Ceramizer, jeśli działa, powinien być raczej stosowany do młodych silników z mniejszym przebiegiem w celu "hibernacji" jego stanu. W przypadku starszych jednostek lepiej zainwestować w dobrą płukankę silnika, lepszy olej i dodatek MOS2.
Printable View
Ceramizer, jeśli działa, powinien być raczej stosowany do młodych silników z mniejszym przebiegiem w celu "hibernacji" jego stanu. W przypadku starszych jednostek lepiej zainwestować w dobrą płukankę silnika, lepszy olej i dodatek MOS2.
Płukanie starego silnika moze mu tylko zaszkodzic nie zapominajmy, ze nagar troszku uszczelnia stary i zajechany silnik. mozna troche przeplukac, ale bez przesady, bo zacznie sie lac jak z wodospadu np.przy 300tys przebiegu. ceramizery polskie są średnie najlepsze sa ceramizery liqui moly sprawdzone!!
Jest tez taki polski dodatek dodatek co sie nazywa modyfikator plus w TVN turbo robili test i dało im niby pare koni wiecej zmniejszyło sie spalanie oczywiscie same plusy, ale słyszałem ze modyfikator plus jest do d..y. wiadomo jakis prywaciarz podchwycił sposobnosc skrecenia kasy i
stworzył modyfikator. dał dobra reklame zlali olej i wlali magiczy srodek modyfikator oczywiscie maja certyfikaty nasa itp.
Mozliwe jest zwiekszenie mocy zwłaszcza starszych silników z duzym przebiegiem poniewaz Dobry ceramizer zmniejsza tarcie miedzy elemetami, a przez to własnie tarcie wytracana jest moc i powstaje sztuczne obciazenie silnika, a przez to wieksze spalanie.
Robiłem dwie płukanki preparatem LM i nie miałem żadnych problemów z silnikiem. Przebieg 300kkm wcale nie oznacza że silnik nadaje się na złom. Większość samochodów w Polsce ma taki przebieg chociaż właściciele i liczniki mówią inaczej ;-)
Racja widoczne masz uszczelki wpozadeczku to tutaj nie ma problemu z płukanką, ale jak ktos ma silnik w którym leciutko zacieka to inna historia np.uszczelka pod głowica micha klapa zaworów, ale silnik silnikowi nie równy,ja ze swojego doswiadczenia z ceramizerami to je polecam.
Wyniki testu Ceramizera przeprowadzonego przez forum Opla,
http://mail.freshmail.pl/userfiles/s..._Test%20Opel24
a ja też mam doświadczenie z ceramizerem... jednego dnia wlany drugiego rozp***na turbina... regeneracja + robocizna mechanika + płukanka olejem = 1500 zł :/
Ogólnie mechanik od regeneracji powiedział, że turbina mogła być uszkodzona, ale ceramizer działa w ten sposób, że zagęszcza olej, aby zmniejszyć jego zużycie. A turbina jest smarowana tym samym olejem silnikowym z silnika, który z kolei jest za gęsty dla turbiny po wlaniu ceramizera...
Chyba musisz zmienić mechanika :)Ceramizer to nie motodoktor i nie nakłada się go łyżką jak galaretę.Stosowałem ceramizer w sześciu swoich autach, w tym dwie miały turbinę. Zero awarii.
a w jakich rocznikach były te samochody?
i widzisz, tu są zdania podzielone
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD (2001)
Alfa Romeo 166 3.0 V6 (1999)
Lancia Delta 1.8 8V (1995)
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5 (2000)
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM (1994)
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer (1995)
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI (1996)
Alfa Romeo 155 2.5 V6 (1993)
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer (1992)
Tak czytam i smieję się. Przede wszystkim gratulacje dla wszystkich, którzy chcą kupić ale boją się, kupili i już mają wlać i ręka im drży itd. Nie ma ryzyka - nie ma zabawy. Najbardziej jednak podobają mi się opinie typu: nie stosowałem ale wiem że to gó...o.
Trochę wiary w ludzi i to co piszą. Jak jesteś najmądrzejszy na świecie i wszystkie rozumy zjadłeś to po co czytasz forum i zaśmiecasz je.
A konkrety:
AR 155 2.0 16V TS
150kkm przeskoczył rozrząd - kompletna naprawa głowicy (12 zaworów), wymiana rozrządu, wymiana wariatora
ok 175kkm wlany ceramizer (z ciekawości) i zmierzona kompresja - 14 : 13,5 : 12 : 14,5 ciśnienie oleju wg wskażnika 4-5bar na zimnym, 3 na ciepłym silniku
Po kilku tysiącach poprawa wskazań ciśnienia oleju na ok 6bar przy zimnym i 4 na ciepłym (3,5 minimalnie w dużym korku)
ok 220kkm pomiar ciśniena sprężania (znowu z ciekawości) : 15 : 15 : 15 :15 ciśnienie oleju bez zmian
od razu kolejna dawka ceramizera
230kkm koniec życia auta (wypadek i kasacja) silnik nadal żywy i chętny do pracy
AR 155 2,5 TD VM
bardzo podobnie (kolegi, podobny przebieg między dawkami)
ze względu na kłopot pomiaru sprężania nie było go a jedyny wyraźny efekt to wzrost ciśnienia oleju na liczniku
Dziś jezdżę 156 1.9 JTD 115KM i wiem że te 125 w VM tam na prawdę są (nie mam co sprawdzać się z kumplem).
Jak tylko przyjdzie ceramizer to wlewam i nie patrzę na to czego i kto się boi...
Pozdrawiam.
Trochę stary, ale ten temat znalazłem tylko, w którym jest najwięcej opinii. Zamówiłem właśnie zestaw naprawczy nr 1, w którego skład wchodzi ceramizer do silnika, do skrzyni oraz dodatek do oleju. Po moich ostatnich przebojach z popychaczami sprawdzenie tego środka może dać wymierne efekty ;) Zastosuję go dopiero po zmianie oleju, mam już kupionego Millersa 10W60. W piątek jadę do kolegi Darek2116 na diagnozę silnika, przy okazji zmienię olej i wleje to cudo. Dam znać na pewno, jeżeli nie tu, to moim temacie z opisanym problemem po zmianie rozrządu : http://www.forum.alfaholicy.org/156/...o_itp_itd.html
Nie spodziewam się żadnych efektów- jeżeli będzie jakaś poprawa, popychacze nie będą klepać co jakiś czas- super. Jeżeli nie, trudno, majątek to nie kosztuje, więcej za olej zapłaciłem ;)
I jak się sprawuje ceramizer? ;) jeśli miałby przedłużyć żywot silnika to sam bym spróbował.Cytat:
Trochę stary, ale ten temat znalazłem tylko, w którym jest najwięcej opinii. Zamówiłem właśnie zestaw naprawczy nr 1, w którego skład wchodzi ceramizer do silnika, do skrzyni oraz dodatek do oleju. Po moich ostatnich przebojach z popychaczami sprawdzenie tego środka może dać wymierne efekty ;) Zastosuję go dopiero po zmianie oleju, mam już kupionego Millersa 10W60. W piątek jadę do kolegi Darek2116 na diagnozę silnika, przy okazji zmienię olej i wleje to cudo. Dam znać na pewno, jeżeli nie tu, to moim temacie z opisanym problemem po zmianie rozrządu : Od czego by tu zacząć... Przeboje po zmianie rozrządu, wałków, hydro itp,itd
Nie spodziewam się żadnych efektów- jeżeli będzie jakaś poprawa, popychacze nie będą klepać co jakiś czas- super. Jeżeli nie, trudno, majątek to nie kosztuje, więcej za olej zapłaciłem ;)
ja używam i skutkó obocznych nie ma.Głowa moja spokojna szczególnie zimą przy zimnym starcie.
Widocznie miałeś w dobrym stanie silnik, więc ceramizer zahibernował ten dobry stan. Teraz będziesz jeździł długo i szczęśliwie
Mechanik który ze mną współpracuje i stosuje ceramizery jest zachwycony ich działaniem bo ich zastosowaniu i póżniejszej rozbiórce silnika stwierdził ze gładż cylindryczna jest idealna i gładka jak porcelana może to rzeczywiście działa ja na razie czekam na efekty.
Witam
Przeprzaszam ze odswiezam temat, jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc
Mam pytanie do p. Majkel
Przeczytalem cala historie tego tematu i wiem ze wlewales ceramizer do 1.6 boxer, ja od szesciu lat posiadam AR146 z 1.4BX. Orginalny silnik po dwoch latach wymienilem na sprowadzony z wloch(85tys km) po rozebraniu starego silnika okazalo sie ze silnik byl kiedys przegrzany (pekniety pierscien) i ogolnie byl w zlym stanie szczegolnie walki rozrzady.
Zmierzam do tego ze chcialbym zebys napisal jak zareagowal twoj bx po wlaniu ceramizera Ja zalalem dziasiaj i przejechalem narazie tylko te 200km w sumie nic nie zauwazylem narazie ale bede bacznie obserwowowal.
Domyslam sie ze nie masz juz boxera ale moze wiesz co sie dzisiaj z nim dzieje, z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Żeby zaczął działać wg.producenta trzeba przynajmniej 1500 km.
- - - Updated - - -
Przejechać.
Witam
Kojarze ze Ty tesz zalewales. Masz juz moze jakies spostrzezenia?
Pozdro
Czyli po tym okresie można spodziewać dopiero jakiś rezultatów,w jednym już mam jestem bardzo zadowolona zużycie oleju spadło z 1l na 10000 tys.km do 0,5l na 10000 tys.km może nie dużo ale silnik też pracuje ciszej i tak bardziej "lekko" ale to też mogą być moje subiektywne odczucia.
Witam,
Stosowałem ceramizer we wszytskich swoich samochodach. Generalnie nie dymiły, nie było z nimi problemów, nie działo się nic niepokojącego, dlatego po zastosowaniu ceramizera do silników "na pierwszy rzut oka nie mozna było odczuć efektów". Jedynie w dieslu 2.5 TD VM w Alfie 164 było wyraźnie słychać cichszą pracę silnika. Dla porównania za płotem sąsiad miał Jeepa z tym samym silnikiem i pytał się co zrobiłem, że mój silnik tak cicho pracuje.
Co do moich Boxerów to totalnie nie wiem co się z nimi dzieje. AR 33 ostatni raz była widziana w Warszawie na tzw. podwórku Alf... chyba na Grochowskiej. AR 146 miała wypadek i nie wiem czy coś z niej zostało.
Ceramizery stosowałem również do układów wspomagania i tutaj różnica jest wyczuwalna odrazu. W 155, w Lancii Delcie, AR 166 tam stosowałem te środki i wyczuwalne było lżejsze kręcenie kierownica.
Witam
Dzieki za odpowiedz, z moim boxerem tez nic nadzwyczajnego sie nie dzieje oprocz na 100% zjechanego lekko jedna walka rozrzadu w prawej glowicy, mam juz dwie glowice zrobine na "cacy" z poprzedniego silnika wiec na wiosne mam zamiar zmienic. Ceramizer zalalem bo jezeli dziala to powinien zabezpieczyc mi pompe oleju i panewki ktore sa bolaczka tego silnika jednak uwazam ze wal i panewki nie sa "miekkie" tak jak wszyscy pisza tylko poprostu pompa z czasem zaczyna dawac coraz mniejsze cisnienie oleju czego niemozna zauwazyc bez dodatkowego czujnika cisnienia oleju (na wiasne planuje go tez zamontowac)
moglbys napisac jak spisywal Ci sie boxer jak go miales, czy miales np. problemy z walkami rozrzadu?
Pozdrawiam
W swoich boxerach nie miałem jakichkolwiek problemów.
Oba chodziły na instalacjach gazowych, równo i płynnie. Bez wypadania zapłonów i stuków.
Kurcze nie wiem co robie żle że mi ten wałek poleciał, zawsze leje tylko MOTUL 10w/40, nigdy nie przekraczam na zimnym 2500tys obr. no i wymieniam wszystko co dotyczy silnika na czas (świece, paski, płyny,filtry), chyba mnie te silniki nielubią:) ale łatwo się nie poddam bo ja lubie je bardzo (dżwięk) :)
Pozdrawiam
I ja testuje ceramizer. Wczoraj wlałem do swojej alfy wraz z nowym olejem. Głownie zależy mi na tym, żeby zabezpieczyć się przed 'zimnym startem' w zimie. Wleję też do Passata 1.9 TDI za 1kkm przy wymianie oleju, a o spostrzeżeniach napiszę za 1500km:)
Ja po wlaniu do silnika Volvo odczułem:
-lepszy rozruch zimnego silnika
-mniejsze wibracje silnika
-mniejsze zużycie oleju
Brat i znajomy w swoich Audi zauważyli lepszy rozruch silnika, do tego wlali też do układu wspomagania i również poczuli zmianę na +. Ogólnie byłem sceptyczny co do działania specyfiku, ale jak to się mówi, przekonałem się na własnej skórze :).
Wszystkie auta Pb.
Od groma ludzi narzeka i odradza ceramizer dlatego zgłębiam swoją wiedzę na ten temat szperając po innych forach.. i okazuje się, że ci co najbardziej psioczą na ceramizer to ludzie, którzy zalewali doktora, modyfikatora, Xeramic itp.:)
Wszyscy chwalący ceramizery opisują swoje odczucia .Ludzka psychika jest podatna na sugestie.Chcesz sprawdzić czy działa, to użyj urządzeń pomiarowych :zmierz kompresję ,ciśnienie oleju, hałas .
Zmierzenie kompresji, ciśnienia oleju, hałasu są mi potrzebne, żeby ocenić, że zimą silnik lepiej (szybciej) odpala? Że łagodniej pracuje? Że zużywa mniej oleju? To są moje i nie tylko moje obserwacje, a nie odczucia. Być może pomogła mi w tym słaba kondycja silnika, ale nie mogę powiedzieć, że ten specyfik nie działa.
A mnie zastanawia - ok, powiedzmy, że działa, ale czy po wymianie oleju za 10 tys. km, efekt się utrzyma, czy znów trzeba dodawać?
Nie trzeba ponownie dolewać po wymianie oleju,efekt ma się utrzymywać przez co najmniej 50 tys.km.
Nie ma obawy mam mechanika który stosuje ten preparat od paru lat i bardzo sobie go chwali.
- - - Updated - - -
Przynajmniej twierdzi że skutków ubocznych brak,tylko same pozytywne.
- - - Updated - - -
Ale nie namawiam jak nie masz ochoty to nie próbuj.
Lałem ceramizery do motocykli (do zdrowych silników). Tam jest skrzynia, rozrząd, wał i sprzęgło razem. Silnik kręci sie do 15 tys. obr. wiec nie takie pitu pitu jak w autach. Jedynym efektem jakim był to ciut cichsza praca jednostki. Poza tym - nic więcej.
Co sądzicie o próbie dolania do skrzyni biegów dodatku Liqui-Moly MoS2 ?? Może zaszkodzić czy tylko pomóc?? Kto z Was ma z tym doświadczenia??
http://liqui-moly.pl/features/katalo...category_id=13
A pytam w nawiązaniu do mojego innego tematu: http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._o_opinie.html
A jak juz wlac ceramizer to jakiej firmy zeby nie narobic sobie klopotow?
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2