W Nissanie przy klasycznym tempomacie rozłącza sprzęgło i hamowanie, przy aktywnym rozłącza tylko hamowanie.
Printable View
W Nissanie przy klasycznym tempomacie rozłącza sprzęgło i hamowanie, przy aktywnym rozłącza tylko hamowanie.
Cześć, czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na podstawie numeru VIN ZARFAEAV9H7517899 czy będzie możliwe dołożenie aktywnego tempomatu? Jutro będę podejmował próbę ściągnięcia tej Giuli Q do Polski, a dosyć mocno zależy mi na tym aby mieć ACC. Jeżeli ktoś zajmuje się tym odpłatnie i podesłał by mi (może być na priv) koszty i info gdzie ewentualnie trzeba podjechać (miasto) to będę bardzo wdzięczny :)
Raczej we wszystkich się da ponieważ raczej wszystkie maja radar wiec fizycznie zmienić trzeba przełącznik i mes
Na IAAI jest opcja widoku 360 z wnętrza i widać że nie ma, sprawdziłem też po VIN i nie ma.
Ok, dzięki! To tym bardziej liczę że jutro się uda :)
Dzień dobry.
Jako, że debiutuję na tutejszym forum, pozwolę sobie przedstawić się. Mam na imię Ryszard i od niedawna posiadam Alfę Romeo Giulia Veloce Q4 2.2 D, 2017.
Z wielką ciekawością przeczytałem powyższy post traktujący o doposażeniu samochodu w ACC.
Mimo kilkukrotnego przestudiowania powyższych postów nie znalazłem odpowiedzi na kilka kwestii.
Pozwolę sobie przedłożyć w punktach swoje wątpliwości i związane z nimi zapytania związane z doposażeniem w ACC.
1. Czy mój egzemplarz kwalifikuje się do takowej modyfikacji? Radar i kamera jest.
Niektórzy z Was wspominają, że ACC pozostawia dużą odległość do poprzedzającego pojazdu.
2. Czy przycisk na kierownicy, który trzeba dołożyć, czy też wymienić, nie służy do regulacji odległości? Czy on po takiej modyfikacji działa?
3. Czy na wyświetlaczu, w górnej/centralnej jego części, tam gdzie jest wizualizowane LDW i FCW, po włączeniu ACC jest on również wizualizowany?
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi i pozdrawiam.
Odległość jest dość duża i, co ważne czasowa. Im szybciej jedziesz, tym większa jest odległość do poprzedzającego pojazdu.
To jest cały zestaw przycisków - do wymiany cały moduł na lewym ramieniu kierownicy. Zresztą jego wygląd, jak również funkcje tempomatu adaptacyjnego znajdziesz zapewne w instrukcji obsługi Twojego samochodu.
W w każdym razie, w ramach tego modułu, znajdziesz przycisk do regulacji odległości - cztery poziomy do wyboru.
Tempomat aktywny jest wizualizowany w górnej części wyświetlacza pomiędzy zegarami. Widać między innymi ustawioną odległość, prędkość itp. Proste i czytelne.
Dosć stary VIN na oko widać ...7517..., czyli jeszcze produkcja 2016 (sprawdziłem 9.2016 ), może być stary soft w ABS/BSM (typu 8243) jeśli w USA nie updatowali, a wtedy lipa bo musi najpierw przejść aktualizację, a z tym w PL jest problem (choć już coś słyszałem że ogarniają - można popytać w works.pl Grześka Wiekerę
- - - Updated - - -
większość Ci odpowiedzieli, jeśli faktycznie produkcja 2017 to już nie będzie problemu, jeśli nie (wielu podaje datę 1 rej) i auto niepoupdatowane to sprawdzić soft w ABS (skan w MES czy innym programie, choćby Scan Report w ASO na Witech2), w każdym razie Ty masz wersję EU, wiec w razie czego można poupdatować do wersji firmwaru 8401 gdyby jeszcze nie była taka. Gorzeja mają Ci z USA z pierwszymi wypustami
Auto jest z 2017, w raporcie z myAlfa jest napisane "rozpoczęcie gwarancji 31.03.2017". Wersja software ABS to 8381. Rozumiem, że za pomocą ELM327 z odpowiednim adapterem (szarym bodaj) będę mógł wykonać wszelkie czynności z tym związane?
Może ktoś wykona mi taką usługę, oczywiście za odpowiednie honorarium. Przycisk mam.
Rozp.gw to akurat data sprzedazy, no ale masz 8381 wiec ruszy.
Potrzebujesz obu adapterow
Właśnie otrzymałem przesyłkę z przełącznikiem. Zamierzam zabrać się za wymianę. Czy przed demontażem poduszki odłączyć akumulator?
a jak myślisz?
To są durne stereotypy jak odłączać akumulator jak i poduszki sterownik dostaje prąd jak przekręcisz kluczyk wiec jak tego nie robisz to możesz skakać na nich.
Zamierzam zabrać się do roboty. Nie chcę zostać z "ręką w nocniku" po rozebraniu i wymianie przełącznika w kierownicy. Czy mój egzemplarz z początku 2017 roku będzie wymagał użycia Baypass SGW? Jak to sprawdzić przez MES?
Czynności wykonane, tempomat działa.
SW 8381 się łapie na akcję przywoławczą 8238 (w zależności od numeru HW i SW). Czy - jak się rozpie...i, to się rozpie...i?
Przy okazji - opanował już ktoś update BSM-a (akcja 8238) w Stelvio bez fabrycznego ACC? Bo jak rok temu chodziłem wokół tego, ta akcja była nie do ogarnięcia w ASO jeżeli nie masz fabrycznie ACC.
Hej, odgrzewam kotleta ale chciałem dopytać, czy ktoś nie próbował pozostawić włączonej funkcji zwykłego tempomatu. Jestem od kilku dni po dołożeniu acc+ i jest bajka... dopóki nie pada śnieg i nie usyfi radaru- wczoraj zostałem bez tempomatu a wtedy funkcja zwykłego przydałaby się..
wiele razy było pisane że się nie da naraz obu zostawić, chyba nawet proxi nie przechodzi. do tego przycisk włączający lewy górny jest inny i wysyła inny kod - spróbuj sobie zmienić na zwykły, to nie włączysz tym (jest nawet inna ikonka)
Bez acc+ jak się radar usyfi to też jest kiła i alarmami sypie w stylu "sprawdź radar" czy jakoś podobnie (nie pamiętam dosłownie jak komunikat wygląda). Więc też go trzeba oczyścić...
to prawda, choć tempomat zwykły pewnie działa
Dzisiaj przeprowadziłem akcję zmiany tempomatu na acc+. W Stelvio 2021 zmieniłem moduł w kierownicy na ten: https://sklep.akuki.pl/156150666-Pan...-Romeo-Stelvio
Po montażu i podpięciu aku, sypie błędami jak oszalałe. W sumie chyba żaden moduł nie działa, nie idzie wrzuć biegu.
Pomyślałem, pewnie tak jest, trzeba wywalić zwykły tempomat i dodać acc+ w proxy. Proxy przeszło bez błędów, ale błędy pozostały. Nie idzie ich wykasować.
Doładowałem aku, bo gdzieś na tym forum piszą, że takie są objawy pustego, a trochę grzebałem ostatnio. Niestety nie pomogło.
Moduł na kierownicy z ACC+ jako jedyny nie świeci.
Walnięty moduł, czy może coś więcej trzeba zrobić niż to zamontować i ustawić w mes acc+ ?
i pare startow silnika wczesniej
Marku, jak zwykle masz rację, choć akurat ten wątek przeczytałem od początku. Po prostu mniej doświadczeni zawodnicy, podczas urzeczywistniania się wizji popsucia rodzinnego wozidła i co gorsze potrzebie poinformowania żony, że jutro do mamusi nie pojedzie, potrafią mieć zaćmienie jasne i nawet błędów nie sprawdzić.
A na poważnie, w ABS zrobiłem:
Lateral and longitudinal acceleration sensor calibration oraz Pressure sensor calibration i przechodziło
Niestety wywalało się na: Rest steering angle - nieprawidłowe warunki testu czy podobny błąd
Trzeba było w ZF Electric Steering odpalić: 'Position sensor calibration' i dopiero potem w ABS Reset steering angle
Auto działa ale nie rozwiązał się problem z modułem. Dostaję błąd:
U1459-87 - Cruise activation controls - Missing message | Present
Cruise control multi-function input circuit range/performance
The fault is present now. Take approriate action to fix this sensor fault.
Zapomniałem o czymś? Trzeba jeszcze gdzieś w proxy coś ustawić czy moduł trzaśnięty?
Ok, w skrócie, postąpiłem jak poradziłeś, i zresetowałem wszystko w ABS, ale wywalało się 'Zerowanie kąta skrętu' , naprawiłem to poprzez "ZF Electric Steering" -> "Kalibracja czujnika połżenia" i dopiero po tym "Zerowanie kąta skrętu". Wszystkie moduły już działają, poza tym który podłączyłem, czyli modułem w kierownicy od ACC+
Moduł nie świeci i dostaję błąd (przetłumaczone przez deepl.com):
U1459-87 - Sterowanie tempomatem - Brak komunikatu | Obecny
Obwód wejściowy wielofunkcyjnego tempomatu zakres/sprawność
Usterka jest teraz obecna. Podjąć odpowiednie działania w celu usunięcia usterki tego czujnika.
Strzelał bym w uszkodzony źle podłączony moduł, ale tam nie było nic co można było źle podłączyć.
Czy jest jeszcze jakiś bit w proxy który wymaga ustawienia po zmianie?
Rozebrałem ponownie kierownicę, przedmuchałem wszystkie wtyki jak kartridże do Pegasusa.
Wiem, że dmuchanie nie mogło pomóc, ale po złożeniu wszystko działa jak należy.
Nie wiem co było przyczyną, może gdzieś nie docisnąłem wtyczki jak należy albo być może jest gdzieś nie stykający przewód który się 'ułożył'.
Zobaczymy czy z biegiem czasu nie pojawią się problemy.
Odnośnie kierownicy, chyba przy proxy nie przejąłem się wystarczająco kierownicą.
Kalibracje już robiłem przy prostych kołach.
Dzięki Marku za pomoc.