Ja miałem zaciski z przed lifta i nie było rady na piszczenie. Doszedłem że w poliftach było już prowadzenie klocka takie jak w 159 i jestem prawie pewien że nie powinno piszczec. Bo w przed lifcie to są jakies jaja! klocek lata jak chce.
Printable View
Ja miałem zaciski z przed lifta i nie było rady na piszczenie. Doszedłem że w poliftach było już prowadzenie klocka takie jak w 159 i jestem prawie pewien że nie powinno piszczec. Bo w przed lifcie to są jakies jaja! klocek lata jak chce.
Nie nie mam ale w przed lifcie prowadzenie klocka to są 3 okrągłe tulejki i klocek lata strasznie. W po liftach prowadzenie klocka jest proste przez cały zacisk.
- - - Updated - - -
Jeszcze pamiętam jak miałem stare tarcze z rantem i założone używane klocki to nie piszczalo bo klocek wszedł w tarcze i nie latał. Po zmianie tarcz na nowe i klocki nie szło wytrzymać! Nie pomagało nic, a klocek latał po tarczy jak chciał.
Panowie to rozwiazany jest ten problem piszczenia ostatecznie ?? Jaki rozmiar wiertła zeby rozwiercic te klocki ??
Ciekawi mnie ten sposób... Klocki mają dość cienkie "ucha" i bardzo rozwiercić się ich nie da. Nie lepszym rozwiązaniem będzie zeszliwowanie zewnętrznej części klocków?
Ja jednak myślę że w zaciskach poliftowych piszczenie nie będzie. Znam nie jedna Alfe 166 po lifcie i nigdy nie piszczy. Może ktoś ma zaciski poliftowa i powie czy w 159 piszcza.
A te zaciski w przedliftowej 166 piszczą?? Myślałem, że problem tkwi w za małej tarczy hamulcowej 159.
A macie może zdjęcie gdzie widać różnice pomiędzy zaciskiem z przed lifta a po? Bo dla mnie są takie same.
W moim temacie jest zdjęcie zacisku przed FL. Po dotarciu piszczą przy lekkim dohamowaniu :mad:
Ale jeszcze z nimi powalczę.
Magil a wiesz może czy 16 ori mieszczą się na ten zacisk bez dystansow? Różnica między przed a po lifcie jest w prowadnicach klocków widoczne od strony wkladania klocka.
No przydało by się zdjęcie dla potomnych tej różnicy prowadnic klocka w przed i po lifcie w Brembo ze 166 :D sam się zabieram do takiego swapa na wiosnę :)
Ja zamontowałem brembo przykręcane radialnie na adapterach. Brembo z grupy fiata pod tarcze 305mm. Nic nie piszczy, bo nie ma prawa, klocek ładnie siedzi, nie wystaje. Także da sie założyć każde brembo jeśli sie chce
Zaciski z grande punto (abarth), ale mito ma takie same. Rozstaw 130mm. Adaptery robiłem sam. W sumie w miarę łatwe do zrobienia. Material stal konstrukcyjna.
masz może jakieś fotki tego adaptera?
- - - Updated - - -
zreztą chyba zrobiłeś to na jednych z trudniej dostępnych zacisków na rynku wtórnym
Wydaje mi sie ze na rynku jest więcej zaciskow przykręcanych radialnie, a ze 166 coraz ciężej zdobyć, wiec to jest dobra alternatywa. Na zdjęciu bez otworow do zwrotnicy bo one były znaczone na samym końcu przy ostatniej przymiarce
No to są zaciski frontalne - odpuściłem temat bo wszędzie wołali 900-1000zł za wykonanie takich adapterów, a sam niestety nie potrafię, nie mam warunków, a do tego jeszcze cena zacisków też daje ładną sumkę, a za zaciski z 166 dałem 220zł+130 za nowe gumki więc jest rożnica w cenie
Za takie pieniądze jakbym trafił ze 166 tez bym sie nie zastanawiał. Daje po prostu inna alternatywę do tych ze 166. Sam kiedyś Ciebie pytałem o namiary do adapterów i ceny były kosmiczne. Gdyby nie możliwość wykonania na pewni temat bym odpuscil. Jedynie za było to, ze sa pod tarcze 305mm.
Ja znalazłem takie różnice (zaznaczone na zielono) w prowadzeniu klocka zacisku brembo z alfy166. Szary przedlift, czerwony polift.Załącznik 211758Załącznik 211759 Alces dzięki za odpowiedź a ktoś jeszcze ma potwierdzone info?
czyli cały czas była mowa o powierzchniach oporowych, a nie o blaszkach i prowadnicach z zestawu montażowego (widocznych od góry) ;p
teraz widzę że mam poliftowe zaciski z przykręcanymi płaskimi blaszkami oporowymi zamiast tych podwójnych rolek
dzięki [MENTION=34084]Luck[/MENTION] za uświadomienie ;)
Na pewno takie adaptery sa wykonalne. Te, ktore zrobiłem dla siebie były moimi pierwszymi
są bo fabrycznie w Giulietach te zaciski były montowane właśnie na adapterach poza wersjami 2.0JTDm i 1,75QV gdzie były inne zwrotnice.
A pozatym na ebayu sa gotowe po 200Euro + KW do PL ale to i tak stanowczo za drogo - wychodzi prawie 2k za same zaciski, a gdzie jeszcze klocki i tarcze
a pozatym łatwiej przejść z radialnego mocowania na frontalne, bo przynajmniej zawsze znajdzie sie miejsce, a przy radialnym nie zawsze jak w sytuacji 159/Giulietta właśnie
O jakie adaptery chodzi?
Wychodzi na to, że ja mam polift z blaszkami, a sprzedający twierdził, że to z rocznika '99.
Po założeniu przez pierwsze 100 km było cicho, potem jak już zaczęły porządnie hamować to też zaczęły piszczeć przy dohamowywaniu (parkowanie itp).
Obejrzę jeszcze raz zaciski, być może ucho klocka rozwierciłem zbyt małym wiertłem ;) Idealnie byłoby znaleźć nieco węższy klocek.
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy zacisk jest przed czy po liftowy.
Kwestia bardziej klocków.
U siebie przerabiałem chyba trzy komplety. Obecnie mam TRW i hamulce nie piszczą.
Pozdrawiam.
Rafał
Ja mam polift i też piszczały na początku jak stary PKS ale po 3 miesiącach piszczą tylko troszke a w sumie to prawie w cale. Dostrzegłem tylko jeden minus rozwiercania otworów, a mianowicie przy parkowaniu jak hamuje przy minimalnej predkości to słychać jak czasami klocek lata w zacisku i słychać w tedy takie "puk" jednorazowe, tak jakby klocek dobijał raz przód raz tył.
Magil ja nie rozwiercałem tylko pilnikiem napitalałem :P
Żeby ostudzić entuzjazm napisze, ze mam nowy komplet TRW (tarcze + klocki) i piszczą strasznie :D
W sumie nie wiadomo czy drugi model zacisków został wprowadzony wraz z liftem 166 czy może wcześniej skoro Magil kupił je z samochodu z 99r. Może być, że ktoś je wymienił wcześniej z jakiegoś powodu albo może były montowane zamiennie. Kiedyś trafiłem na aukcję gdzie koleś sprzedawał parę zacisków z jednego auta ale jeden zacisk był ten pierwszy model a drugi zacisk kolejny model(wtedy myślałem, że to ulep lub była awaria wcześniejszego zacisku) Bardziej zastanawiające jest czemu został wprowadzony drugi model zacisków i który faktycznie jest tym nowszym.
A ja teraz zapytam z innej beczki!!!
Do montażu zacisków z 166 wykorzystaliście oryginalne wężyki z zacisków pływających które mieliście na aucie?
Gniazdo w zaciskach z 166 jest krótsze niż gwint na wężyku i część gwintu dalej widać, zostawiliście to tak? czy jest coś o czym nie wiem?
Ja tak zostawiłem. Nie widać zapocenia, jest dobrze :)