Z mechanika u mnie slabo, nie mam pojecia nawet gdzie probowac z tym uderzyc…
Wytapane z Xperia Z2
Printable View
Z mechanika u mnie slabo, nie mam pojecia nawet gdzie probowac z tym uderzyc…
Wytapane z Xperia Z2
Sprawdzales na stronie fiat-autoparts ? ja zamawialem okolo miesiac temu górną i dolną tulejke i czekalem okolo 2 tygodnie.
W sumie nie znam tego sklepu, ale link juz zapisuje. Wg informacji na ich stronie 10 dni roboczych.
Ja mialem alfe wstawiona do ASO, aby przyspieszyc sciagniecie tulejki z Wloch, ale nic to nie dalo bo wg informacji z Wloch nie maja tych tulejek i nie wiadomo kiedy beda.
W zeszly weekend juz wymienilismy dwumase i kupilem w razie czego dodatkowo gorna tulejke gdyby mialo sie udac w jakis sposob "wyrzezbic" gorna na dolna. Ale nie ma takiej mozliwosci bo dolna tulejka nie jest przelotowa jak gorna. W sumie okazalo sie ze moja dolna tulejka jest w dobrym stanie tylko ze jest cala sucha. Dokladnie ja wyczyscilismy i nasmarowalismy smarem grafitowym i na chwile obecna sprzeglo jest mieciutkie.
Ale jakis 1.5r temu po wymianie sprzegla tez wciskalo sie lekko, ale tylko przez pierwszy miesiac:) Zobaczymy jak teraz. W razie gdyby znow po miesiacu okazalo sie ze pedal znow stawia wieksze opory to do wymiany zostanie mi tylko pompka sprzegla, bo reszte rzeczy juz wymienilem wczesniej;)
Wytapane z Xperia Z2
Ja również borykam się z problemem twardego sprzęgła. Początkowo chciałem wymienić same tulejki, ale sprzęgło po pewnym czasie zaczęło się ślizgać, więc przyszedł czas na wymianę sprzęgła. W związku z tym wymienione zostało kompletne sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) oraz obie tulejki widełek łożyska oporowego sprzęgła. Pedał chodził mięciutko kilka dni, takie miałem przynajmniej wrażenie, ale po tych kilku dniach pedał znów wciskam z dużym oporem. Miałem nadzieję, że te słynne tulejki załatwią sprawę, ale niestety okazało się to niewystarczające. Czy może pomóc wymiana wysprzęglika ? Jakieś sugestie ?
Ja musiałem wymienić komplet sprzęgła i dwumase. Jakiś czas po wymianie sprzęgło zaczęło ciężko chodzić. Opór na pedale, trzeszczenie przy wciskaniu pedału. Wymieniłem tulejki i wysprzęglik. Zero poprawy. Po jakimś czasie zaczęło szarpać przy ruszaniu i redukcji. Oddałem auto na reklamacje naprawy. Warsztat wymienił cały komplet sprzęgła na swój koszt i problem zniknął. Wadliwy okazał się docisk.
Podsumowując, jakość części obecnie sprzedawanych to jakieś nieporozumienie. Sprzęgło montowane w fabryce wytrzymuje 200k przebiegu a nowo zamontowane 10k przebiegu.
Wazna rzecz: każdy inaczej odczuwa twardość sprzęgła ;)
U mnie nie szarpie, nie skrzypi już, po prostu chodzi ciężko. Oczywiście każdy odczuwa to inaczej ale nie wydaje mi się żeby tak miało być. Mam porównanie z AR 156 2.4 jtd, w którym pedał wciska się praktycznie bez oporu. U mnie po chwili jazdy potrafi boleć noga.
Jeżeli ktoś jeszcze poszukuje tulejek to lada dzień będą dostępne na autosklep24.pl
U mnie powodem ciężko działającego sprzęgła bylo łożysko w pedale..... Pedał sprzęgła jest na łożysku, rozpadł się koszyczek i uniemożliwiał lekka pracę sprzęgła.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Dzięki krzyzie , oto one :)
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Tule...55221733/18902
Witam, mam podobny problem ponieważ kupiłem alfę w której bardzo ciężko chodził pedał sprzęgła (ok 10kkm) temu wymienione na nowy jednomas i pedał chodzi naprawdę ciężko(przeczytałem cały temat i tulejka już zamówiona), dodatkowo dochodzi mocne telepanie całą budą podczas ruszania (rozumiem, że jednomas ale trzęsie naprawdę mocno) ma ktoś pomysł od której strony się za to zabrać?
twarde sprzęgło to brak smarowania na tulejach prowadnicy łożyska oporowego jak i tulejach łapy sprzęgła
wibracje to ewidentnie jednomas, diesel ma sam w sobie duże drgania a niestety tarcza sprzęgła u nas nie ma dławików jak to występuje w zestawie z jednomasem
Próbowałem dziś wymienić tą tulejkę lecz była tak zapieczona, że skończyło się tylko na urwaniu części wystającej na zewnątrz. Da się do tego teraz jakoś wgl dostać(trzeba ściągnąć pewnie skrzynie)?
Dzięki za pomoc, właśnie złożyłem wszystko do kupy(ze starą tulejką) Póki co nie widzi mi się wydawać 200-300zł za wymianę 2 tulejek.
Plus jest taki, że odpowietrzyłem sobie przy okazji wysprzęglik i szarpanie znacznie zmalało, mogę teraz agresywniej ruszać(tak więc nie do końca wina braku dwumasu).
Pozdrawiam
Witam.
Ostatnio padł mi wysprzęglik który wymieniłem już na nowy. Przy okazji wymiany przesmarowałem górną tuleję łapy sprzęgła i wlałem trochę smaru by nasmarować dolną tuleję. Moje sprzęgło chodzi nadal ciężko, zdecydowanie za ciężko... Oprócz tego działa jak należy, bierze od samego początku, nie szarpie itp więc sprzęgło samo w sobie zdaje się być ok.
Pozostaje mi chyba tylko wymiana dolnej tulei. Jakiś czas temu była dostępna za 20parę złotych a ASO, aktualnie cena (chyba z ogólnego braku) wzrosła do 59zł, ale nie o to się rozchodzi...
Czy ktoś wymieniał dolną tuleję łapy sprzęgła samemu i mógłby zdać relację jak można to samemu wykonać? Jeżdżę już z takim sprzęgłem prawie rok.. Ostatnimi czasy jakoś strasznie mi to zaczęło przeszkadzać i chciałbym to nareszcie zrobić. Myślę, że gdyby była to wina docisku czy łożyska to sprzęgło już przez ten czas odmówiło posłuszeństwa, a nie ma żadnych innych oznak tylko bardzo twardy pedał sprzęgła. Pozdrawiam
Żeby wymienić dolną tuleje trzeba zrzucić skrzynię..
Tak się domyślałem, ale czy ktoś to samemu wymieniał?
Koszt u mechanika wymiany takiej tulejki za 50zł będzie pewnie przybliżony do kosztu wymiany sprzęgła więc nie wiem czy jest to opłacalne i chyba lepiej poczekać i wymienić przy okazji wymiany sprzęgła jak ono całkowicie padnie...
Jeżeli ktoś wymieniał samemu fajnie jakby zdał relację czy warto się za to samemu zabierać czy szkoda nerwów.
Szkoda wymieniac sama dolna tulejke ze wzgledu wlasnie na to ze trzeba wyciagnac skrzynie, chyba ze masz czas i mozliwosci. Oprocz tego przydal by sie ktos do pomocy, bo osobiscie nie wyobrazam sobie zrzucac lub wrzucac skrzynie w pojedynke, ale ja to w naprawach wystepuje raczej jako pomocnik wujaszka :)
Z gorna tulejka to co innego jesli nadaje sie do wymiany to warto ja wymienic.
Też tak myślę. Wymienić górną, przesmarować jeszcze raz dolną i może to coś da. Jeśli nie, to jak będzie wciąż denerwować, zdjąć skrzynię, wymienić dolną tulejkę i zobaczyć jak sprzęgło. Jak się będzie nadawać do wymiany to wymienić, ale lepiej nie samemu, tylko w miejscu gdzie się znają na tym. W moim przypadku też był problem z twardym sprzęgłem, ale moje się też ślizgało, dałem auto do mechanika w celu wymiany sprzęgła i obu tulei i niestety po wymianie znów ciężko zaczęło chodzić po kilku dniach. Znów auto oddałem do mechanika, ale innego i znów zdejmował skrzynię, żeby mieć pewność co było nie tak. Podobno poprzedni czegoś nie nasmarował i dlatego problem nie został rozwiązany. Teraz już ok. Powodzenia
Czy ktoś się zastanawiał aby te tulejki zrobić z teflonu ?
Wysłane z P7
Dzisiaj zciągłem wajchę od wysprzęglika na skrzyni i poruszałem widełkami sprzęgła. Luz taki, że górna tuleja sama zeszła wystarczyło lekko podważyć śrubokrętem. Podejrzewam, że jak silnik był zimny to widełki obracały się tulejce, jednak jak się silnik zagrzał to tuleja obracała się razem z widełkami (tuleja wraz z widełkami obracała się w dziurze która jest w skrzyni). lub widełki obracały się w tulejce. Wtedy sprzęgło chodziło ciężko i skrzypiało lub zimno. Objawy znane, na zimnym jak auto postało z tydzien lub dwa to sprzęgło chodziło lekko do momentu aż silnik się zagrzał. Później to było losowo raz ciężej raz lżej ale sprzęgło skrzypiało. Myślę, że uda się wytoczyć taką tulejkę która znilewuje dystans pomiędzy tuleją a ścianą skrzyni i wszystko będzie działać jak należy :P
Odkopując.W Mojej 147 jest twarde sprzęgło. Chwyta normalnie tylko na samym końcu potrafi jakby pedał przeskoczyć, tak jakby go coś delikatnie blokowało i od razu puszczało.
Ktoś miał podobnie?
Chciałbym spróbować z poradnikiem ze strony 5 ale nie jestem pewien w 100% swojego tłumaczenia tego tekstu.Czy mógłby go ktoś przetłumaczyć?
Prawdopodobnie masz to co większość 147. Plastikowe tulejki (górna i dolna), się wycierają a czasami pękają, przez co pojawiają się przeskoki i twarde sprzęgło (im ciepłej - tym twardsze). Czasami rano działa dość miękko a po trasie - tragedia).
Jedyne sensowne rozwiązanie to wymiana. Górną wymienisz bez większych problemów. Ale dolna -> trzeba zdjąć skrzynię.
Trzeba też sprawdzić, bo może u Ciebie wyrobił się docisk sprzęgła.
Niestety ale sprzęgło w 147 to jakieś nieporozumienie. Ja w ciągu 5 lat wymieniałem 4 razy i zawsze było źle zrobione (nawet ASO dało dupy).
Mój brat wymienił i teraz jest dobrze ponad dwa lata.
Znajdź kogoś kto już takie rzeczy robił i zrób to porządnie. Jeśli chcesz pojeździć tym samochodem, to warto zainwestować.
Tylko znajdź kogoś kumatego. Dobrzs zrobione sprzęgło w 147 chodzi lekko. Nie słuchaj mechaników którzy mówią, że ma być twarde bo jest nietypowe albo (jak ja usłyszałem), jest duży moment obrotowy i docisk musi być mocny (twarda sprężyna). :)
Mechanik nie wiedział jak czegoś nie zrobić alfie? :P Jak kiedyś dzwoniłem do mechanika i pytałem się o wymianę czujnika to nie wiedział gdzie jest wiec nawet nie pytałem o wycene :P Sprzęgieł twardy to i nogi się wyrobią :P
Czy osławiony Paweł z Mokotowa podoła z tym twardym sprzęgłem?
U mnie też mogę poćwiczyć nogę całkiem nieźle w porównaniu do Foki MK2 mojej żony to bez porównania.
czy w ogóle w Alfie 147 1.9JTD ktoś ma lekko/leciutko działające sprzęgło ?
Od zawsze tak masz? Czy wymieniles cos co wplynelo na miekki pedal sprzegla?
Ja kiedys wymienilem wysprzeglik 2 tuleje (na skrzyni i w skrzyni) oczywiacie Dot, i bez znaczacej poprawy.
Mam 156
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
EDIT:
Zapomnialem dopisac ze u mnie dwumas i komplet sprzegla tez jest nowka ori.
ja u siebie pół roku temu wymieniałem cały dwumas ze sprzegłem Valeo. Musiałem też dwa razy wysprzeglik bo raz mechanik zle załorzył
Kurde ja te wymiany robilem na raty... Najpierw wysprzeglik i plyn, pozniej tulejka na skrzyni i sprzeglo (docisk padl), a pozniej dwumase i tuleje w skrzyni. I praktycznie tylko po wymianie tuleji w skrzyni byla poprawa na krotka chwile...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Hej.
Z moich doświadczeń : po wymianie kompletu sprzęgła poprawa na kilka dni. Potem tuleja skrzyni górna, zero poprawy.
Skrzypienie w moim przypadku wydobywało się z pompki sprzęgła. Zdjąłem gumowy kapturek, smar do łańcuchów motocyklowych. Sprzęgło wreszcie działa przyzwoicie. Co prawda samo nie wpada pod nogą, ale bóle lewej nogi ustąpiły. Więc jak ktoś nie probował to polecam zabieg nasmarowania pompki :)
Odkopując trochę temat, da się jakoś przesmarować tą tuleje górną bez jej demontażu czy takie psikanie od zewnątrz na nic się nie zda? Nie chce ryzykować że ją uszkodzę przy demontażu.
Da się- zobacz w wątku "Zrób to sam". Olej wsiąka do wewnątrz, powoli ale wchodzi.
Dzięki spróbuję jutro strzykawką tak jak robiłeś ;)
Lepiej wyjąć, wyczyścić i nasmarować. Prosta robota i szybka. Takie smarowanie bez demontaż nic nie daje.
U mnie dało. Sprzęgło wyraźniej lżej chodzi.