Si na mocnym deszczu Parady żyją swoim życiem i w d.... mają to co się robi kierownicą
Printable View
Si na mocnym deszczu Parady żyją swoim życiem i w d.... mają to co się robi kierownicą
A co sadzicie o Nexen CP641?Opinię na interenecie są bardzo pozytywne i myślę o ich kupnie powoli
Taka prawda o chińskich oponach, na nich można się toczyć po suchej nawierzchni, oczywiście jak komuś nie przeszkadza duży hałas.
Na mokrej to prawdziwy dramat, kompletny brak przyczepności, zarówno podczas hamowania jak i przyśpieszania.
Czytałem tu mity o "warunkach krańcowych" pracy opon, których tak naprawdę nie był w stanie wytłumaczyć.
Tylko co ktoś może rozumieć przez warunki krańcowe, to znaczy, że myśli, że nigdy nie będzie hamował awaryjnie, nie wjedzie z większą prędkością w głębszą kałużę.
Z takiego założenia nie można wychodzić, zamiast nowych chińskich pseudoopon ja zdecydowanie wybieram używane ale znanej marki.
a ja tam wolę nowe- choćbym kasy nie miał to kupię na dwie raty i już :-)
kupno używek to tylko odłożenie w czasie kupna nowych :-)
kupisz używki np za 600 a za rok kupisz nowe za 1200 - czyli wydasz w sumie 1800
to ja tam wolę spiąć poślady i wydać raz 1200
( koszty przykładowe )
jedyne uzywki jakie bym kupił - od kolegi którego znam itp i wiem że np sprzedał auto a opony kupił niedawno i mu zostały ( coś w tym rodzaju )
ale allegro itp - nigdy
Nexen to chyba koreańska firma. Nie chińska.
a ten wyżej dobrze prawi
dokładnie, opony to podstawa, nie ma co oszczędzać, na oponach, hamulcach itp ...to bezpieczeństwo .
a temu wyżej co tak mądrze prawi, to polać mu
bocian, sporo w tym racji co piszesz.
Ja trochę uogólniłem, mówiąc używki nie miałem na myśli pierwszych z brzegu.
o to są sessanty
http://allegro.pl/vredestein-ultrac-...025545268.html
Po pierwszym lepszym deszczu też by trzeba zmienic te tanie chińskie na jakieś normalne markowe, ale tutaj potrzeba niestety większego $$$$. Ja miałem raz i dziękuje za chińczyki, na mokrym to krzyż na droge, strach jechac... Kupione razem za autem i sprzedawca sie chwalił ma nowe opony:)
dzieki bardzo. Wzorek mają bardzo fajny. Jak narazie to mój numer jeden do zkupu !!! ale znalazłem o wiele taniej tutaj. Nie znam tego sklepu, ale cena jest sto razy lepsza niz twoja.
wrzuciłem przykładowy linka z alle.
Sam uwielbiam te opony i na ten sezon tez zamierzam je kupić.
Pozdrawiam
A czy ktoś miał może okazję sprawdzać Vredestein Sportrac 5? Model Sportrac 3 miał raczej pozytywne opinie. O piątce jest ich póki co niewiele ale te, które znalazłem też są ok. Cena w granicach 300 zł za 205/55 r 16 całkiem przystępna.
ja zakupilem opony Kumho Ecsta SPT KU31 225/50 R17 98W XL z listwą ochraniającą felgę (FSL) za 1700 zł komplet.
opona bardziej popularna w usa, maja dosyc dobre opinie.
klasa wydajnosci wedlug ue
http://ssl.delti.com/reifenlabel/1/C...1-C-A-73-3.png
http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rsh...132&sowigan=So
jak by kogos interesowało, wysłali opony z 42 tygodnia 2012
Zawracałem uwagę na Kumho, ale u nas jakoś mało poplurne są i sam nie wiedziałem.
Kumho dobrze jezdzi z zaslyszanej opinii
koreanskie ?
Tak samo jak Hankoog, ktore mnie ciekawia. W grupie BMW ida na pierwszy montaz.
Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
Może komuś coś pomoże - Yokohama C.drive AC001 - dość miękka mieszanka bieżnika, więc na deszczu spokojnie daje radę, ponadto super stabilna w kategorii "prowadzenia się" w zakrętach - bardzo sztywne boki. Na suchym, jak to na suchym - klei się ładnie, choć nie sprawdzałem jak się zachowa w upale przy agresywniejszej jeździe(stawiam, że troszkę się "podda" i bieżnik poleci w oczach).
Ponadto w rozmiarze 195/50/15 na 33ce mam w gratisie runflata:D - najniższe ciśnienie jakie zdarzyło mi się zanotować to chyba 0,2 bara(wskazówka w zasadzie się nie ruszała, ale wliczam ew. błąd pomiarowy), a opona wyglądała na 1-1,5. ;)
kumho i nexen w Hyundai'u na pierwszy tez ida
No dobra panowie ,ale odp mi na pytanie czy Nexen CP641 dają rade,przede wszystkim na mokrym ,bo moje aktualne BFGoodrich profiler 2 dają dupy jak mocniej popada i chce coś kupić tylko na przednią oś co da rade ,na oponeo same pozytywy ,na ang stronach praktycznie też,wiec warto je brać ,bo cena dobra 155 zł/szt nowe
A ma ktos z Was doswiadczenie z tymi oponami?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nank...15-45-r17-91-v
mialem 3 lata temu w bravo I, 205/40 r17 .... kupilem juz z takimi, nawet to jezdzilo
czy ktoś miał doświadczenie z oponami INFINITY 05??? Mam spory dylemat ,niestety nie dysponuje zbyt dużą gotówka /bo ciągle inwestuje w SIWĄ . / A muszę kupić opony, te jakoś tak mi wpadły w oko,....czy lepiej kupić w miare dobrą używkę????Już sam nie wiem?????:::::((((
Kolega miał kiedyś w 145 opony Infinity INF03 bodajże. Poza ładnym wyglądem raczej szału nie robiły. Jedną miał rozwaloną i nie szło kupić nowej takiej samej już nawet :/
Co sądzicie o najnowszym teście ADAC: http://www.adac.de/infotestrat/tests...spx?tabid=tab1 ?
Chciałem kupić te Pirelli Cinturato P7, ale widzę, że są w środku stawki, teraz zastanawiam się nad Continental ContiSportContact 5.
(brałbym te Goodyear Eagle F1 Asymetric 2m, ale nie ma ich w standardowym dla 159 rozmiarze 225/50R17, tylko 225/45R17 - nie chcę ryzykować problemów z ubezpieczycielem..)
Ktoś miał styczność z oponami Kumho ECSTA SPT? :)
Używał ktoś już może Yokohama BluEarth? Paramatry mają bardzo przyzwoite:
Efektywność energetyczna: klasa C
Przyczepność na mokrym: klasa B
Hałas: 69 dB.
Do tego można je kupić często w bardzo przyzwoitej cenie. To nowy model, ale może już ktoś ma?
Kupować już teraz opony czy można poczekać do np Kwietnia. Interesuje mnie czy ceny mocno podskoczą. O dziwo aktualnie na oponeo obniżyli ceny. Np Barum Bravuris 2 215/ 45 była w promocji za 350 zł, a teraz normalna cena to 336 zł.
Dla mnie wszystko co ma w nazwie Blue, Green, Natural i Earth, oznacza ze robione na ekologię, czyli niższe zużycie paliwa, co za tym idzie mniejsza emisja i co najgorsze niższe opory toczenia. A to już dla mnie oznacza dłuższą drogę hamowania i pływanie w zakrętach, z tym się spotkałem w zielonych Michelinach, od tej pory omijam takie opony
Też mam takie obawy i chyba jednak wybiorę klasyczne Nokiany.
Ja miałem te Nokian V 195/55R15 89 V XL i byłem z nich naprawdę zadowolony super spisywały sie na mokrej nawierzchni, nie ślizgały sie i nie piszczały dużym plusem jest to że były bardzo ciche
Ja miałem je na Vectrze B styl jazdy agresywny
Teraz kolega ma Nokiany zimowe (mazda 6) i jest z nich naprawdę bardzo zadowolony