""""""Płyn hamulcowy DOT 4 nigdy nie powinien być stosowany zamiast lub mieszany z płynami hamulcowymi na bazie silikonu
(DOT5) ani też nie powinien być stosowany tam gdzie istnieje wymóg stosowania płynu DOT 5.1. """"""
pzd.
Printable View
""""""Płyn hamulcowy DOT 4 nigdy nie powinien być stosowany zamiast lub mieszany z płynami hamulcowymi na bazie silikonu
(DOT5) ani też nie powinien być stosowany tam gdzie istnieje wymóg stosowania płynu DOT 5.1. """"""
pzd.
Z olejem chyba mniejszy problem - nie wplywa bezposrednio na bezpieczenstwo ludzi ;)
Jesli nie masz problemow z puchnieciem hamulca to nawet sie nie zastanawiaj nad jakis sportowym plynem hamulcowym - strata kasy. Kup jakis zwykly, dobry plyn i jezdzij - a jak sie okaze, ze zdarza Ci sie go zagotowac to mozna pomyslec o zmianie... Ja kupilbym np niebieskie ATE.
Sent from my BlackBerry 8900 using Tapatalk
I co z tego, skoro pompuje to wciąż ta sama standardowa pompa hamulcowa..
Zadałem pytanie i jakoś nie otrzymałem odpowiedzi czy ktoś zmienił na tą od GTA.
Jeśli seria jest sprawna, nie widzę sensu zamiany. Chyba że o komfort lżejszego wciskania hamulca chodzi.
Ja mogę spowodować zadziałanie abs-u przy praktycznie każdej prędkości więc skuteczność hamowania determinują opony.
(duże brembo, ferodo ds2500, tarcza 305mm z gtv-ki)
nie słyszałem aby ktos zmieniał pompę przy zmianie zacisku, std. daje rade i nikt nie narzeka.
być może duzy tłoczek nie pracuje z odpowiednią siłą, ale bynajmniej ja nie mam tego jak zmierzyć, efektem tego może byc nierównomierne zużycie klocków, ale także nie zauważyłem tego u siebie i innych użytkownikach hebli po swapie.
pzd.
Nie jeden, ale dwóch (się ostatnio ujawniło bo już ich ... strzelał), a zanim się ta firma na forum pojawiła to też takiej sielanki nie było jak na fotkach z robót. Właśnie te fotki od nich zawsze mi śmierdzą jakimś kantem, bo widziałem wiele warsztatów jak naprawdę coś robią to nie mają czasu na sprzątanie, ewentualnie coś szmatą przegarną, a u nich zawsze porządek
Nie no ocenianie kogoś bo ma za czysto :D to trochę nie tak . Rozumiem że jakby mieli ciemno jak w piwnicy na podłodze olej a klucze uwalone w smarze to by Ci mniej kantem smierdziało ??:) W takim razie ja się też serwisuję w miejscu gdzie smierdzi kantem. :) .
Mi panowie z Ital... zrobili adaptery i jestem zadowolony ja nie stwierdziłem żadnego zgrzytu ani w kontakcie z nimi ani w rozliczeniach ale skala finansowa była znacznie mniejsza, fakt jest taki że Zoltar przestał się wypowiadać nie broni się ani nie próbuje czegokolwiek prostować na forach. Póki sam nie napisze cieżko jednoznacznie coś o nich napisać, poza tym że faktycznie coś się niedobrego wydarzyło z nimi.
Z tym że ... ty tu piszesz o adapterach jakie się robi na dniach, tam było blisko dwu letnie kantowanie gości, obiecywanie in cudów na patyku, kasowanie forsy za obietnice. Jestem w stanie zrozumieć byli zawaleni pracą, tylko jaką- zmywaniem podłogi.
Ja jestem zadowolony z roboty kilku firm, moi kuzyni, którzy mają grzebane samochody też, ale czy którykolwiek z nas oddał by im samochód chociaż na 3 dni to już niekoniecznie.
Poza tym przed pokazaniem się na racingforum Ital Performance też miało podobne zgrzyty z tego co mi się o uszy obiło
147, 156, GT.
zamienniki mają te same numery w katalogach w każdej wersji silnikowej.
Sa 2 rodzaje pomp, krotka i dluga.
pierwszy lepszy link z iparts odnośnie 156
http://www.iparts.pl/czesc/pompa-ham...owane-w-autach
cuoreventi odnośnie EPERem to bym się nim nie kierował, choćby z tego powodu że wiele części do 156/147 jest tych samych ale dla GTA są inne numery aby po prostu sprzedać "trochę" drożej tą samą część.
w 147 i GT http://www.iparts.pl/czesc/pompa-ham...65-m23011.html
Tak z ciekawości - ile osób po wymianie zacisków z przodu wymieniło zaciski z tyłu?
Wiadomo, że nie będzie efektu jak na filmie poniżej przy wymianie tylko tych z przodu, ale żeby efekt był pełniejszy to może i te z tyłu warto byłoby wymienić...
http://www.youtube.com/watch?v=oixgeg-cyXM
Efekt jak na filmie może powstać nawet z 10 tłoczkowym zaciskiem z tyłu i serią z przodu i nie jest związany z różnicą w sile hamowania :)
Ale przy zbyt słabych hamulcach z tyłu dupa może być niestabilna przy hamowaniu.
Ja na tył wrzuciłem zaciski + tarcze z GTA (polifta) + klocki DSPF.
Filmik był elementem humorystycznym ;)
jak dla mnie to niema porównania ze wzgledu na to ze w takim wanie jest wysoko srodek ciezkosci dlatego sie tak zachował a alfy sa zazwyczaj nisko osadzone
Można poznać po zacisku, można poznać też po zmienionych klockach. Mam przejściówkę z 2002 roku i mam tarcze 276x10. Polecam zasięgnąć wiedzy, choćby w katologu Brembo online.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Akurat katalogi w internecie potrafią mieć całkowicie odrealnione informacje i wcale bym się zdziwił, gdyby to Krusz miał rację, a nie katalog brembo(i jakikolwiek inny).
Widać gołym okiem zacisk od 276 jest inny(chociaż w 147 występował i z mniejszą tarczą i można się naciąć jak ja że zacisk ok ale jarzma inne) i jak Erik mówi że nie miał to ufam w jego wiedze na tyle że wiem że nie miał :) a co do tematu ja też wrzuciłem 276 mm na tył i to dużo przed 330mm z przodu i miałem wrażenie że zwiekszym prędkości stabilniej się hamuję (pomijając momentalnie puchnąc przód)
Fxx dobrze mowi, ja mam lift tylko wnetrza i tarcze na tyle 276
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
Może w przejściówce było to zależne od wersji silnikowej? Nie wiem, u mnie na pewno 276 nie było, co poznałem zarówno po rozmiarze jak i zacisku (był żebrowany).
Pytanko - od jakiego samochodu są to zaciski?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/02/109.jpg
Też mi się właśnie wydaje. Pod jaką tarczę nadają się zaciski z Fiata Coupe?
Numerów jakichś na nich poszukaj to będzie wiadomo, tak to można zgadywać - z francuzów podobnie wyglądają.
Jak by ktos potrzebowal mam katalog ebc ze wszystkimi wymiarami tarcz, mozna sprawdzic z jakimi tarczami seryjnie zaciski wspolpracowaly.
To samo ma Brembo i dostępne online bez żadnych kombinacji...
305x28mm
To samo jest w katalogu brembo online
http://bremboaftermarket.com/En/Car_...ue_Search.aspx