nawet jakby to nie była moja wina z jakimś problemem, to i tak zrobiliby że byłaby moja
ale my tych poprawek nie dostaniemy
Wyszła jakas aktualizacja na mesa , chyba do zmieniaczy kabelka.
tak, ale to już parę tyg temu, stara mi działała, nowa działa tak samo:)
Witam, zakupiłem elm327 od pmfactory, po zaisntalowaniu sterowników i odpaleniu multiecuscan wybraniu silnika pojawia się komunikat "niepoprawny jest kod ISO", a drugie w innych modułach co chwilę otrzymuję komunikat że nie mam zarejestrowanej wersji. Jakieś porady? z góry dzięki
To z tym niewłaściwym kodem to norma, nie przejmuj się. A masz wersję zakupioną czy taką free?
wersja free niestety i jak przed chwilą zauważyłem, to chyba nieczego nie obsługuje z giulii 2.0
Free ma ograniczenia ale chyba coś tam można sprawdzić, a nawet błędy skasować. Jest (a przynajmniej kiedyś było) ograniczenie czasowe - po 20 minutach się wyłączy, poza tym można odczytywać tylko 4 parametry jednocześnie. Trzeba wydać trochę pieniędzy i będzie spokój.
PLEASE NOTE: The modules in red are NOT supported by the FREE version! You can connect to these modules with the FREE version, but after successful connection the program will only show the Info screen and the following message: FREE VERSION RESTRICTION
Załącznik 270614
- - - Updated - - -
wszystko jest na czerwono...niestety
No to jest jedno wyjście.
A czy chociaż mogę sprawdzić czy są jakieś błędy?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Podłącz i zobacz. Nie mam możliwości sprawdzenia, mam zarejestrowaną wersję.
[MENTION=85280]palacz82[/MENTION] licencja teraz to koszt cośtam ponad 300zł i rok aktualizacje (potem dalej korzystasz), kup warto mieć.
jeszcze jedno, sprawdź czy masz SGW zainstalowane bo piszesz że masz 2018 a na początku 2018 wprowadzili SGW , wejdź do proxi i sprawdź czy wylistowuje Security Gateway Module. Jeśli tak to do kasowania błędów, proxi, wykonywania testów musisz kupić/założyć jeszcze bypass SGW - najlepiej mojej produkcji haha :
https://shop.stuff4car.com/pl/index....&product_id=51
Na stronie jest 50 EUR więc chyba warto przez stronę kupić a nie od pmfactory
Załącznik 270661
Po zeskanowaniu modułów nie widać SGW, więc chyba ten model tego nie ma
SGW raczej nie bedzie widac na tym raporcie ;) SGW jest przed innymi modulami I strzeze dostepu do nich..
Info tutaj:
https://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
The SGW module blocks any diagnostic tool from executing commands on the vehicle (like actuators, procedures and even clearing of DTCs).
Wiec read chyba zadziala.. (ja nie ma mam SGW I nie podlanczalem nigdy do takiego auta wiec nie wiem jak sie zachowa MES)
Jaka data produkcji?
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
jak jest SGW to nie da się (bez odblokowania lub ominięcia) nic aktywnego wykonać - np skasować błędu - zostaje
SGW MES widzi na skanie - zgłasza się na dwóch CANach
wchodząc w proxi też jest ostrzeżenie i widać na liście o SGW (nawet jak jest ominiety a jeszcze niewyprogramowany). natomiast to ostrzeżenie i widok na liście jest zanim zrobi się proxi z bypassem - potem go nie widać nawet jak się odłączy bypass, tak więc w MES najlepiej albo scan puścić i szukać na liście (bo zobaczy kod ISO), albo fizycznie looknąć czy jest- nawet da sie wypatrzyć poprzez otwór pod kolumną kierownicy, ale lepiej zdjąć osłonę nad nogami kierowcy:
Załącznik 270662
PS, z jakiego programu ten PDF jest wygenerowany? wszystko z podstawowego CANa jest na tym listingu czy jest więcej stron?
Chyba wygląda że tego nie ma...na szczęściehttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/06/148.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/06/149.jpg
Daję znać, dzisiaj z Yanim wspólnie działaliśmy na rzecz rozwiązania 2 problemów jeśli chodzi o proxi (bo miałem odpowiednie auto w garażu):
1.moduł grzania tylnej kanapy (który błędnie raportował się jak DSCM)
2.moduł TBM (emergency call) montowany od MY2020
przeszliśmy przez 3 wersje, 4.6R8 obsługuje już dobrze te 2 moduły. to oczywiście wersja nieoficjalna, Yani powiedział że mam jej nie puszczac w obieg, wsparcie oficjalne tych modułów zapewne w 4.7 za jakiś czas sobie ściągniecie ze strony MESa.
Cześć
Czy w nowym MES jest już dodana możliwość aktywacji Air Quality Sensor (Pollution Sensor) dla Giulii/Stelvio ?
Pozdrawiam
nie i nie liczyłbym na to w żadnej, on raczej nad takimi rzeczami nie pracuje/nie wyczaja - dodał co gdzieś dostał jako pewniki i mógł sprawdzić. no chyba że ktoś mu poda jakie bity/jak zmieniać, przetestuje się pozytywnie, wtedy pewnie dojdzie, ale jak będzie wiadomo jakie bity to sobie sam zmienisz w tryby edycji hex (Ctrl+Alf+C)
Witam ,potrzebuje informacji czy MES-em wykasuje błedy w Giuli Q aby odpalic / auto z za wielkiej wody / trafiony przod ,podunie wybite .
Potrzebne adaptacje na europe beda robione po naprawie i tak musi to ktos madry ogarnac .
wysłałem Ci prywatną wiadomość
Przychodze dokladnie z takim samym problemem, jak uzytkownik Fiemi. Pomozesz, Esponix?
Witam
Jakich kolorów adapterów ELM 327 używacie do łączenia z silnikiem?
Niebieski i szary nie pozwalają się połączyć.
Program to oczywiście MES.
woockush, dobry cynk miałeś. U mnie już 4.7 śmiga :)
Te funkcje macie dzięki mnie, choć męczyłem go o więcej rzeczy, może w przyszłości, pierwsza live poprawiana/testowana na ucie MY2020 które miałem w garażu i była gorąca linia z Yanim:
- Fixed PROXI alignment problem with DSCM and TBM modules on Stelvio/Giulia
- Improved SCAN function to scan much faster the CAN-only vehicles
- Added VIN and HW/SW numbers to SCAN results
To jakie nowości są w tym Mes 4.7?
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
myślisz że była by szansa wydobyć od niego canid dla temperatury hamulców, przeciązeń i polozenia pedału gazu/hamulca ?
wiem że mogłbym to sobie snifferem portu szeregowego wyciągnąć... ale to zawsze czas i dzialanie typu reverse engineering...
potrzebuje te dane wyciągnąć z obdlinka do apki RaceCrono.... :)
w
Z https://www.multiecuscan.net/ReleaseHistory.aspxCytat:
- Added information for more ISO codes from 2012-2020 vehicles
- Fixed PROXI alignment problem with DSCM and TBM modules on Stelvio/Giulia
- Fixed PROXI alignment problem with 1.0/2.4 engine modules on 500x/Renegade/Cherokee/Compass
- Added new PROXI configuration options
- Improved SCAN function to scan much faster the CAN-only vehicles
- Added VIN and HW/SW numbers to SCAN results
- Support for Radio frequency hub (RFHUB) Continental (Giulia, Stelvio)
- Support for Comfort rear seat (CRSM) Bitron (Giulia, Stelvio)
- Support for Active aerodynamic module LEFT (AAML) (Giulia, Stelvio)
- Support for Active aerodynamic module RIGHT (AAMR) (Giulia, Stelvio)
- Support for Power liftgate (PLGM) BROSE (Stelvio)
- Support for Radio frequency hub (RFHUB) Continental (500X, Renegade, Toro)
- Support for Radio frequency hub without keyless (RFHUB) Continental (500X, Renegade, Toro)
- Support for Haptical lane feedback (HALF) camera Bosch (500X, Renegade, Toro)
- Support for Driver assistant system (DASM) radar Bosch (500X, Renegade)
- Support for Radio frequency hub (RFHUB) Continental (Compass)
- Support for Blind Spot Sensor Autoliv (Left) (Compass)
- Support for Blind Spot Sensor Autoliv (Right) (Compass)
- Support for Marelli SELESPEED CFC419F Automatic Gearbox (Uno 2015, Mobi)
- Support for Marelli SELESPEED CFC428F Automatic Gearbox (Uno 2015)
- Support for Parking control Bosch (Uno 2015, Mobi)
- Support for Body Computer Continental (327) (Uno 2015)
- Support for Body Computer Continental (341) (Uno 2015, Mobi)
- Support for Driver assistant system (DASM) radar Bosch (Tipo, Egea)
- Support for TRW Airbag (Uno 2015, Mobi)