowy oleju, to wtedy będę nad tym myślał.
Najmocniejsze 2.0 ts w PL to 450 koni nick kolegi to kivi84
A to przepraszam:)
[MENTION=59338]imtm[/MENTION] - nic nie rozumiem oczywiście :) - po co ten kawał żelastwa - to jako szablon służy do rozwiercania cylindrów ?
Do tych tłoków kutych trzeba poszerzać - rozwiercać cylindry czy to dla dokładnego dopasowania tłoka ?
A tak w ogóle (przepraszam za podstawówkowe czy przedszkolne pytanie :) ) - kute tłoki to dla wytrzymania mocniejszych wybuchów - bo więcej powietrza i benzyny, czy dla wyższych prędkości obrotowych silnika się montuje - bo lżejsze ? czy głownie ten pierwszy powód ?
Chyba ten i ten powód jest dobrzy
Andrzej, ten stalowy mel jest po to, aby wytoczyć i honować cylindry w takim stanie w jakim są w zmontowanym silniku. Płyta symuluje naprężenia i wynikające z tego odkształcenia bloku czyli jednocześnie tuleji cylindrowych. Po takim honowaniu, zamontowaniu głowicy cylinder zachowuje kształt jaki powinien mieć czyli walec.
Kute tłoki są wytrzymalsze czyli mogą przyjąć więcej ognia:) Poza tym i tak musiałem odprężyć silnik więc kuty Wossner załatwia dwa tematy.
Załącznik 218867No i już jest płyta spinająca dół. Teraz szlifowanie płaszczyzn i frezowanie powierzchni styku z miską.
Załącznik 218869
A ta płyta nie powinna mieć w tych miejscach też metalu ?
Załącznik 218872
Zabawa z tymi płytami jest jest warta "świeczki"? Fabrycznie chyba nie jest to robione w ten sposób.. Jednak bardzo interesujące jest to co robisz... Czekam na więcej... :)
warta, jak najbardziej. mocne silniki właśnie w ten sposób się obrabia... choć jak tak patrzę na jakość pracy i ilość włożonych pieniędzy, to myślę, że mogę zaryzykować stwierdzenie, że przy takim poziomie prac można by się pokusić o w miarę bezawaryjne 500+ :P
Niestety podpory w Alfie wystają ponad podział bloku. Tak jak piszesz można zrobić w Audi itp., gdzie podpory są poniżej płaszczyzny i dobiera się dystanse pomiędzy podporę a płytę. Najlepiej byłoby zrobić nowe podpory z jednego kawałka metalu z solidnymi połączeniami w kierunku miski olejowej- tak jak to jest np. w 4G63 w Evo VIII czy IXZałącznik 218905
Tak czy inaczej ta modyfikacja wzmocni dół. Trochę przesadziłem ze stalą. Próbowałem wywiercić otwór wiertłem z powłoką TiN i niestety Toolox44 jest mocnym zawodnikiem.... Na szczęście otwory zostały dobrze wymierzone i wszystko trafia na swoje miejsce:)
- - - Updated - - -
Fabrycznie dużo rzeczy robi się inaczej. Niewiele silników jest honowanych z płytą symulacyjną.
Co do dolnej płyt, to oczywiście mógłbym kupić blok dobrej, stopowej stali, obrobić cieplnie, wyfrezować podpory jak 4G63 7 bolt, wyosiować blok itp. ale koszty takiej zabawy robią się już znaczne. Przy jednostkowej produkcji należy niestety wybrać jakiś złoty środek....
- - - Updated - - -
Teraz rysuję kolektor wydechowy. Zamarzyłem sobie żeby z modelu 3D wyizolować każdą rurę i oddać to do gięcia na giętarce CNC. Byłby na każdej rurze jeden spaw przy głowicy i jeden przy turbo.
No to ruszamy do dziak.pl
Załącznik 219405
Teraz wszystko w ich rękach. A później składanie klocków lego
Odebrałem dzisiaj blok i głowicę od Dziaka:) Pięknie zrobione, dokładnie tak jak chciałem
Załącznik 220121
Głowica po ultradźwiękach. Jak z fabryki
Załącznik 220363
Załącznik 220364
Składaj składaj i ogień