hey odgrzebuje temat bo jestem na etapie demontażu i mam pyt poniweaż mam włąsnie tą podgietom podładkę mianowicie ja sie sciąga osobno dopiero potem sie odkreca czy razem ze śrubą na wieloklinie bo za fiksa nie moge jej odkrecić
Printable View
Zdjęcie tego co masz u siebie mogłoby wyjaśnić o czym mowa i z czym jest problem.
Załącznik 99888
oto rzeczona podkladka jak ja zdjac??
Nie zdejmujesz. Odkręcasz jako całość.
heh kolejne pytanie jeżeli w radiu mam zieloną kostke z kabelkami (jak mniemam odpowiadajaca za sterowanie z kiery) to gdzie znajdę drugi koniec ten pasujacy do wtyczki 12 pinowej??
- - - Updated - - -
bo mam teraz watpliwosci, czy chodzi o te zielona wtyczke ??Załącznik 100094
powinna sie konczyc gdzies kolo stacyjki
a możliwe ze to któraś z wtyczek opisanych w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/147/...e_wtyczki.html ??
Mam zagadkę dla forumowych GURU elektroniki..
Jestem na ukończeniu moich modów car audio i postanowiłem z sentymentu podpiąć na chwilę stare, oryginalne radio na kasetę.. i przy okazji sprawdzić czy z Nim zadziała kierownica.. i otóż czary mary.. sterowanie radiem z kierownicy z podłączonym ori radiem śmiga..
Natomiast przy JVC KW-AVX810 z podpiętym adapterem Connects2 (model CTSAR001.2 i do niego końcówką pod JVC model CTJVCLEAD) nie działa sterowanie.. kierownica ma podświetlone guziki ale żadne komendy z przycisków nie mają odzwierciedlenia na ekranie radia..
I co teraz?
Sterowanie z kiery jest analogowe (dwa kanały) a pewnie JVC ma jedno cyfrowe. Robiłem konwertery do Blaupunktów jednak zapotrzebowanie było znikome to nie ruszyłem z produkcją :)
hmm ale jakie znaczenie ma czy jest analogowe czy cyfrowe? mój model JVC przewiduje sterowanie fabryczną kierownicą.. adapter connects2 ma sterować i w wielu Alfach jest to sprawdzone że działa.. więc podejrzewam że rzecz jest tego typu że gdzieś te kable są nie tak jak trzeba w kostce od tego connectsa.. mimo że powinien być plug&play.. Napisałem maila do producenta w UK do działu technicznego.. zobaczymy czy coś pomogą..
A nie doczytałem że masz konwerter.. Coś się uszkodziło :D Albo nie masz już sygnału z przycisków (wiązka) albo konwerter bądź radio szwankuje
Konwerter nowy.. pod radiem oryginalnym dziala bo sprawdzilem wiec sygnal od przyciskow idzie.. tyle ze do jvc nie dociera.. sprobuje od producenta connects2 wydebic schemat instalacji.. bo podejrzewam ze w tym jest pies pogrzebany..
A jestes pewien że konwerter współpracuje z tym typem radia ? :)
Wiesz co.. ciężko powiedzieć raczej nie ma opcji żeby nie współpracowało.. connects2 wg. producenta jeśli jest gniazdo na OEM Remote (a u mnie jest, w postaci Jack'a 3,5mm) to że connects'a można podpiąć i musi działać..
Nie chcesz zgłębić tematu może xD? może dojdziesz do jakichś wniosków co może nie pasować..
moze cos siadlo w trakcie aktualizacji softu. Poszukaj jak sie to robi i sciagniaj odpowiedni soft i sprobuj go wgrac :)
Panowie u znajomego próbuję zrobić ze zwykłej kiery multimedialną, kierownicę zamieniłem ale nie za bardzo orientuję się know how ?, jak to zrobić, otóż nie ma podłączenia do kierownicy tak aby podłączyć przyciski (wcześniej miał zwykła kierownicę). Czy znalazł by się jakiś forumowicz, który wytłumaczyłby łopatologicznie jak to zrobić. ;) - byłbym wdzięczny.
Tzn ?. Tak się zastanawiam jak podłączyć sterowanie radiem z kiery. Na radiu znalazłem zieloną kostkę od sterowania, no ale nie ma końcówki kostki do podłącznia w kierownicy - tak jak ma to miejsce u mnie w kierownicy multimedialnej.
aby podlaczyc kierownice multifunkcyjna potrzebujesz tasme od airbaga tez od wersji z multifunkcja. Inaczej nie bedziesz mial wlasnie tej kostki o ktorej mowisz :)
A czy ta taśma od airbaga jest standardowo w wersji z kierownicą multimedialną?.
- - - Updated - - -
Jak wygląda ta kostka?, miałby ktoś foto?.
JEST :) w końcu po roku czasu przestoju zmobilizowałem sie i dokończyłem projekt wymiany kierownicy :) wszysko działa i jest ok dzieki wszystkim za pomocne posty i w razie czego służe pomocą gdyż jestem na świeżo :) przyznaję że nie podpiołem jeszcze zasielania (nie wiem jeszcze gdzie bedzie najlepiej- ale kabelek przygotowaqny i zaizolowany czeka)
- - - Updated - - -
kostka w taśmie AIRBAG w ver. multifunkcyjnej którą musisz mieć (ta po lewej), wtyczkę do tej kostki bedziesz musiał wykonać samodzielnie
http://www.forum.alfaholicy.org/attachments/147/43914d1326220258-wymiana_kierownicy-2012_01_10_15_51_46_374.jpg
zdjecie pogladowe od kolegi "noname" którego posty były bardzo pomocne
tak czytam i czytam, ale jedna rzecz nie została "powiedziana" jasno - czy jeśli do mojego radia wpięta jest zielona wtyczka z kabelkami i mam tempomat to czy mam również taśmę poduszki przystosowaną pod kierownicę multifunkcyjną ?
Najszybciej będzie rozebrać osłonę kolumny kierownicy i sprawdzić. Zrobisz to bez zdejmowania kierownicy. Wystarczy odkręcić 3 inbusy w tym czarnym plastiku pod kierownicą.
Wysłane z mojego HTC One S
Siemanko mam pytanie, zainstalowałem w ostatnie wakacje kierownice multi i wszystko gra prócz podświetlenia kierownicy elektryk powiedział że zerwany obwód. I tu jest pytanie gdzie mam szukać tej przerwy?? On mówi, że nie zrobi bo za dużo roboty.
Witam
Ja sobie jakoś nie poradziłem . Mam Alfę 147 po lifcie . W radiu mam zieloną kostkę z wpiętymi przewodami . Kupiłem kierownicę z sterowaniem , podkowę , taśmę do airbaga z czarną wtyczką . Przy pierwszej próbie okazało się że taśma airbaga nie pasuje bo jest od wersji przed liftem . Złożyłem z powrotem ale już wyskoczył mi błąd VCD ( system failure). Dokupiłem prawidłową taśmę . Po złożeniu przez chwilę pojawił się błąd Airbagu ale po kolejnym odpaleniu znikł . Co do kierownicy to : nie działa klakson , nie działa sterowanie , i dalej jest błąd VCD .
W podkowie jest czujnik kąta skrętu. A przynajmniej powinien być w autach które mają VDC. Być może pomocna będzie jego kalibracja (programem MES).
Druga rzecz, to taśma airbag. Ważne jest żeby założyć ją we właściwej pozycji - w połowie drogi między skrajnymi pozycjami (obrotów w lewo musi być tyle samo co w prawo) inaczej taśma się urwie przy pierwszym skręceniu kół do oporu.
Jest postęp . Po oczyszczeniu wtyczki jest sterowanie radia . Co do błędu to niestety . Po pierwsze kierownica jest krzywo a koła prosto , czujnika mnie mogę skalibrować bo MES prosi mnie o jakiś adapter i nie łączy z centralą A B S .
Sent from my iPad using Tapatalk
U mnie wymiana przebiegła bez problemu, wpierw wyczytałem wszystko na forum a potam zabrałem się do roboty, własnoręczna instalacja itp i wszystko działa i hula ;)
Kilka pytań na początek :
1) Czy airbag od zwykłej kierownicy będzie pasować do multifunkcyjnej ?
2) Czy wiązki kabli itp od zwykłej pasują do multi?
@rynkov-i chodzilo chyba o wtyczki
i jeszcze mam pytanko czy tasmy przed liftem i po lifcie sa takie same ?
Tak taśma airbag. To wychodzi na to ze można wszystko mieć już w aucie?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Czyli mogę kupić kierownicę bez airbagu i cala reszta będzie pasować?
Ok. A jest gdzieś może foto z tego procesu? Czy to opis w postaci tekstu i schematów?
Ok a jakie opcje daje kierownica? Co można ją sterować? Dodatkowo będę montował tempomat i jak on się ma do kierownicy?
Oo ciekaw jestem jak Ci wyjdzie instalacja tempomatu :) mozesz podeslac potem jakies zdjecia i opis moze tez sie skusze :)
A co do kierownicy to zglasniasz i zciszasz radio i zmieniasz stacje lub nr utworow z plyty a czy cos jeszcze ro nie wiem :p
Boje się ze mi się nie uda:/ Niby ludziom się udaje ale mam wątpliwości co do moich zdolności :)
Panowie wiem że milion tematów jest na temat kiery :D
Więc tak chcę zmienić na multi bo niestety w mojej belli jej nie ma :D
Czyli zamawiam sobie kierę np tą
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-fl-...029026298.html
tak i mając swoją starą czego potrzebuję jeszcze ? taśmy airbag , proszę o zlinkowanie mi tego :D coś jeszcze ?