Tak, też mają etanol.
Dodatkowo można kupić benzynę bez etanolu, ale kosztuje około 1$ za galon więcej niż zwykła 85/86 i ma zazwyczaj liczbę oktanową równą 91.
A ponadto często można kupić E85.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Printable View
Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
Giulie wychodzily z jedną chlodnica, zarówno 200 i 280hp. W usa modzą giulie dokladając 2 chlodnicę wlaśnie ze Stelvio https://www.giuliaforums.com/threads...ler-mod.54825/
Ok. Ale chyba już doszliśmy że zarówno chłodzenie jak i oktany to raczej błędny trop.
U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.
Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.
Widzę, że powstaje nowa edycja baśni Andersena.
Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.
Kolejna wersja się pojawia, może ktoś to w końcu usystematyzuje. Sprawdzałem w jakiejś wersji eper i pokazuje, że chłodnice frontowe to dla silnika, boczna z prawej dla IC, w innym eperze to jest inaczej opisane więc może zmieniono ich funkcje, czasem jest jeszcze lewa dla IC, pogmatwane to trochę, może warto zapytać jakie zioło w fiacie palą i nam się rozjaśni ?
No i o LSPI nam też chodzi bo to może mieć wpływ na przedwczesne zużycie MA. Jeżeli SN plus to póki co nie znalazłem oleju, który by spełniał i SN plus i C2, SN plus to głównie 5W... a nie 0W..., ale może kiepsko szukałem, może zbyt rzadki olej zwiększa zużycie MA w przypadku spalania stukowego a paliwo wiadomo różne bywa, w USA uznali, że to wrażliwy element, dopisali by lać jednak 5W i problemu nie ma...
Coraz bardziej mam wrażenie, że ta marka to gorzej niż chińszczyzna, w etkach vw/audi dla samochodów sprzed 20-30 lat co do śrubki wszystko przemyślane i zgodne, odpisywało się numerek i w sklepie wszystko wiedzieli. No ale się trochę nie dziwię, tyle modeli wypuszczają, co rok nowość w kilku wersjach, silników to mają co najmniej kilka diesli i kilka benzyn, trudno to ogarnąć ;)
Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
W kwestii olejów 0w30 C2 + SN plus, znalazłem, są takie i takie leje się np do jeepa z silnikiem 2.0 ze stelvio. Choć większość producentów jeżeli ma w ofercie oleje z normą C2 + API SN plus to zwykle w lepkości 0w20 lub 5W30.
https://sklepjeep.redcart.pl/p/19647...eje-plyny.html
https://shop.alfissimo.com/home/2192...iastelvio.html
Tanio nie jest, ok 500zł na wymianę, 2 x drożej niż oleje zalecane w EU bez normy SN plus.
Fajny filmik znanego profesora jak to działa gdyby ktoś nie widział:
https://www.youtube.com/watch?v=xhIgwRIxX10
To ja już się nie dziwię, że ludziom padają MA, nie dość, że lepkość niezgodna z zaleceniami producenta to i normy C2 nie spełnia.
A tak po filmiku wnioskuję, że gdy są jakieś problemy z nierówną pracą, problemami na wszystkich cylindrach to być może zużycie tych delikatnych zaworków i na to może mieć wpływ kiepski lub niewymieniany olej, ewentualnie spalanie stukowe, jeżeli komuś nie pracuje któryś, konkretny cylinder to padnięty selenoid lub brak styku/korozja złącza. I chyba warto wymieniać ten filterek co jakiś czas bo jest niewielki i prędko może jakiś syf ograniczyć jego drożność, zwłaszcza, gdy ktoś oszczędza na wymianach oleju i wtedy mogą pojawiać się problemy z pracą silnika, zwłaszcza tuż po zapłonie póki olej nie nabierze temperatury/płynności.
Ok, rozumiem, "poprawili" błąd z poprzednich silników, gdzie można było sobie wykręcić filterek i wyczyścić lub wymienić. Inżynierowie od programowania trwałości się popisali.
Wniosek taki, że wszystko co można zrobić to często zmieniać olej, lać dobry, tankować na pewnych stacjach i dawać na tacę z nadzieją, że MA nie padnie po nalatanych kilkudziesięciu tys. km.
To fakt, a alfie rozrząd na łańcuchu podobno bez problemu robi 200 tys., w niektórych BMW lub Audi do zmiany rozrządu za 3-4 tys. z robotą gdyby był od przodu zamontowany dochodzi koszt wyjmowania silnika bo miał być bezobsługowy więc producent uznał, że można go dać z tyłu i wymiana kompletu o ile ktoś nie ma wyjątkowych zdolności manualnych wiąże się z wyjęciem silnika, nie interesowałem się ile to kosztuje ale przy aktualnych stawkach za roboczogodzinę pewnie +100%. A MA oglądając filmiki fizyczna wymiana do ogarnięcia samodzielnie, a zakup - na alledrogo nówki w poprawionej wersji (cokolwiek to znaczy) pojawiają się za 4600 więc tragedii nie ma. Chyba, że ktoś sporo jeździ i ma takiego pecha, że co 30 tys. będzie mu padał bo i takie przypadki awarii są, wtedy robi się drogo.
MA to hydraulika z elektroniką a jak hydraulika to temperatura (gęstość oleju=temperatura ma zasadnicze znaczenie ) .
W wątkach o olejach do naszych 2.0 280km da się słyszeć że w USA problem z MA to marginalna sprawa .Może przez stosowanie/zalecane 5W30 ,a może przez to że Alfy lepiej sprzedają się w ciepłych stanach typu Kalifornia i tam praca na zimnym (-20st ) oleju nie ma miejsca . Analogicznie może być u nas ,auto kupione latem (docierane) bez mrozów + garażowane statystycznie ma większe szanse na bezproblemowe użytkowanie w stosunku do auta kupionego zimą bez garażu .
Ciekawe czy FCA prowadzi statystyki w oparciu o takie dane jak klimat użytkowania /pora roku zakupu/garażowanie/pierwsza wymiana oleju po ? km .
Dkąd informacja, że w Stanach jest zalecane 5w30? Wszędzie jest 0w30
Nie jest, podobno jest zalecane C2 + SN plus a one zwykle są 5W30 lub 0W20, poczytaj wcześniej, jest 0W30 Mopar C2 i SN plus w USA zalecany do jeepa z silnikiem 2.0 od alfy i na jakiejś stronce z USA znalazłem, że również do Julii i Stelvio tyle, że 2x droższy od innych C2 0w30 bez normy SN plus.
Choć ww amsoil pod względem temp krzepnięcia wypada lepiej niż selena - 50 względem <-40.
wymiana MA nie jest taka prosta jak tu opisujesz no ale na YT wszystko jest łatwe proste i przyjemne.
można sporo zepsuć w silniku jak i w samym MA.
- - - Updated - - -
Prośba - piszmy jak coś wiemy a nie "podobno"
W instrukcji z USA zalecany jest 0W30 z norma SN plus.
W USA w alfach są GPF-y i od kiedy ?
Dokładnie jest napisane:
Mopar® ILSAC GF-6A/API SP
Certified SAE 0W-30 Full Synthetic
Engine Oil. If GF-6A/SP Certified Oil
is not available, GF-5/SN Plus
Certified Oil may be substituted
CAUTION!
Using lubricants that do not meet
the recommended ILSAC GF-6A/API
SP or equivalent oil specifications
can cause engine damage not
covered by the vehicle warranty.
ILSAC GF-6A i SN plus spełnia np. AMSOIL 0W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil i to by było na tyle, jeżeli ktoś znajdzie inne to proszę o info.
Większość norm oleju którymi koledzy raczą rzucać w tym wątku (np. ILSAC GF-6 - 2020r) pojawiły się PO zaprojektowaniu 2.0MA. Więc chyba jest to zły trop.
Tymczasowość normy SN +
https://www.giuliaforums.com/threads...0.50969/page-2
Aktualizacja z SN + na SP
https://shop.alfissimo.com/home/2192...iastelvio.html
No to mamy dwa oleje w pełni zgodne z zaleceniami w USA dla tych silników.
AMSOIL 0W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil
Mopar max pro + 0w30
Oba cenowo górna półka.
Cześć, Giulia 2017 2.0 200 KM. Przebieg 142000 km, żadnych problemów z MA. Od przebiegu ok. 30000 km leje Motul i wymiana co 15000 km. Wcześniej lana była Selenia i właśnie przy przebiegu 30000 km zaczęły się problemy z MA, wystąpiły wszystkie problemy wyżej opisane, tragedia. Wymiana Selenii na świeżą Selenie nic nie zmieniła ale po zmianie na Motul i po przejechaniu kilkuset kilometrów problem zniknął i do dzisiaj żadnych problemów. Z mojego doświadczenia uważam że olej ma duże znaczenie. Pozdrawiam.
Jaki Motul stosujesz? Ja też teraz na gwarancji leje Selenie, mimo iż teoretycznie dostałem zgodę na wlewanie innego oleju niże Selenia, ale spełniającego normę Alfy, to zdecydowałem się nie ryzykować, bo mimo wszystko mogą odmówić gwarancji gdyby się coś wydarzyło. Po gwarancji na pewno będzie wlewany inny olej
Też mnie to ciekawi, który to konkretnie olej.
ECO-clean 0W30
+1
W poprzednich autach tez mOtul , za namowa kumpla - mechanika, pracującego na codzień dla kierowcy rajdowego.