Auto bardzo szybko odpala ,więc rozrusznik obstawiam na dobry kreci mocno i skutecznie szybko odpala auto.Obstawiam raczej jak kolega pompe wspomagania.Tylko ja są minusowe temperatury to wysępuje.
Printable View
Auto bardzo szybko odpala ,więc rozrusznik obstawiam na dobry kreci mocno i skutecznie szybko odpala auto.Obstawiam raczej jak kolega pompe wspomagania.Tylko ja są minusowe temperatury to wysępuje.
jak rozrusznik to dlaczego jak sa temperatury dodatnie to jest wszystko ok i nie ma tego dżwięku
Właśnie byłem odpalić samochód dzwiek się pojawił ale znacznie krócej a rozrusznik kreci jak wsciekły czyli wszystko ok poprostu ten typ tak ma to w końcu włoszczyzna a co do pompy wspomagania to płyn w niej zawsze jest nie ma czegos takiego że zchodzi płyn i wyje tam płyn jest zawsze (olej).
I jak wiadomo na przy ujemnych temperaturach metal się kurczy-zaciska z tond ten dzwięk ROZRUSZNIKA
To nie rozrusznik. To pompa wspomagania tak jęczy zanim olej do niej dojdzie. Mam taki samo dźwięk, który zaczyna się pojawiać jak jest -5 i więcej. Im zimniej tym dłużej trwa. Trzeba było posłuchać jak odpaliłem przy -17:D Potępięcze jęki trwały kilkadziesiąt sekund (+ zimny olej w automacie) po ruszeniu. Po rozgrzaniu cisza. A i rozrusznik mam w porządku. Pzdr.
Za regeneracje rozrusznika zapłaciłem 150zł łącznie z operacją wyciągania i zakładania - chyba to nie tak dużo dla świętego spokoju to zrobić.
U mnie po regeneracji ten dźwięk się już nigdy nie pojawił - przypadek?
Mam ten sam dźwięk. I też wygląda mi to na bendiks - poprzedniej zimy tego nie uświadzyłem mimo większych mrozów. Mimo wszystko obstawiam że to przez pogode.
U mnie ten dźwiek jest nie zależny od pogody jak bylo 15 na plusie to tez sie trzaska
A po odpaleniu jak by auto stało na chodzie ile czasu jtdm potrzebuje by się rozgrzać ? Poprzednie benzynki postały 10-15 minut i już temperatura rosła... A tu gdy patrzę jak się zachowuje temp w JTDM to mam wrażenie że na postoju nigdy się nie rozgrzeje...
Po wymianie świec auto po nocy odpaliło z pół obrotu, bez dodatkowego grzania . Ale czy to coś pomogło?! Teraz było znacznie cieplej nadal poniżej zera. Jeśli diabeł tkwi w paliwie to sprawdzę jak wrócą mrozy. Po wyjęciu wszystkich starych świec każda na krótko podłączona do Aku działała poprawnie i szybko wymiana trwała 20 minut łatwa i przyjemna w sumie mogłem zrobić to sam jednak bałem się ukręcic gwint
https://youtu.be/UKuzGxREbTA
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Moja historia z tzw. paliwem zimowym:
W niedzielę rano przy temp. -13*C auto z silnikiem 1.9 8v mjtd odpaliło bez problemu. Po przejechaniu ok. 1 km zgasło. Zapaliła się kontrolka silnika. Kolega zaproponował wymontowanie filtra paliwa i ogrzanie go w garażu. Zamontowaliśmy ogrzany filtr.Po odpowietrzeniu paliwa, auto odpaliło bez problemu.
Paliwo orlenowskie zatankowane było do pełna 26.12. W chwili zamarznięcia w baku było ok 2/3 paliwa. Filtr paliwa Bosch wymieniany był w kwietniu ub. roku i przejechałem na nim ok.12 kkm.
Miałem to samo z paliwem z orlenu, myślałem że nie odpale, auto stało w blaszaku a na polu -20. Zalałem potem na próbe diesel arktyczny na statoil i przy tym zostane, odrazu widać różnice.
Ja rozumiem -20* C, wtedy dolałbym dodatek do paliwa, ale to było ,,tylko" -13* C.
U mnie też jest takie buczenie, wyłącznie przy pierwszym odpaleniu po nocy i temp. rzędu -10 stopni, przy czym jak silnik zaskoczy to to buczenie też tak w rytm silnika gra (przerywa). Czy rozrusznik - nie wiem, wątpię, chociaż brzmi trochę jak wyrąbana tuleja rozrusznika w niektórych autach.
Równie dobrze może to być pompa CR mająca problemy z zassaniem gęstego paliwa z filtra (nie stosowałem dodatków zimowych) - silnik odpala i chodzi nierówno przez kilka pierwszych sekund.
Pompa wspomagania - nie sądzę, płyn spływa do niej grawitacyjnie ze zbiornika więc nie ma możliwości "pracy na sucho" po postoju.
Dojście jest bezproblemowe z góry silnika, zdejmuje się tylko wtyczki (ostrożnie - kruche) ze świec i można wykręcać.
Ostatnio znajomemu poszła w pizd....u pompa paliwowa w leonie właśnie przez paliwo przy temp. w okolicach - 20. Zamarzło, ot takie dobre paliwo na stacjach
Panowie pomóżcie. Miałem problem z odpaleniem auta w czwartek, wcześniej wyskakiwał błąd świec, świece wymienione, poszedł też przekaźnik świec - również wymieniony. Ale problem znów nastąpił. Alfa ma problem z odpaleniem, rozrusznik kręci, aku nowe a odpalanie męczarnia. Trzeba kręcić z 1,5 minuty i odpala ale strasznie kopci na szaro. PO wyłączeniu silnika znowu to samo. Co to może być, filtr paliwa, pompa? Ktoś na pewno ma większe doświadczenie z Alfami. Pozdrawiam
Zaślep EGR pełną zaślepką i spróbuj odpalić.
Ok spróbuję. Nie chciałbym żeby to był zawór EGR...
Edit. A czy błąd zaworu wykaże na komputerze?
A ja mam jedno pytanie. Moja Bella po odpaleniu na zimno do osiągnięcia pewnej temperatury dymi w sposób pokazany na filmiku. Dymi w ten sposób przy każdym odpaleniu. Czy jest to normalne?
https://www.youtube.com/watch?v=nQlfBf92klk
Pushq Tobie to kopci, jakby mały Jasiu sie uczył palić, a moja kopci na biało jak stara Kubańska baba :D
Mi się wydaje, przynajmniej u mnie tak wnioskuje, że to wina wycietego DPF i ostatnio problemy z EGR, Ale w przyszłym tygodniu oddaje Belle na porządny wypoczynek w spa u mechanika, także egr sie zaślepi i wykasuje błędy, nowe oleje w silniku i skrzyni, sprawdze kompresję i świece żarowe i mam nadzieję że dymienie zdecydowanie się zmiejszy. Ja tam na niego już nie zwracam uwagi, grunt że jeździ, oby mi tylko paliwo nie zamarzło jak wracałem z Wrocławia własnie ;) A i czy to normalne że przy niskich temperaturach, lubi sie pojawiać błąd poduszek, który za jakiś czas znika po wyłączeniu slinika??
Wg. mnie normalna sprawa u mnie jest to samo na zimnym przez pierwszą chwile. To samo miałem w hdi
U mnie nie odpaliła po 20 stopniach mrozu (w góry pojechałem). Ledwo kręciła. Podejrzewałem różne rzeczy, głównie wtryski, ale kupiłem nowy aku i odpaliła w zasadzie od strzału O_o. Zawsze miałem problem z klemą masową i podejrzewam że akumulator nie był doładowywany. W nowym elektroda ma chyba jeszcze mniejszą średnicę, więc wywaliłem w ogóle tą podkładkę która jest między blaszkami klemy i dopiero wtedy byłem w stanie fest to dokręcić.
Na razie obserwuję sytuację, ale naprawdę warto zwrócić uwagę na klemy i masę.
Różne samochody, różne możliwe przyczyny występowania takiego dźwięku.
Moja propozycja: każdy u którego taki dźwięk się pojawia niech poprosi kogoś o pomoc. Maska w górę, pomocnik stoi i słucha, kierownik odpala. Potem weryfikacja źródła dźwięku. Pompa wspomagania jest po lewej stronie (stojąc przodem do auta), rozrusznik jest po prawej z tyłu silnika. Nie da się pomylić.
Info dla 1,9 jtdm, dla innych nie wiem, nie widziałem.
Pozdrawiam
wg mnie to na 90proc start wspomagania. TTTM a słychać jak bendix.Przeszukaj forum.
Moja tak dzisiaj. Słychac dzwiek od rozrusznika. Nie robi tego za kazdym razem...
https://www.youtube.com/watch?v=3xEQ...ature=youtu.be
Ładnie zapaliła ten dźwiek pojawia sie i u mnie, a kontrolka airbag świeci się od czego?